Πώς να αποθηκεύσετε και να καταψύξετε λιαστές ντομάτες

Μια λιαστή ντομάτα ή δύο μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη τη γεύση ενός γεύματος.

Μια ντομάτα που είναι αφυδατωμένη στον ήλιο αναπτύσσει μια έντονη γεύση και λαστιχωτή υφή χωρίς να χάνει τα θρεπτικά συστατικά – συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C και του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου – που κάνουν τις ντομάτες πολύτιμο μέρος της διατροφής σας.

Οι λιαστές ντομάτες θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τις φρέσκες αντίστοιχές τους. Ενώ η κατάψυξή τους επεκτείνει τη χρηστικότητά τους, η ακατάλληλη αποθήκευση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους.

Πώς να αποθηκεύσετε λιαστές ντομάτες συσκευασμένες με λάδι
Οι λιαστές ντομάτες που είναι αποθηκευμένες σε λάδι δεν θα διαρκέσουν όσο αυτές που αποθηκεύονται στεγνές. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης σε ένα δοχείο με ντομάτες συσκευασμένες με λάδι – θα πρέπει να είναι από ένα έως δύο χρόνια.

Οι λιαστές ντομάτες που αποθηκεύονται σε λάδι παραμένουν σταθερές στο ράφι μέχρι να ανοιχτούν. Αλλά μόλις τις ξεσφραγίσετε, θα πρέπει να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Εκεί, θα παραμείνουν βρώσιμες έως και έξι μήνες.

Ελέγξτε για σημάδια μούχλας πριν χρησιμοποιήσετε τις ντομάτες. Το λάδι θα στερεοποιηθεί και θα ασπρίσει στο ψυγείο, αλλά θα επιστρέψει σε υγρό μετά από 30 λεπτά περίπου που το αφήσετε στον πάγκο.

Πώς να αποθηκεύσετε λιαστές ντομάτες χωρίς λάδι
Εάν αγοράζετε λιαστές ντομάτες χύμα ή σε δοχείο χωρίς υγρά, τοποθετήστε τις σε μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ, ένα βάζο με βιδωτό καπάκι ή ένα πλαστικό ή ένα γυάλινο δοχείο με αεροστεγές καπάκι. Μην τις φέρνετε σε επαφή με μέταλλο.


Πιέστε τυχόν αέρα από μια πλαστική σακούλα πριν τη σφραγίσετε. Και αν χρησιμοποιείτε δοχείο, συσκευάστε τις λιαστές ντομάτες σφιχτά ώστε να γεμίσουν ολόκληρο το δοχείο.

Αποθηκεύστε τις ντομάτες σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι για έως και ένα χρόνο. Μετά από αυτό το σημείο, θα αρχίσουν να χάνουν τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία.

Πώς να καταψύξετε λιαστές ντομάτες
Αφού αποθηκεύσετε τις λιαστές ντομάτες σε μια σακούλα ή δοχείο, μπορείτε να τοποθετήσετε ολόκληρη τη συσκευασία στην κατάψυξη και οι ντομάτες θα διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.

Η κατάψυξη ντοματών με συσκευασίες λαδιού απαιτεί λίγη περισσότερη δουλειά – αν καταψύξετε ολόκληρο το δοχείο, θα πρέπει να ξεπαγώσετε ολόκληρο το αντικείμενο για να αφαιρέσετε μια μόνο ντομάτα.

Αντίθετα, καλύψτε ένα φύλλο μπισκότων με κερωμένο χαρτί και απλώστε τις ντομάτες ώστε να μην ακουμπούν δύο. Κάθε ντομάτα θα έχει μια μικρή λίμνη λαδιού. Παγώστε τα φύλλα για μια ώρα ή μέχρι να παγώσουν οι ντομάτες, στη συνέχεια τραβήξτε τις ντομάτες από το κερωμένο χαρτί και τοποθετήστε τις σε μια πλαστική σακούλα κατάψυξης ή γυάλινο δοχείο με αεροστεγές καπάκι.

Θα διαρκέσουν στην κατάψυξη έως και ένα χρόνο, αλλά προσπαθήστε να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε τρεις μήνες για την καλύτερη γεύση.

Πώς να χρησιμοποιήσετε λιαστές ντομάτες
Μόλις βγάλετε τις ντομάτες σας από το ψυγείο ή το ντουλάπι, αφήστε τις παγωμένες λιαστές ντομάτες σας να ξεπαγώσουν (το μικρό τους μέγεθος σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία διαρκεί μόνο μία ώρα περίπου). Μπορείτε είτε να τις χρησιμοποιήσετε ως έχουν είτε να τις ανανεώσετε μουλιάζοντάς τις σε νερό, ζωμό ή ακόμα και κρασί.

Αφήστε τις να καθίσουν στο υγρό για έως και δύο ώρες στον πάγκο σας ή στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λιαστές ντομάτες σας με τους εξής τρόπους:

Ψιλοκόψτε και προσθέστε τις σε κρύες σαλάτες ζυμαρικών
Προσθέστε τις στο χούμους
Βάλτε τις επάνω σε σπιτική πίτσα
Χρησιμοποιήστε τις σε μπιφτέκια ή ψητά λαχανικά

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί