«Αποφεύχθηκε απόπειρα πραξικοπήματος στο Κιργιστάν»

Τι μεταδίδεται

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στο Κιργιστάν απέτρεψαν μια προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας με την βία. Αυτό ανέφερε η ειδησεογραφική πύλη AKIpress την Παρασκευή με αναφορά στην Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Μία «καταστροφική ομάδα» λέγεται ότι είχε κάνει σχέδια για να καταλάβει την εξουσία στη χώρα με την βία και να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση μέσω μαζικών αναταραχών. Η ομάδα περιελάμβανε άτομα που φέρονται συμπαθούσαν τους εγκληματικούς κύκλους και περιέγραφαν τους εαυτούς τους φανατικούς υποστηρικτές μιας «θρησκευτικής ιδεολογίας». Δεν διευκρινίστηκε ποια θρησκευτική ιδεολογία αφορούσε.

Συνολικά πέντε άτομα συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση, ανέφερε η κρατική επιτροπή. Κατά την διάρκεια ερευνών στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους κατασχέθηκαν εξαρτήματα εκρηκτικών μηχανισμών καθώς και όπλα, πυρομαχικά, ασύρματοι, προστατευτικά γιλέκα, στολές υπαλλήλων ασφαλείας, drones, εξτρεμιστικά έντυπα και άλλα παράνομα αντικείμενα.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2023, περισσότερα από 20 άτομα συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα του Κιργιζιστάν Μπισκέκ, τα οποία ήταν ύποπτα ότι προετοίμαζαν μια βίαιη κατάληψη της εξουσίας. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Sadyr Japarov, πρόεδρος της χώρας, ανακοίνωσε την αποτροπή ενός πραξικοπήματος. Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, δράστες ήταν εκείνοι που «προηγουμένως έκλεβαν από το κρατικό ταμείο και φοροδιέφευγαν».

freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί