Η δηλητηριώδης γιγάντια αράχνη – κυνηγός είναι η μεγαλύτερη αράχνη στον κόσμο

Οι γιγάντιες αράχνες κυνηγοί είναι το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας των αραχνών κυνηγών Sparassidae με άνοιγμα ποδιών που εκτείνεται έως και 12 ίντσες σε πλάτος — περίπου όσο ένα πιάτο δείπνου.


Οι αράχνες Huntsman (Κυνηγοί) είναι μια ομάδα μεγάλων αραχνών της οικογένειας Sparassidae, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 1.300 είδη. Βρίσκονται σε θερμά κλίματα σε όλο τον κόσμο και οφείλουν το όνομά τους στον τρόπο που κυνηγούν τη λεία τους.

Αντί να φτιάχνουν έναν ιστό και να περιμένουν να τους έρθει ένα θήραμα όπως πολλές άλλες αράχνες , οι κυνηγοί αράχνες αναζητούν ενεργά και τρέχουν πίσω από το θήραμα χρησιμοποιώντας τα μακριά, ακανθώδη πόδια τους. Μόλις πιάσουν το στόχο τους, αυτές οι γρήγορες αράχνες του κάνουν ένεση με ένα ακινητοποιητικό δηλητήριο και μετά το καταβροχθίζουν.

Η γιγάντια αράχνη κυνηγός ( Heteropoda maxima ) είναι η μεγαλύτερη γνωστή αράχνη κυνηγός στον κόσμο και η μεγαλύτερη αράχνη σε διάμετρο , σύμφωνα με ένα άρθρο ανασκόπησης του 2017 . Το σώμα της μεγαλώνει σε μέγεθος 1,8 ίντσες (4,6 εκατοστά) και έχει άνοιγμα ποδιών έως και 11,8 ίντσες (30 εκατοστά).

Η γιγάντια αράχνη κυνηγός είναι άπιαστη και πιστεύεται ότι κατοικεί κυρίως σε σπηλιές. Ανακαλύφθηκε το 2001 στο Λάος από τον αραχνολόγο Peter Jäger , ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας αραχνολογίας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Senckenberg και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Από τότε, οι ερευνητές έχουν περιγράψει άλλες μεγάλες αράχνες κυνηγούς – συμπεριλαμβανομένου του Cerbalus aravaensis , της μεγαλύτερης γνωστής αράχνης κυνηγού στη Μέση Ανατολή – αλλά η γιγάντια αράχνη κυνηγός εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση.


Λόγω του μεγέθους τους, οι αράχνες κυνηγοί μερικές φορές ταξινομούνται λανθασμένα ως ταραντούλες . Ένας τρόπος για να ξεχωρίσετε έναν κυνηγό από μια ταραντούλα είναι από τη θέση των ποδιών του πλάσματος. Ενώ τα πόδια των περισσότερων αραχνών λυγίζουν κάθετα κάτω από το σώμα τους, «οι αράχνες κυνηγοί συνήθως έχουν πόδια που είναι απλωμένα στα πλάγια, σαν καβούρια», είπε η Christy Bills , εντομολόγος και υπεύθυνη συλλογών ασπόνδυλων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα.


Τα πόδια της αράχνης Huntsman έχουν επίσης στριμμένες αρθρώσεις που επιτρέπουν στα εξαρτήματα να εκτείνονται προς τα εμπρός και η ευθυγράμμισή τους επιτρέπει στην αράχνη να κινείται από τη μια πλευρά στην άλλη, παρόμοια με ένα καβούρι. Τα αρσενικά έχουν μακρύτερα πόδια από τα θηλυκά, αν και τα τελευταία έχουν μεγαλύτερο σώμα. «Τα χρώματα και τα μοτίβα ποικίλλουν», είπε ο Μπιλς, αλλά τα πόδια των αράχνων είναι συνήθως γκρι ή καφέ και με λωρίδες.

Πολλές αράχνες κυνηγοί έχουν πεπλατυσμένα σώματα για να τις βοηθήσουν να συμπιεστούν σε σφιχτές ρωγμές και τρύπες, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Μουσείο .


ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΙΕΣ ΑΡΑΧΝΕΣ ΚΥΝΗΓΟΙ;
Η γιγαντιαία αράχνη βρέθηκε στο Λάος και τα περισσότερα είδη εντοπίζονται στην Ασία. Είναι επίσης διαδεδομένα στην Αφρική, την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική, σύμφωνα με το Science Alert . Ζουν σε μερικές θερμές αμερικανικές πολιτείες όπως η Φλόριντα, η Καλιφόρνια και το Τέξας και, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα , εικάζεται ότι εισήχθησαν από την Ασία. Οι λαογραφικές ιστορίες ισχυρίζονται ότι οι αράχνες ταξίδεψαν από την Ασία μέσα σε κουτιά με μπανάνες και γι’ αυτό μερικές φορές ονομάζονται αράχνες μπανάνας.

ΣΕ ΤΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΖΟΥΝ;
Η αράχνη ζει συνήθως κάτω από τον φλοιό δέντρων, κάτω από βράχους, σε σχισμές και κάτω από το φύλλωμα. Οι αράχνες Huntsman, ειδικά τα αυστραλιανά είδη, είναι διαβόητες για την είσοδο τους σε σπίτια και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Μουσείο, «βρέθηκαν να τρέχουν πάνω από το ταμπλό αυτοκινήτου». Αυτές οι αράχνες μπορεί να είναι κοινωνικές και μερικές φορές δεκάδες κάθονται μαζί σε νεκρά δέντρα ή κούτσουρα.


ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ;
Η αράχνη κυνηγός τρώει κατσαρίδες, εκτός από άλλες αράχνες και έντομα.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΚΥΝΗΓΟΙ;
Η αράχνη κυνηγός δεν είναι θανατηφόρα για τους ανθρώπους. Αν και οι αράχνες κυνηγοί είναι δηλητηριώδεις και τα δαγκώματα τους μπορεί να είναι επώδυνα για τον άνθρωπο, δεν προκαλούν τίποτα πιο σοβαρό από την ήπια ναυτία ή πονοκεφάλους . Συνήθως το τοπικό πρήξιμο και ο πόνος είναι τα μόνα συμπτώματα ενός δαγκώματος αράχνης κυνηγού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια αράχνη κυνηγός θα προσπαθήσει να ξεφύγει από έναν άνθρωπο, αντί να τον δαγκώσει, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Μουσείο. Ωστόσο, τα θηλυκά αυτών των αραχνών είναι πιο πιθανό να δαγκώσουν όταν αντιληφθούν μια απειλή για τα μικρά τους.

Σε περίπτωση που κάποιος δαγκωθεί, θα πρέπει να προσπαθήσει να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ήρεμος. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η αύξηση του καρδιακού τους παλμού και η ταχύτερη εξάπλωση του δηλητηρίου στο σώμα. Η εφαρμογή μιας παγοκύστης μπορεί να μειώσει τον πόνο που προκαλείται από το δάγκωμα, αλλά δεν απαιτείται επίδεσμος ακινητοποίησης πίεσης, σύμφωνα με την Australia Wide First Aid .

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί