Kraken Mare: Η μεγαλύτερη λίμνη στο ηλιακό σύστημα

Η Κασπία Θάλασσα καλύπτει μια έκταση περίπου 371.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και, δεδομένου ότι είναι τεχνικά λίμνη (για την αποφυγή πρόσβασης από ξένα πλοία), είναι η μεγαλύτερη λίμνη στη Γη. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη λίμνη μέσα στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Ονομάζεται Kraken Mare και είναι μια τεράστια έκταση υγρών υδρογονανθράκων στην επιφάνεια του Τιτάνα, του μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου. Ανακαλύφθηκε από το διαστημικό σκάφος Cassini το 2006 και ονομάστηκε το 2008 προς τιμή του θρυλικού θαλάσσιου τέρατος Kraken. Με έκταση σχεδόν διπλάσια από αυτή της Κασπίας Θάλασσας στη Γη, το Kraken Mare ξεχωρίζει όχι μόνο για το μέγεθός του αλλά και για τη μοναδική σύνθεση και τα χαρακτηριστικά του.

Βρίσκεται στη βόρεια πολική περιοχή του Τιτάνα, το Kraken Mare καλύπτει περίπου 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθιστώντας το το μεγαλύτερο σώμα υγρού σε αυτό το φεγγάρι. Η σύνθεσή του, κυρίως υγρό μεθάνιο, αναγνωρίστηκε μέσω εικόνων ραντάρ που ελήφθησαν από τον ανιχνευτή Cassini. Αυτές οι εικόνες αποκάλυψαν ότι το κύριο σώμα του Kraken Mare έχει βάθος τουλάχιστον 100 μέτρων και πιθανώς ξεπερνά τα 300 μέτρα σε ορισμένες περιοχές.


Ο κόλπος Moray Sinus , που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του, έχει κεντρικό βάθος 85 μέτρα. Τα δεδομένα ραντάρ έδειξαν ότι το μείγμα υγρών σε αυτόν τον κόλπο αποτελείται από περίπου 70% μεθάνιο, 16% άζωτο και 14% αιθάνιο, υποδηλώνοντας ένα ομοιογενές μείγμα αυτών των συστατικών.

Το Kraken Mare φιλοξενεί επίσης ένα νησί που ονομάζεται Mayda Insula και συνδέεται υδρολογικά με τη δεύτερη μεγαλύτερη θάλασσα του Τιτάνα, τη Ligeia Mare . Αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να εξηγήσει τη διαφορά στη σύνθεση και των δύο θαλασσών, καθώς ορισμένες ενώσεις ρέουν από το Ligeia Mare στο Kraken Mare, το οποίο έχει χαμηλότερη συγκέντρωση μεθανίου.

Ένα στενό γνωστό ως Seldon Fretum , που βρίσκεται στις 317°Δ και 67°Β, με πλάτος περίπου 17 χιλιομέτρων (συγκρίσιμο με το Στενό του Γιβραλτάρ), έχει το παρατσούκλι Λαιμός του Κράκεν . Αυτό το στενό θα μπορούσε να είναι η τοποθεσία σημαντικών ρευμάτων που οδηγούνται από την τροχιακή εκκεντρότητα του Τιτάνα, δημιουργώντας κύματα ύψους έως και ενός μέτρου στο Kraken Mare, δημιουργώντας ρεύματα 0,5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Ορισμένες εκτιμήσεις προτείνουν ακόμη υψηλότερες παλίρροιες, έως και πέντε μέτρα, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δίνες σε αυτή την περιοχή.


Ένα συναρπαστικό φαινόμενο του Kraken Mare είναι τα Μαγικά Νησιά , τα οποία αλλάζουν χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στην επιφάνεια της θάλασσας που θα μπορούσαν να είναι αυξανόμενες φυσαλίδες λόγω της έκλυσης αζώτου, υποδεικνύοντας έναν κύκλο ενεργού υδρογονάνθρακα στον Τιτάνα.

Η ανακάλυψη του Kraken Mare και άλλων λιμνών στον Τιτάνα από τον ανιχνευτή Cassini τον Ιούλιο του 2006 ήταν ένα σημαντικό ορόσημο. Ο εντοπισμός αυτών των σκοτεινών περιοχών με χαμηλή ανακλαστικότητα ραντάρ και μορφολογικά χαρακτηριστικά παρόμοια με τις χερσαίες λίμνες επιβεβαίωσε την παρουσία μεγάλων υγρών μαζών στον Τιτάνα. Το ορατό και υπέρυθρο φασματόμετρο χαρτογράφησης του Cassini εξέτασε επίσης το Kraken Mare και το περιβάλλον του, παρέχοντας μεγαλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών και της σύνθεσής του.

Από την ανακάλυψη του Kraken Mare, υπήρξαν αρκετές προτάσεις για να εξερευνήσουν τα βάθη του με ανιχνευτές και υποβρύχια. Ένα από αυτά τα υποβρύχια έχει περάσει από μια φάση μελέτης από τη NASA, με λεπτομερή σχέδια και σχηματικά σχέδια. Μια άλλη πρόταση, το Titan Mare Explorer , ήταν κοντά στο να εγκριθεί για την εξερεύνηση της Ligeia Mare, με δευτερεύοντα στόχο το Kraken Mare. Ωστόσο, η αποστολή InSight στον Άρη έλαβε τελικά το πράσινο φως.


Αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος συγκεκριμένες αποστολές για την εξερεύνηση του Kraken Mare, η αποστολή Dragonfly, ένα drone που θα σταλεί στον Τιτάνα, έχει εγκριθεί. Το Dragonfly δεν προορίζεται να εξερευνήσει απευθείας τις θάλασσες του Τιτάνα, αλλά η αποστολή του θα μπορούσε να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το περιβάλλον αυτού του συναρπαστικού φεγγαριού και πιθανώς να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές εξερευνήσεις του Kraken Mare και άλλων υγρών σωμάτων στον Τιτάνα.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί