«Φτάνουν στην Μόσχα»: Τι όπλα έχουν μεταφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες στα σύνορα της Ρωσίας

Όπως γράφει το Ria Novosti:

Στις αρχές Μαΐου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συνέπειες της ανάπτυξης πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Γεγονός είναι ότι οι Αμερικανοί μετέφεραν τα συστήματα Typhon στις Φιλιππίνες και στα σύνορα της Ρωσίας.

Απειλή στην Βαλτική Θάλασσα

Mk 70: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι δύο μονάδες παραδόθηκαν στο δανικό νησί Bornholm στην νοτιοδυτική Βαλτική Θάλασσα στο πλαίσιο της άσκησης. Στις 6 Μαΐου, επιδείχθηκε σε δημοσιογράφους στην βάση Almegards Kaserne.

Στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αυτό το σύστημα ονομάζεται επίσης MRC Typhon. Το Mk 70 είναι μια επίγεια έκδοση του συστήματος κάθετης εκτόξευσης πυραύλων Mk 41 που έχει τέσσερις κυψέλες εκτόξευσης πυραύλων. Σύμφωνα με τον μύθο των ασκήσεων, τα πληρώματα έκαναν πρόβες για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων με φερόμενο στόχο την «προστασία των θαλάσσιων νηοπομπών». Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι το Mk 70 είναι εξοπλισμένο με αντιαεροπορικούς πυραύλους Raytheon Standard SM-6.

Αυτός ο πύραυλος τέθηκε σε λειτουργία το 2013. Σχεδιασμένος για αεράμυνα και αντιπυραυλική άμυνα πολεμικών πλοίων. Η εμβέλεια βολής σε εναέριους στόχους είναι 230 χιλιόμετρα. Ωστόσο, στο Typhon χρησιμοποιείται ενάντια σε επιφανειακούς και επίγειους στόχους σε απόσταση έως και 460 χιλιομέτρων: Στο τελευταίο τμήμα της τροχιάς – καθοδήγηση με χρήση ενεργού αναζητητή ραντάρ.

Μια πολύ πιο επικίνδυνη επιλογή που διαθέτει το Mk 70 είναι οι πύραυλοι κρουζ Tomahawk με βεληνεκές έως και 2.500 χιλιόμετρα. Και μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνική κεφαλή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους σε όλες τις ένοπλες συγκρούσεις από την Καταιγίδα της Ερήμου το 1991. Το όπλο είναι ακριβές και φθηνό. Ωστόσο, τα Tomahawk δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ εναντίον εχθρού με ανεπτυγμένο σύστημα αεράμυνας. Η υποηχητική ταχύτητα και οι αρκετά μεγάλες διαστάσεις τους καθιστούν όχι τον πιο δύσκολο στόχο για ένα σύγχρονο σύστημα αεράμυνας. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Typhon είχε σταθμεύσει στις Φιλιππίνες . Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το όπλο εμφανίζεται στο Bornholm – το έφεραν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, επίσης για ασκήσεις.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Από το Bornholm, τα Tomahawks φτάνουν τόσο στην Μόσχα όσο και στην Αγία Πετρούπολη .«Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πολύπλευρες πυραυλικές απειλές για την Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάρει ανοιχτά και ξεκάθαρα τον δρόμο της ανάπτυξης επίγειων συστημάτων με πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς σε διάφορες περιοχές του κόσμου, που προηγουμένως απαγορευόταν από την Συνθήκη INF», αναφέρεται.

Η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αντιδράσει με αντίστοιχο τρόπο και ως εκ τούτου εντείνει την ανάπτυξη και τη δοκιμή των δικών της παρόμοιων συστημάτων», προειδοποίησε το ρωσικόυπουργείο Εξωτερικών.

Κληρονομιά του παλιού συστήματος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήψαν τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς με την ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 1987. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν τα όπλα αυτής της κατηγορίας. Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία κατέστρεψε 1846 συγκροτήματα, οι Αμερικανοί – 846.Από τη δεκαετία του 2000, η ​​Μόσχα έχει συνδέσει αυτό το έγγραφο με τηn συμφωνία πυραυλικής άμυνας, από την οποία η Ουάσιγκτον απείλησε να αποσυρθεί. Τα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας μπορούν εύκολα να μετατραπούν από μια αμυντική έκδοση σε μια επιθετική και να χρησιμοποιηθούν ειδικά για την εκτόξευση πυραύλων που απαγορεύονται από τη Συνθήκη INF, επεσήμανε το Κρεμλίνο. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν τις δοκιμές των συστημάτων τους και δεν εγκατέλειψαν την ανάπτυξή τους στην Πολωνία και την Ρουμανία .

(…)

Αμερικανικοί εκτοξευτές πυραύλων εμφανίζονται όλο και περισσότερο κοντά στα ρωσικά σύνορα. Επίσημα, ως μέρος άσκησης και όχι εξοπλισμένο με όπλα ικανά να φτάσουν στο ρωσικό έδαφος. Αλλά όλα αυτά είναι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον, οι οποίοι δεν γίνονται πιστευτοί στην Μόσχα!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί