Jaguarundi: Η μικρή αγριόγατα που μοιάζει με βίδρα και έχει 13 τρόπους να «μιλάει»,vid

Τα τζαγκουαρούντι είναι περίεργα μικρά αιλουροειδών που έχουν περίπου το μέγεθος των οικόσιτων γατών, έχουν μακρύ σώμα με κοντά πόδια και στρογγυλά, πεπλατυσμένα κεφάλια.

Πού ζει: Μεξικό μέχρι την κεντρική Αργεντινή

Τι τρώει: Ερπετά, πουλιά, βατράχια και ψάρια


Γιατί είναι φοβερά: Δεν βρυχώνται όλες οι αρπακτικές αγριόγατες. Ένα μικρό αιλουροειδές που ονομάζεται τζαγκουαρούντι – βίντεο ΕΔΩ– χρησιμοποιεί τουλάχιστον 13 “κλήσεις”καλέσματα”, όπως γουργούρισμα, σφύριγμα και κελάηδισμα σαν πουλί.

Τα τζαγκουαρούντι έχουν μερικά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά — λεπτά, επιμήκη σώματα, κοντά πόδια και μικρά, πεπλατυσμένα κεφάλια με στρογγυλεμένα αυτιά — τα κάνουν να μοιάζουν περισσότερο με ενυδρίδες ή νυφίτσες παρά με γάτες. Ζουν σε πεδινές περιοχές με πυκνή βλάστηση για να κρυφτούν, συμπεριλαμβανομένων των θαμνωδών εκτάσεων, των βάλτων και των δασών.


Παρά το όνομά του, το jaguarundi δεν έχει στενή σχέση με τζάγκουαρ ή ακόμα και με άλλες μικρές αγριόγατες της Κεντρικής Αμερικής. Στην πραγματικότητα, η γενετική ανάλυση δείχνει ότι μοιάζει περισσότερο με το πούμα, ή το λιοντάρι του βουνού ( Puma concolor ), παρά το γεγονός ότι το τζαγκουαρούντι έχει διαφορετική φυσική εμφάνιση — συμπεριλαμβανομένου του πολύ μικρότερου μεγέθους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρόσφατες μελέτες χρησιμοποιούν το επιστημονικό όνομα Puma yagouaroundi , αντί του αρχικού του γένους, Herpailurus .


Το τζαγκουαρούντι αποκλίνει από το πούμα στο δικό του είδος μεταξύ 4 και 7 εκατομμυρίων ετών πριν . Ωστόσο, τα τζαγκουαρούντι είναι πολύ, πολύ μικρότερα από τα λιοντάρια του βουνού: Το τελευταίο ζυγίζει 75 έως 158 λίβρες (34 έως 72 κιλά), ενώ, με 7 έως 15 λίβρες (3 έως 7 κιλά), το τζαγκουαρούντι είναι μόλις μεγαλύτερο από μια σπιτική γάτα.

Τόσο οι άγριες όσο και οι οικόσιτες γάτες κάνουν μια σειρά από θορύβους, ανάλογα με το τι προσπαθούν να πουν στους άλλους. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων γατών έχουν ακούσει ένα γρύλισμα, ένα σφύριγμα ή γουργούρισμα – και οι μεγάλες αγριόγατες όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι τζάγκουαρ κάνουν το ίδιο, σε κάποιο βαθμό.


Ωστόσο το τζαγκουαρούντι έχει ένα πολύ ευρύτερο φωνητικό ρεπερτόριο από άλλες γάτες. Στην πραγματικότητα, μπορεί να κάνει τουλάχιστον 13 διαφορετικούς θορύβους , όπως γουργούρισμα, ουρλιαχτά, σφύριγμα, φλυαρίες και ένα περίεργο κελάηδισμα σαν πουλί.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς ή γιατί τα τζαγκουαρούντι κάνουν τόσους πολλούς διαφορετικούς θορύβους. Είναι εξαιρετικά απομονωμένοι και σπάνια συναντώνται στη φύση. Ωστόσο, ερευνητές που παρατήρησαν τα ζώα σε αιχμαλωσία έχουν δει να χρησιμοποιούν αυτούς τους θορύβους για να επικοινωνήσουν, να σημαδέψουν την περιοχή τους και να βρουν συντρόφους.

Οι βιολόγοι Balazs Buzas και Eszter Gulyas , οι οποίοι εργάστηκαν στο Κέντρο Διατήρησης Σπάνιων Ειδών στο Κεντ της Αγγλίας, μεγάλωσαν μικρά τζαγκουαρούντι και παρατήρησαν τις κλήσεις τους. Βρήκαν ότι τα τζαγκουαρούντι χρησιμοποιούσαν ένα “κοντό σφύριγμα” όταν αναζητούσαν προσοχή, κάτι που ανταποκρίθηκε από άλλους με ένα μόνο “κρυφοκοιτάζω.” Έβγαλαν μια «μακριά σφυρίχτρα» για να χαιρετήσουν η μία την άλλη και οι ενήλικες γουργούρησαν για να καλέσουν τα γατάκια τους. Όπως και με τις οικόσιτες γάτες, ένα μακρύ γουργούρισμα σήμαινε ικανοποίηση.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί