Τα παλαιότερα ναυπηγεία του κόσμου αποκαλύπτουν τα… μυστικά τους

Με ποιο τρόπο μπορούσαν να κατασκευάζουν εκατοντάδες πλοία ταυτόχρονα

Ο αναπληρωτής καθηγητής Hakan Öniz, ο οποίος ανακάλυψε τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα ναυπηγεία του κόσμου που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού, ανακοίνωσε ότι εντόπισε νέα τεχνουργήματα στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο.


Η πρώτη ανακάλυψη του Oniz έγινε το 2015, στα ανοιχτά της Σελεύκειας, στο νησί Ντανά, στην νότια Τουρκία. Ο Öniz, επικεφαλής του Τμήματος Διατήρησης και Αποκατάστασης της Υποθαλάσσιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Πανεπιστήμιο Akdeniz και Διευθυντής του Κέντρου Kemer, Υποβρύχιων Αρχαιολογικών Ερευνών και Εφαρμογής, δήλωσε ότι έχουν βρει μέχρι στιγμής συνολικά 294 αρχαία ναυπηγεία κατά τη διάρκεια των μελετών τους.

Τονίζει ότι το ναυπηγείο μπορούσε να κατασκευάσει 300 πλοία ταυτόχρονα. Στο πίσω μέρος κατασκευάζονταν μεγαλύτερα πλοία. Τα ευρήματα του Öniz, δημοσιεύτηκαν σε άρθρο σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Υπήρχαν 100 ράμπες στη θάλασσα οι οποίες χρησιμοποιούνταν είτε για την κατασκευή νέων πλοίων είτε για τη συντήρηση των πλοίων. Το να βρεις 100 ράμπες από αρχαιολογικές περιόδους είναι εξαιρετικά σπάνιο, σημείωσε, προσθέτοντας: «Ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι όταν βρέθηκαν.»

«Το αναφέραμε αμέσως στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Το 2016, με την άδεια του Υπουργείου, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στις 100 ράμπες στο νησί Ντάνα, πάλι, ενώ τη διετία 2016-2017, εντοπίσαμε συνολικά 294 ράμπες πλοίων στις έρευνές μας. Το να έχεις 294 ράμπες πλοίων, σημαίνει ότι μπορείς να κατασκευάσεις 294 πλοία ταυτόχρονα, και γνωρίζουμε πως στην αρχαιότητα, χρειάζονταν περίπου έξι μήνες για να κατασκευαστεί ένα πλοίο.» «Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, η κατασκευή 500-600 πολεμικών πλοίων μέσα σε έναν χρόνο ήταν αρκετά σημαντική ώστε ν’ αλλάξει όλες τις ισορροπίες στη Μεσόγειο», πρόσθεσε.


Ο Όνιζ είπε επίσης ότι το διάσημο ναυπηγείο του στρατηγού Αντιγόνου βρισκόταν σε αυτήν την περιοχή κατά την Ελληνιστική περίοδο, και ότι πολλά πλοία που κατασκευάστηκαν στη νήσο Ντάνα, χρησιμοποιήθηκαν σε ναυμαχίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εξήγησε ακόμη ότι διάσημοι πειρατές της Κιλικίας είχαν επίσης ισχυρή επιρροή στην περιοχή.

Τον πρώτο αιώνα π.Χ., περίπου 1.000 πλοία Κιλίκιων πειρατών έκαναν επιδρομές σε 500 οικισμούς στην Ελλάδα, ενώ συνέχιζαν να προκαλούν και κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μπορούμε να πούμε ότι η πλειονότητα των πλοίων των Κιλικιανών πειρατών ναυπηγήθηκε στο νησί Ντανά, Έχουμε αποδείξεις γι’ αυτό.», είπε.


Ο Όνιζ πρόσθεσε ότι οι κέδροι που φύτρωναν στην οροσειρά Ταύρος, ακριβώς απέναντι από το νησί Ντανά, προς Βορρά, χρησιμοποιούνταν για κατασκευή των πλοίων. Είπε, συγκεκριμένα: “Τα δέντρα κέδρου για αυτό το ναυπηγείο βρίσκονται μόνο μία με δύο ώρες μακριά, έτσι δεν υπήρχαν θέματα εύρεσης πρώτων υλών.

Γνωρίζουμε ότι το ναυπηγείο βρίσκεται σε ασφαλές λιμάνι. Κατά μήκος μιας συνεχούς διαδρομής 1,5 χιλιομέτρου, υπάρχουν περίπου 300 νεωλκεία δίπλα-δίπλα. Το πιο σημαντικό με αυτή την τοποθεσία είναι η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών. Τα πλοία μπορούν εύκολα να ελλιμενίζονται από τη θάλασσα χωρίς προβλήματα. Τέλος, είναι ασφαλές καθώς οι εχθρικές δυνάμεις δεν μπορούν εύκολα να επιτεθούν στο ναυπηγείο στο νησί.”

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί