Γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το μουσικό έργο Boléro ήταν μόνο έργο του Ραβέλ(vid)

Ένα γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι το Boléro, ένα από τα πιο γνωστά έργα κλασικής μουσικής στον κόσμο, γράφτηκε μόνο από τον Maurice Ravel, σε μια ετυμηγορία για μια υπόθεση με μεγάλα οικονομικά διακυβεύματα.

Ο Ραβέλ παρουσίασε για πρώτη φορά το Boléro στην Όπερα του Παρισιού το 1928. Πέθανε 10 χρόνια αργότερα και οι κληρονόμοι του πληρώθηκαν με εκατομμύρια δολάρια μέχρι να εξαντληθούν τα πνευματικά δικαιώματα το 2016.

Στη Γαλλία , τα πνευματικά δικαιώματα ισχύουν συνήθως για 70 χρόνια μετά το θάνατο ενός συνθέτη, αν και προστέθηκαν μερικά χρόνια για να αναπληρώσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.


Οι κληρονόμοι του Αλεξάντερ Μπενουά, ενός διάσημου σκηνογράφου που εργάστηκε στην αρχική παράσταση του Boléro, είχαν υποστηρίξει ότι έπρεπε να είχε πιστωθεί ως βοηθός συνθέτη και ζήτησαν μερίδιο από τα έσοδα.

Οι ενάγοντες επισημαίνουν διάφορα έγγραφα που αναφέρουν τον Μπενουά ως βοηθό συνθέτης της μουσικής.

Η επιτυχημένη πλευρά στην υπόθεση ήταν η Γαλλική Εταιρεία Συγγραφέων, Συνθετών και Εκδοτών Μουσικής (Sacem), η οποία λέει ότι ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε μια «ιστορική μυθοπλασία». Η γαλλική εταιρία έφερε στο φως μια επίσημη δήλωση που υπογράφηκε από τον Ραβέλ το 1929 που τον προσδιορίζει ως τον μοναδικό συνθέτη.

Το Boléro είναι ένα ορχηστρικό κομμάτι του Maurice Ravel (1875–1937). Αρχικά συντέθηκε ως μπαλέτο μετά από παραγγελία της Ρωσίδας μπαλαρίνας Ida Rubinstein, κομμάτι, που έκανε πρεμιέρα το 1928,και αποτελεί την πιο διάσημη μουσική σύνθεση του Ραβέλ.

Ακούστε το ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί