Σύκα – Μια εξαιρετική τροφή: Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και προλαμβάνουν τον διαβήτη

Τα σύκα είναι καλά για εσάς καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να σας κρατήσουν χορτάτους όλη την ημέρα.

Μπορούν να καταναλωθούν για την προώθηση της απώλειας βάρους και την πρόληψη του διαβήτη.

Επιπλέον, τα σύκα περιέχουν επίσης καροτενοειδή, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, του καρκίνου, της αθηροσκλήρωσης και των καρδιακών προσβολών.

Τα μωβ και τα πράσινα σύκα είναι τα πιο κοινά είδη και έχουν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση. Βρίσκονται γενικά στα σούπερ μάρκετ και στις αγορές των αγροτών. Τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν στη φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή τους και να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή σιροπιών ή μαρμελάδων.


Οφέλη για την υγεία

Τα σύκα είναι καλά για εσάς, καθώς προσφέρουν τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

  1. Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
    Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προσθήκη υγρασίας και όγκου στα κόπρανα. Αυτό προάγει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και βοηθά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Δείτε άλλα φυσικά καθαρτικά φρούτα που μπορείτε να φάτε για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Τα σύκα περιέχουν επίσης βακτηριοκτόνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες πυροδοτούν την παραγωγή ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας και στην προώθηση της βέλτιστης εντερικής λειτουργίας.

  1. Πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης
    Τα σύκα περιέχουν φυσικά κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην αποβολή της περίσσειας νατρίου μέσω των ούρων. Ως εκ τούτου, τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν για να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη επιπλοκών όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και κουμαρίνες, που είναι ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στη διαστολή των αρτηριών και στη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

  1. Προώθηση της απώλειας βάρους
    Τα σύκα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και νερού, γι’ αυτό μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους και να μειώσουν την πείνα και την υπερκατανάλωση τροφής. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να τα συμπεριλάβετε σε μια δίαιτα απώλειας βάρους.
  1. Μείωση του κινδύνου για καρκίνο
    Επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα σύκα βοηθούν στην καταπολέμηση των περιττών ελεύθερων ριζών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ως εκ τούτου, μπορούν να καταναλωθούν για να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος των ωοθηκών και ο καρκίνος του μαστού.
  2. Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη
    Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι μια θρεπτική ουσία που επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης από τον οργανισμό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και επομένως μπορούν να ενισχύσουν και να προστατεύσουν τα παγκρεατικά κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό μπορεί να προάγει τα φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης, αποτρέποντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη.

  1. Μείωση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
    Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα σύκα βοηθούν επίσης στη μείωση της απορρόφησης λίπους στο έντερο, η οποία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Φυσιολογικές προληπτικές επιπλοκές όπως η αθηροσκλήρωση, το εγκεφαλικό και το έμφραγμα.


Επιπλέον, τα σύκα είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή, ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Μπορούν να αποτρέψουν την οξείδωση των λιποκυττάρων των λιποκυττάρων και να ομαλοποιήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

  1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
    Τα σύκα περιέχουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, καροτενοειδών και κερκετίνης, αντιοξειδωτικές ενώσεις που ενισχύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι λοιμώξεων και φλεγμονών, βοηθώντας στην πρόληψη της γρίπης, του κρυολογήματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.
  2. Πρόληψη της οστεοπόρωσης
    Τα σύκα περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, μέταλλα που συμμετέχουν στο σχηματισμό και τη διατήρηση της υγείας των οστών. Ως εκ τούτου, μπορούν να καταναλωθούν για την πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης.
  3. Πρόληψη της πρόωρης γήρανσης
    Επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως ανθοκυανίνες, κερκετίνη και λιμονένιο, τα σύκα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Αυτές οι ουσίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των κυττάρων του δέρματος στα κύτταρα του δέρματος, και ως εκ τούτου μπορούν να αποτρέψουν τη χαλάρωση και τις ρυτίδες.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί