10 εναλλακτικά λαχανικά για το μπάρμπεκιου!

Η εποχή του μπάρμπεκιου είναι τώρα σε εξέλιξη, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέχρι τώρα έχετε ξεσκονίσει και καθαρίσει την υπαίθρια ψησταριά σας περιμένοντας να κάψετε τα κάρβουνα.

Φυσικά, πολλοί από εμάς αγαπάμε το εντυπωσιακό ψητό κρέας, όπως παϊδάκια, μπριζόλες, μπιφτέκια και κοτόπουλο, αλλά ένα πράγμα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι η άνοδος των ψημένων λαχανικών και φρούτων που δεν θεωρούνται πλέον ως “συντροφιά” ή μεταγενέστερη σκέψη του κρέατος , αλλά νόστιμα υλικά άξια ψησίματος.

Παραδοσιακά βλέπουμε συχνά λαχανικά όπως κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και μανιτάρια στο μπάρμπεκιου και είναι πάντα νόστιμα, αλλά τα πορτοκάλια δεν είναι το μόνο φρούτο όπως λένε, και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που λειτουργούν καλά στη σχάρα. Δοκιμάστε αυτές τις εναλλακτικές στο μπάρμπεκιου σας αυτό το καλοκαίρι.

Μαρούλι Romaine

Με την καραμελοποίηση στα κάρβουνα των φύλλων μαρουλιού romaine, μπορείτε να ξεκλειδώσετε έναν εντελώς νέο κόσμο γεύσεων, βαθιών και πικρών. Απλώς κόψτε το μαρούλι στη μέση για να ξεπλύνετε καλά κάτω από τη βρύση και αφήστε το να στεγνώσει φυσικά. Αλατίστε το μαρούλι σας και βάλτε τα μισά προς τα κάτω στη σχάρα. Ψήνονται καλύτερα σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά, οπότε κρατήστε τα γύρω από τις άκρες της ψησταριάς όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Όταν είναι σκούρα πράσινα και όμορφα φορτισμένα, απλά αφαιρέστε και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν. Σερβίρετε με μια στύψα λεμονιού και ένα καλό πασπαλισμένο τυρί παρμεζάνα.


Γλυκοπατάτες

Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση, τις αλατίζουμε και τις περιχύνουμε με καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Συνδυάζονται πολύ καλά με το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, γι’ αυτό πιέστε ένα κλαδάκι από το καθένα στην επιφάνεια των πατατών και τοποθετήστε το με την όψη προς τα κάτω στη σχάρα. Σκεπάζετε τη σχάρα και αφήνετε να ψηθεί σιγά σιγά, τα γυρίζετε μετά από περίπου 15 λεπτά και τα ψήνετε από την άλλη πλευρά για άλλα έξι λεπτά. Αφαιρέστε τις γλυκοπατάτες και αφήστε τις να κρυώσουν, μπορείτε να τις καταναλώσετε βγάζοντας τη σάρκα απευθείας από τις φλούδες ή μπορείτε να φτιάξετε έναν νόστιμο καπνιστή πουρέ γλυκοπατάτας ή σαλάτα.


Αγγούρι
Μια ασυνήθιστη επιλογή για το μπάρμπεκιου, τα αγγούρια αποκτούν ένα εντελώς νέο προφίλ γεύσης μόλις απανθρακωθούν πάνω από τα κάρβουνα. Κόψτε τα κατά μήκος και αφαιρέστε το κέντρο με τους σπόρους. Ξανθίστε τα στη σχάρα μέχρι να εμφανιστούν σκούρες γραμμές κάρβουνου, αφαιρέστε το και αφήστε τα να κρυώσουν. Μπορούν να σερβιριστούν σε αλμυρές σαλάτες ή σε φρουτοσαλάτες.


Radicchio στο μπάρμπεκιου

Απλώς αλείψτε το κιχώριο και το ράντικι σας με ελαιόλαδο και τοποθετήστε το σε σχάρα. Καλύψτε το μπάρμπεκιου σας για να κρατήσετε τις καπνιστές γεύσεις. Αφήνουμε να φουσκώσει και γυρίζουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, σερβίρουμε ολόκληρα στο πιάτο με μια φέτα λεμόνι και μια κούκλα κρεμ φρέσ.


Ψητά αβοκάντο
Δεν είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε το μπάρμπεκιου, αλλά τα αβοκάντο ταιριάζουν φυσικά σε γεύσεις καπνιστών ψητών. Κόψτε ένα ωραίο ώριμο αβοκάντο στη μέση, αφαιρέστε το κουκούτσι και τοποθετήστε το με το πρόσωπο προς τα κάτω στη σχάρα μέχρι να πάρει χρώμα όμορφα παντού. Τρώτε έξω από το δέρμα ή φτιάξτε ένα καπνιστό γκουακαμόλε.


Ψημένα λαχανάκια Βρυξελλών στη σχάρα
Δεν είναι τα αγαπημένα όλων, αλλά τα λαχανάκια Βρυξελλών αποκτούν νέο χαρακτήρα όταν ψήνονται στο μπάρμπεκιου. Ένα σκούρο και πικρό κάρβουνο ενισχύει τις φυλλώδεις πράσινες νότες των φύτρων, στύβετε με χυμό λεμονιού και σερβίρετε με κουκουνάρι, παρμεζάνα…. Είναι ευέλικτα και νόστιμα.


Λάχανο
Τοποθετήστε υπέροχα μεγάλα φύλλα λάχανου μπρούμυτα στη σχάρα. Αφήστε τα κοτσάνια να τα αναποδογυρίζετε ευκολότερα. Όταν ψηθούν στη σχάρα, τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα του λάχανου σας ως περιτυλίγματα για άλλα τρόφιμα, να τα τεμαχίσετε για εναλλακτική λαχανοσαλάτα ή απλά να τα φάτε ολόκληρα.


Πράσα
Η υπέροχη λεπτή γεύση του πράσου προσφέρεται για το ψήσιμο στη σχάρα . Χωρίστε τα στη μέση και ξεβγάλτε τα ανάμεσα στα φύλλα. Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε σχάρα και σκεπάζουμε. Μαγειρέψτε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα από το αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τα με την όψη προς τα κάτω στη σχάρα να καρβουνιάσουν. Βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί καλά, διαφορετικά μπορεί να είναι υπερβολικά σκληρά. Νόστιμο.


Μάραθο ψητό

Υπέροχες καλοκαιρινές γεύσεις επικρατούν όταν το μάραθο σας ψήνεται στο μπάρμπεκιου. Κόβουμε το βολβό μάραθου σε χοντρές φέτες, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το βάζουμε σε σχάρα. Όταν ψηθεί, μπορείτε να το σερβίρετε ως μέρος μιας σαλάτας με μάραθο και πορτοκάλι Σικελίας ή ως εναλλακτική λύση για μπιφτέκι σε ψωμάκι.


Ανανάς στο μπάρμπεκιου

Το μαγείρεμα φρούτων στο μπάρμπεκιου αλλάζει τον χαρακτήρα του συστατικού, με τα φυσικά σάκχαρα να καραμελώνουν και να προσθέτουν στρώματα απρόσμενης γεύσης. Τα παιδιά θα λατρέψουν τις καραμελωμένες μπανάνες στο μπάρμπεκιου – ξεφλουδίστε και τοποθετήστε ολόκληρη τη μπανάνα στη σχάρα για να λιώσει. Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε στις φλούδες, μετά να τα αφήσετε στην άκρη και να τα αφήσετε να κρυώσουν. Τα ψητά ροδάκινα με κρέμα κάνουν το τέλειο τέλος σε ένα καλοκαιρινό μπάρμπεκιου. Οι φέτες καρπουζιού όταν ψηθούν έχουν έναν υπέροχο, απροσδόκητο καπνό και νότες καραμέλας. Τα μικρά τσαμπιά σταφυλιών που αφήνονται στο μπάρμπεκιου γίνονται σαν σταφίδα και μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους σε μια φρουτοσαλάτα ή να σερβιριστούν με μια “σανίδα” τυριού.

Τέλος, το τόφου


Δεν είναι λαχανικό, αλλά τόφου αξίζει να το ψήσετε στο μπάρμπεκιου. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας τόφου και να το φυλάξετε στο ψυγείο μέχρι να ανάψετε το μπάρμπεκιου σας. Μαγειρέψτε κατευθείαν από το ψυγείο και ψήστε στη σχάρα σε δυνατή φωτιά, ενώ παρακολουθείτε στενά το tofu σας, ώστε να έχετε καλό εξωτερικό κάρβουνο, χωρίς να λιώσετε το tofu σας στη σχάρα

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί