Giant Groundsel – Το εξωπραγματικό φυτό στο όρος Κιλιμάντζαρο βγαλμένο από τα παραμύθια

Κατά την αναρρίχηση στο όρος Κιλιμάντζαρο, σίγουρα θα προσέξετε την όμορφη, αλλά παράξενη χλωρίδα του . Μεταξύ αυτών, ένα δέντρο γνωστό ως Giant Groundsel στέκεται ψηλά, σαν βγαλμένο μέσα από τα παραμύθια!

Ο γιγαντιαίος ερυθρός ( Dendrosenecio kilimanjari ) είναι ένα είδος του γένους Senecio , που απαντάται κυρίως στις αλπικές ζώνες του όρους Κιλιμάντζαρο . Αυτό το φυτό είναι μοναδικό για την απόκοσμη εμφάνιση και την εντυπωσιακή προσαρμοστικότητά του.

Κατανόηση του γένους Senecio
Για να εκτιμήσετε αυτό το φυτό, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε το γένος Senecio. Τα Senecios ανήκουν στην οικογένεια Asteraceae, η οποία αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο διαφορετικά και διαδεδομένα γένη στο φυτικό βασίλειο. Υπάρχουν πάνω από 1.000 είδη , τα οποία περιλαμβάνουν μονοετή, πολυετή, θάμνους, ορειβάτες, ακόμη και μικρά δέντρα.

Αυτή η μεγάλη γκάμα σε μορφή συνδυάζεται με τους εξίσου ποικίλους οικοτόπους τους . Η παρουσία τους εκτείνεται σε διάφορους βιότοπους παγκοσμίως, από τις ακτές μέχρι τα βουνά. Το Senecios μπορεί να βρεθεί σε περιοχές τόσο διακριτές όπως οι αφρικανικές σαβάνες, τα ευρωπαϊκά λιβάδια και τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής .

Τα Senecios είναι αρκετά σημαντικά για τα οικοσυστήματα τους. Χρησιμεύουν ως σημαντικές πηγές τροφής για διάφορα έντομα, συμπεριλαμβανομένων των πεταλούδων και των μελισσών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση. Αρκετά είδη Senecio χρησιμοποιούνται ακόμη και στην παραδοσιακή ιατρική , γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ωστόσο, πολλά είδη περιέχουν αλκαλοειδή που μπορεί να είναι τοξικά. Σε ορισμένες περιοχές, ορισμένα είδη Senecio θεωρούνται χωροκατακτητικά, θέτοντας προκλήσεις για την εγγενή χλωρίδα και απαιτούν διαχείριση.

Τι μοναδικό έχει το Giant Groundsel του Κιλιμάντζαρο;
Το Dendrosenecio kilimanjari προσφέρει μια συναρπαστική εικόνα του κόσμου της εξελικτικής βιολογίας. Είναι ένα μεγάλο προϊστορικό φυτό που εμφανίστηκε πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, προερχόμενο από ένα κοινό έδαφος που βρέθηκε στο όρος Κιλιμάντζαρο. Η απομόνωση της κορυφής και οι μοναδικές συνθήκες δημιούργησαν ένα φαινόμενο «ουρανού νησιού», όπου εξελίχθηκε σε ένα νέο είδος .

Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα προσαρμοστικής ακτινοβολίας – η διαδικασία όπου οι οργανισμοί διαφοροποιούνται γρήγορα σε μια πληθώρα νέων μορφών. Αυτό συμβαίνει όταν μια αλλαγή στο περιβάλλον καθιστά διαθέσιμους νέους πόρους, δημιουργεί νέες προκλήσεις ή ανοίγει νέες περιβαλλοντικές θέσεις.

Τα Dendrosenecio kilimanjari είναι ενδημικά στο όρος Κιλιμάντζαρο. Διάφορα είδη Giant Groundsel αναπτύσσονται σε άλλα βουνά της Ανατολικής Αφρικής.

Το Giant Groundsel εξαπλώθηκε από το Κιλιμάντζαρο σε άλλες περιοχές της ισημερινής Ανατολικής Αφρικής μέσω της διασποράς των σπόρων του από τον άνεμο. Το φυτό ποικίλλει γεωγραφικά μεταξύ οροσειρών και υψομετρικά σε ένα μόνο βουνό. Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των βοτανολόγων ως προς το πώς διαφορετικοί πληθυσμοί πρέπει να κατηγοριοποιούνται ως είδη, υποείδη ή ποικιλία.

Dendrosenecio adnivalis
Dendrosenecio battiscombei
Dendrosenecio brassiciformis
Dendrosenecio cheranganiensis
Dendrosenecio elgonensi s
Dendrosenecio erici-rosenii
Dendrosenecio johnstonii
Dendrosenecio keniensis
Dendrosenecio keniodendron
Dendrosenecio kilimanjari
Dendrosenecio meruensis
Το Dendrosenecio μπορεί να βρεθεί στο όρος Meru στην Τανζανία, στο όρος Κένυα , στην οροσειρά Aberdare και στους λόφους Cherangani της Κένυας, στο όρος Elgon στα σύνορα Ουγκάντα/Κένυα και στα βουνά Rwenzori στην Ουγκάντα/Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Γιατί φαίνεται τόσο εξωγήινο;
Η φυσική εμφάνιση του Giant Groundsel είναι εντυπωσιακή.

Έχει ένα μακρύ, εύσωμο, ξυλώδες στέλεχος με μια μεγάλη ροζέτα από φύλλα. Αυτή η μοναδική κατασκευή δεν είναι μόνο για επίδειξη, αλλά το αποτέλεσμα προσαρμογών στο σκληρό ορεινό περιβάλλον.

Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν στο φυτό να επιβιώσει από ακραίες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και περιορισμένη υγρασία.

Ροζέτες φύλλων – αυτές οι ροζέτες σχηματίζονται γύρω από ένα μεγάλο κορυφαίο μπουμπούκι (το κύριο σημείο ανάπτυξης στην κορυφή του φυτού). Αυτό εξασφαλίζει ότι τα νέα φύλλα προστατεύονται από τα στοιχεία. Οι ροζέτες όχι μόνο συντηρούν τη θερμότητα αλλά και ελαχιστοποιούν την έκθεση στο κρύο, λειτουργώντας ως φυσικός φραγμός ενάντια στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Κίνηση των φύλλων – ως απάντηση στη μείωση της θερμοκρασίας, ένα φαινόμενο γνωστό ως νυκτιναστική κίνηση των φύλλων. Αυτή η συμπεριφορά μειώνει την επιφάνεια που εκτίθεται στο κρύο, ελαχιστοποιώντας την απώλεια θερμότητας και προστατεύοντας τα ζωτικά μέρη του φυτού.
Διατήρηση φυλλώματος – το μαραμένο και νεκρό φύλλωμα κατά μήκος του στελέχους διατηρείται, δημιουργώντας ένα φυσικό μονωτικό στρώμα. Αυτό το στρώμα προστατεύει το στέλεχος από ακραίες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και συνθήκες παγώματος.
Αποθήκευση Νερού – το στόμιο (κεντρικός ιστός) του στελέχους είναι ικανό να αποθηκεύει άφθονο νερό. Λειτουργεί σαν δεξαμενή, αποθηκεύοντας νερό κατά τις πιο υγρές περιόδους και παρέχοντας έναν ζωτικό πόρο σε περιόδους ξηρότητας.
Υγρά πολυσακχαριτών που πυρηνώνουν πάγο – αυτά τα υγρά που εκκρίνονται από το φυτό λειτουργούν ως φυσικό αντιψυκτικό. Μειώνει το σημείο πήξης του νερού μέσα στους ιστούς των φυτών, αποτρέποντας τον εσωτερικό σχηματισμό πάγου και την καταστροφή των κυττάρων.


Πόσο ψηλό είναι το γιγάντιο Groundsel;

Το φυτό μπορεί να φτάσει σε αξιοσημείωτα ύψη λόγω των δύσκολων συνθηκών ανάπτυξής του. Αυτά τα δέντρα Κιλιμάντζαρο συνήθως αναπτύσσονται σε ύψη έως και 20 πόδια (περίπου 6 μέτρα) . Το ακριβές ύψος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ποιότητα του εδάφους, η έκθεση σε στοιχεία και τα συγκεκριμένα μικροκλίματα εντός του αλπικού οικοτόπου τους.

Το ύψος του Giant Groundsel του επιτρέπει να υψώνεται πάνω από μικρότερη βλάστηση για να έχει πρόσβαση στο ηλιακό φως και πιθανώς για να αποφύγει ορισμένες από τις ψυχρότερες συνθήκες στο επίπεδο του εδάφους. Αυτό το ανάστημα το καθιστά ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά των αλπικών και υποαλπικών ζωνών του Κιλιμάντζαρο.

Πόσο γρήγορα μεγαλώνουν;

Το Giant Groundsel παρουσιάζει σχετικά αργό ρυθμό ανάπτυξης, μόλις 1 έως 5 εκατοστά το χρόνο . Αυτή η αργή ανάπτυξη είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των φυτών σε περιβάλλοντα μεγάλου υψομέτρου, όπου οι πόροι όπως τα θρεπτικά συστατικά και το νερό είναι συχνά περιορισμένοι και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι ακραίες. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ένας τρόπος για το φυτό να εξοικονομεί ενέργεια και πόρους.

Πόσο χρονών είναι οι Giant Groundsels;
Το Giant Groundsel έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Μπορεί να ζήσει έως και 50 χρόνια.

Πώς Αναπαράγονται;

Το Dendrosenecio kilimanjari έχει μια χαρακτηριστική αναπαραγωγική στρατηγική που ευθυγραμμίζεται με την αργή ανάπτυξη και το σκληρό περιβάλλον του. Είναι μονοκαρπικό, που σημαίνει ότι ανθίζει και βάζει σπόρους μόνο μία φορά στη ζωή του . Τα μονοκαρπικά φυτά επενδύουν σημαντική ποσότητα ενέργειας σε μια ενιαία, μεγάλη αναπαραγωγική προσπάθεια, μετά την οποία συνήθως πεθαίνουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ 20 και 30 ετών.

Τα άνθη του δέντρου είναι κίτρινα, σαν μαργαρίτα και εμφανίζονται σε μεγάλες συστάδες. Έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν επικονιαστές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη γονιμοποίηση των λουλουδιών. Μετά την επικονίαση παράγονται σπόροι. Αυτοί οι σπόροι διασκορπίζονται γενικά από τον άνεμο, ικανοί να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις.

Πού βρίσκονται τα γιγάντια Groundsels στο Κιλιμάντζαρο;

Αυτά τα εκπληκτικά φυτά μπορεί κανείς να δει σε δημοφιλείς διαδρομές αναρρίχησης όπως το Lemosho , το Machame και το Marangu , μεταξύ υψομέτρου 11.500 και 14.800 ποδιών (3.500 και 4.500 μέτρων). Το απόλυτο καλύτερο σημείο για να τα δείτε είναι κατά την κάθοδο στην κοιλάδα Barranco. Συχνά καλύπτεται από ομίχλη, προσθέτοντας μια απόκοσμη ατμόσφαιρα στο θέαμα.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί