Ανακαλύφθηκε το πρώτο σκαλισμένο άλογο στον κόσμο: Το ειδώλιο από ελεφαντόδοντο 35.000 ετών

Λαξευμένο από ελεφαντόδοντο, το ειδώλιο δημιουργήθηκε κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική.


Όνομα: άλογο Vogelherd

Τι είναι: Θεωρείται το αρχαιότερο γνωστό γλυπτό αλόγων κατασκευασμένο από ανατομικά σύγχρονους ανθρώπους ( Homo sapiens ). Αυτό το ειδώλιο σε σχήμα αλόγου είναι σκαλισμένο από ελεφαντόδοντο μαμούθ. Το τεχνούργημα σε μέγεθος παλάμης έχει ύψος περίπου 1 ίντσα (2,5 εκατοστά) και μήκος 1,9 ίντσες (4,8 εκατοστά) και περιλαμβάνει λεπτομέρειες όπως σκαλισμένο στόμα, ρουθούνια, μάτια και χαίτη. Αν και το κεφάλι του ελεφαντόδοντου αλόγου είναι πλήρες, και τα τέσσερα πόδια του έχουν κοπεί. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το γλυπτό απεικονίζει έναν επιβήτορα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Bradshaw , το οποίο ρωτά: “Είναι ένας επιβήτορας που προσπαθεί να εντυπωσιάσει μια φοράδα ή ένα άλογο που καμαρώνει και κλωτσάει προς τα πίσω ενάντια σε ένα αρπακτικό”

Πού βρέθηκε: Σπήλαιο Vogelherd στη νότια Γερμανία
Πότε κατασκευάστηκε: Περίπου 32.000 με 35.000 χρόνια πριν, κατά την πρώιμη Ανώτερη Παλαιολιθική

Τι μας λέει για το παρελθόν: Το σπήλαιο όπου ανακαλύφθηκε το ειδώλιο ήταν τόπος συγκέντρωσης των Aurignacian, μια ομάδα της Ανώτερης Παλαιολιθικής των οποίων οι άνθρωποι έζησαν μεταξύ 43.000 και 35.000 ετών. Επειδή η παρουσία τους επικαλύπτεται για λίγο με αυτή των Νεάντερταλ σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι δύο ομάδες πιθανότατα συνυπήρχαν, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας .

Οι Aurignacian ήταν ίσως περισσότερο γνωστοί ως έμπειροι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, όπως αποδεικνύεται από την ικανότητά τους να κατασκευάζουν πέτρινα εργαλεία όπως λεπίδες και αιχμές. Εκατοντάδες από αυτά τα αντικείμενα έχουν βρεθεί μέσα στη σπηλιά, καθώς και πολλά οστά ζώων και κομμάτια ελεφαντόδοντου, συμπεριλαμβανομένων χάντρες βαμμένες κόκκινες με ώχρα .

Είναι πιθανό ότι η ομάδα χρησιμοποίησε το χώρο για την επεξεργασία κρέατος, σύμφωνα με την Paleoanthropology Society . Για παράδειγμα, οι ερευνητές που ανέλυσαν οστά ζώων ηλικίας περίπου 32.000 ετών στο σπήλαιο Vogelherd βρήκαν κυρίως υπολείμματα ταράνδου ( Rangifer tarandus ) και αλόγου ( Equus ferus ), υποδεικνύοντας ότι οι ομάδες Aurignacian κυνηγούσαν και έτρωγαν αυτά τα ζώα καθώς και δημιούργησαν έργα τέχνης που τα απεικόνιζαν.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Evolution .

photo:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί