Μέγα κάζο για το δυνατό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ USS Connecticut

Τι αποκαλύπτεται

Το USS Connecticut συνετρίβη στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας το 2021!

Το αμερικανικό επιθετικό υποβρύχιο που συνετρίβη διασχίζοντας την Θάλασσα της Νότιας Κίνας το 2021 δεν θα είναι έτοιμο για αναδιάταξη τουλάχιστον μέχρι το 2026, δείχνοντας την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική τεχνολογία πολέμου!

Το USS Connecticut δεν θα επισκευαστεί μέχρι το 2026 και θα κοστίσει 80 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Η καθυστέρηση οφείλεται στις εκκρεμότητες των ναυπηγείων του Αμερικανικού Ναυτικού που έχουν στο πρόγραμμα άλλες επισκευές και άλλες συντηρήσεις που προηγούνται του USS Connecticut.

Ένα από τα τρία υποβρύχια κλάσης Seawolf, το πυρηνοκίνητο USS Connecticut είναι οπλισμένο με πυραύλους κρουζ tomahawk και τορπίλες. Η συντριβή του το 2021 τραυμάτισε 11 μέλη του πληρώματος και δεν ήταν μόνο ντροπιαστικό για τον αμερικανικό στρατό, αλλά και επιδείνωσε τις σχέσεις με την Κίνα, η οποία αντιλήφθηκε τα μυστικά πυρηνικά υποβρύχια επίθεσης των ΗΠΑ τόσο κοντά στις ακτές της.

 «Θέλω να τονίσω ότι η βασική αιτία του περιστατικού, το οποίο αποτελεί σοβαρή απειλή και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, είναι η συνεχής πρόκληση προβλημάτων από τις ΗΠΑ στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν λίγο μετά το περιστατικό.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρειάστηκε πέντε ημέρες για να κάνει δήλωση σχετικά με το ατύχημα και στην συνέχεια δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς συνετρίβη το υποβρύχιο ή πως χτύπησε. Ανώτερα μέλη της διοίκησης του υποβρυχίου απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους λόγω του περιστατικού.

Περίπου ένα μήνα πριν από την συντριβή, το USS Connecticut είχε χτυπήσει σε προβλήτα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Έρευνα από το Πολεμικό Ναυτικό διαπίστωσε ότι η συντριβή στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας μπορούσε να αποφευχθεί.

Το ατύχημα οδήγησε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να εκδώσει προσωρινή διαταγή «απόσυρσης» για την υποβρύχια δύναμη του.

Μετά την συντριβή, το υποβρύχιο των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πήγε «βαριανασαίνοντας» σε ένα λιμάνι στο Γκουάμ. Έφτασε στο Bremerton της Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο του 2022 για επισκευές, αλλά η τρέχουσα κατάστασή του δεν έχει αποκαλυφθεί δημόσια.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Roger Wicker (R-MS) αποδοκίμασε την μεγάλη καθυστέρηση στο Twitter. «Θα χρειαστούν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ επισκευών για το USS Connecticut –ένα από τα πιο τρομερά υποβρύχια μας– για να επιστρέψει στον στόλο», είπε.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-US NAVY

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί