H Γη από το διάστημα: Ποιά είναι η σχεδόν άψυχη «Χώρα του Τρόμου» που μοιάζει με εξωγήινο τοπίο στη Σαχάρα

Μια δορυφορική εικόνα του 2017 της λεκάνης Tanezrouft της Σαχάρας δείχνει την αφηρημένη ομορφιά στις αρχαίες πτυχές των βράχων και τις πολύχρωμες αλυκές που έχουν σμιλευτεί σε αυτήν την τρομακτική περιοχή εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Αυτή η δορυφορική φωτογραφία του 2017 δείχνει την αφηρημένη ομορφιά ενός από τα πιο τρομακτικά εχθρικά περιβάλλοντα του κόσμου.

Η λεκάνη Tanezrouft είναι μια μεγάλη περιοχή της Σαχάρας που βρίσκεται κυρίως στη νότια Αλγερία και στο βόρειο Μάλι. Η περιοχή δέχεται λιγότερες από 0,2 ίντσες (5 χιλιοστά) βροχής ετησίως κατά μέσο όρο, καθιστώντας την «υπεράνυδρη». Οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν πάνω από 122 βαθμούς Φαρενάιτ (50 βαθμούς Κελσίου) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γης της NASA .

Η λεκάνη στερείται σχεδόν εντελώς ζωής εκτός από κάποιους νομάδες Τουαρέγκ που περιστασιακά κάνουν το ταξίδι στην περιοχή σε μια διαδρομή καραβανιών που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 1.500 χρόνια. Αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα θανατηφόρο ταξίδι λόγω της έλλειψης ορατών ορόσημων στην περιοχή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει να χαθούν ακόμη και οι πιο έμπειροι ταξιδιώτες. Ως αποτέλεσμα, η λεκάνη είναι στην καθομιλουμένη γνωστή ως «Γη του Τρόμου».


Χιλιάδες χρόνια αμμοθύελλες έχουν διαβρώσει τα ιζήματα και την άμμο από τμήματα της λεκάνης, γεγονός που έχει αποκαλύψει αρχαίες ομόκεντρες πτυχές στο κυματοειδές βράχο ψαμμίτη της περιοχής που χρονολογούνται στην Παλαιοζωική εποχή (541 εκατομμύρια έως 252 εκατομμύρια χρόνια πριν). Γύρω από αυτά τα διπλωμένα βράχια, τα οποία είναι αλυκές που βρίσκονται συχνά σε απόκρημνα φαράγγια, λάμπουν από πράσινο χρώμα.

Όταν τα βλέπουμε από το διάστημα, «τα εκτεθειμένα γεωλογικά χαρακτηριστικά δημιουργούν ένα συναρπαστικό έργο αφηρημένης τέχνης», έγραψαν εκπρόσωποι της NASA.

Η κλίμακα αυτών των απότομων ρεματιών και το σχήμα των λειασμένων πλευρών τους είναι σημάδια ότι χαράχτηκαν από νερό που ρέει, πιθανώς από διαλείπουσες πλημμύρες για εκατομμύρια χρόνια, είπε ο P. Kyle House , ερευνητής του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, στο Παρατηρητήριο Γης της NASA. .

Αυτό υποδηλώνει ότι η περιοχή θα μπορούσε κάποτε να ήταν ένα περιβάλλον δυνητικά ικανό να υποστηρίξει ένα ποικίλο οικοσύστημα.

Σήμερα, οι αλυκές και τα φαράγγια τους είτε βρίσκονται μέσα είτε τέμνονται με τις εκτεθειμένες πτυχές ψαμμίτη, δημιουργώντας τα σχήματα που φαίνονται σε αυτήν την εικόνα. «Αυτά τα μοτίβα είναι εντυπωσιακά και θυμίζουν τοπία που σχηματίζονται σε διπλωμένα στρώματα, για παράδειγμα, στην Κόκκινη Έρημο του νότιου Ουαϊόμινγκ και ακόμη και σε τμήματα των βαριά δασωμένων Απαλαχίων βουνών των Ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Χάουζ.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί