Σκόρδο: Το μυστικό όπλο για να μειώσετε τη γλυκόζη και τη χοληστερόλη σας

Είτε είναι φρεσκοκομμένο σε κύβους, είτε πασπαλισμένο είτε εμποτισμένο με λάδι, η τακτική προσθήκη λίγου σκόρδου στη διατροφή σας έχει βρεθεί ότι διατηρεί υπό έλεγχο τόσο το σάκχαρο του αίματος όσο και τη χοληστερόλη .

Μια μετα-ανάλυση 22 προηγούμενων μελετών που περιελάμβανε 29 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές από το Southeast University και το Πανεπιστήμιο Xizang Minzu στην Κίνα επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση σκόρδου συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και ορισμένων τύπων μορίων λίπους.

Η γλυκόζη και τα λιπίδια είναι βασικά θρεπτικά συστατικά για το σώμα, παρέχοντας ενέργεια και τη βάση μιας μεγάλης ποικιλίας δομικών στοιχείων. Οι σύγχρονες δίαιτες μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε πάρα πολύ καλό πράγμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Μια σειρά από άλλες επιλογές τρόπου ζωής, από την κατανάλωση αλκοόλ έως τις ρουτίνες άσκησης, μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου και λίπους του σώματος.

«Σε υγιή άτομα, ο μεταβολισμός της γλυκόζης και των λιπιδίων ρυθμίζεται με ακρίβεια», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

«Οι διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης και των λιπιδίων μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης, του διαβήτη και της λιπώδους νόσου του ήπατος».

Το σκόρδο, εν τω μεταξύ, έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με την καλή υγεία και έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τη ρύθμιση των λιπιδίων καθώς και με τα επίπεδα γλυκόζης σε μεμονωμένες μελέτες.

Λαμβάνοντας συνολικά την έρευνα, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι οι επιπτώσεις παρέμειναν θετικές. Όσοι συμπεριέλαβαν σκόρδο στη διατροφή τους βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δείκτες καλύτερου μακροπρόθεσμου ελέγχου της γλυκόζης, περισσότερη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη με τη μορφή λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), λιγότερο τη λεγόμενη «κακή»χοληστερόλη ή λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) και μειώνουν τη χοληστερόλη συνολικά.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα επίπεδα τριγλυκεριδίων δεν φάνηκαν να επηρεάζονται.

Τα δεδομένα δεν είναι αρκετά περιεκτικά για να αποδείξουν την άμεση αιτία και αποτέλεσμα – ότι μπορούμε απλώς να μασάμε περισσότερο σκόρδο για να μειώσουμε άμεσα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων – αλλά η συσχέτιση υποδηλώνει έντονα ότι το κοινό βότανο θα μπορούσε να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να διαχειριστούμε τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων.

Περισσότερες έρευνες και πιο εστιασμένες μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διευκρινιστεί τι ακριβώς συμβαίνει εδώ. Οι δοκιμές που καλύπτονταν από τη μετα-ανάλυση κυμαίνονταν σε διάρκεια από τρεις εβδομάδες έως ένα χρόνο και περιελάμβαναν μελέτες που χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές μορφές σκόρδου: ωμό σκόρδο, παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου και δισκία σκόνης σκόρδου.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σκόρδο έχει ευεργετική επίδραση στη γλυκόζη του αίματος και στα λιπίδια του αίματος στους ανθρώπους και η συσχέτιση τους ήταν στατιστικά σημαντική », γράφουν οι ερευνητές.

Όσο για το γιατί υπάρχει αυτή η συσχέτιση, πιστεύεται ότι τα διαφορετικά ενεργά συστατικά στο σκόρδο βοηθούν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του οξειδωτικού στρες – ένας τύπος φθοράς στα κύτταρα που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το σκόρδο περιλαμβάνει επίσης μια αντιοξειδωτική ένωση που ονομάζεται αλλιίνη, η οποία στο παρελθόν είχε συνδεθεί με τη διαχείριση της γλυκόζης του αίματος, των λιπιδίων του αίματος και του μικροβιώματος του εντέρου. Είναι πιθανό ότι ένας συνδυασμός επιδράσεων προκαλεί τα αποτελέσματα που εμφανίζονται εδώ.

Είναι σαφές ότι οι δίαιτες μας επηρεάζουν πολύ τις προοπτικές για την υγεία μας, καλώς ή κακώς. Τώρα υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να προσθέσουμε το σκόρδο στη λίστα των τροφών που πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

«[Η μελέτη] παρέχει νέες ιδέες για την ανάπτυξη φυσικών προϊόντων κατά των ασθενειών που σχετίζονται με το μεταβολισμό των γλυκολιπιδίων», γράφουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nutrients .

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί