Ο τεχνητός δορυφόρος του Άρη καταγράφει “ρωγμή” στον Κόκκινο Πλανήτη που είναι μεγαλύτερη από το Γκραντ Κάνυον!

Υπάρχουν πολλές «ουλές» στον Άρη, αλλά δεν έχουμε δει πολλές με τόσο εξαιρετική ανάλυση.


Νέες εικόνες που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία απαθανάτισαν μια “ρωγμή” μήκους 600 χιλιομέτρων (373 μιλίων) στην επιφάνεια του Άρη με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ.

Ο Κόκκινος Πλανήτης είναι γεμάτος ρωγμές, και αυτός, που ονομάζεται Aganippe Fossa, είναι άλλο ένα από αυτά τα αποκαλούμενα “αυλάκια” που μοιάζουν με τάφρο με απότομα τοιχώματα.

«Είμαστε ακόμη αβέβαιοι για το πώς και πότε δημιουργήθηκε η Aganippe Fossa, αλλά φαίνεται πιθανό ότι σχηματίστηκε καθώς το μάγμα που ανεβαίνει κάτω από την κολοσσιαία μάζα των ηφαιστείων Tharsis έκανε τον φλοιό του Άρη να ραγίσει», έγραψαν αξιωματούχοι της ESA σε πρόσφατη ανακοίνωση. δελτίο τύπου .

Όπως συνηθίζεται στην πλανητική ονοματολογία, το όνομα «Aganippe Fossa» έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική κλασική μυθολογία. Η Αγανίππη, κόρη του ποταμού Τερμησσού, ήταν μια νύμφη που σχετίζεται με μια πηγή που βρέθηκε στη βάση του όρους Ελικώνα στην Ελλάδα. Σε φόρο τιμής στην προέλευση της ονομασίας του, η Aganippe Fossa εμφανίζεται στη βάση ενός από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του Άρη, του Arsia Mons . Το “Fossa” προέρχεται από τον λατινικό όρο για τάφρο ή τάφρο και αναφέρεται σε μια μακρόστενη κοιλότητα στην επιφάνεια ενός πλανήτη ή σελήνης.


Οι πρόσφατα δημοσιευμένες εικόνες οφείλονται στο Mars Express της ESA , την πρώτη αποστολή της Ευρώπης στον Κόκκινο Πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2003.

Το Mars Express απαθανάτισε τις νέες εικόνες του Aganippe Fossa με τη στερεοφωνική κάμερα υψηλής ανάλυσης και αποκάλυψε τα ποικίλα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Άρη με μεγάλη λεπτομέρεια, δείχνοντας συγκεντρωμένους, ανώμαλους λόφους και ομαλούς, ήπια κεκλιμένους βράχους καλυμμένους με συντρίμμια.


Η ομάδα περιγράφει επίσης τη δυναμική της σκόνης και της άμμου που εκτοξεύεται από τον άνεμο αυτής της περιοχής του Άρη, που δημιουργούν μοτίβα «όπως ζέβρα» στην επιφάνεια του πλανήτη ως αποτέλεσμα της εναπόθεσης πιο σκούρου υλικού σε ελαφρύτερο έδαφος. «Η επιφάνεια εδώ δείχνει επίσης ενδείξεις ροών λάβας, που χρονολογούνται από τότε που το ηφαίστειο ήταν ενεργό» έγραψαν οι επιστήμονες.

«Η αποστολή ήταν εξαιρετικά παραγωγική κατά τη διάρκεια της ζωής της, δημιουργώντας μια πολύ πληρέστερη και ακριβέστερη κατανόηση του πλανητικού γείτονά μας από ποτέ», δήλωσαν οι επιστήμονες της ESA.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί