Το στιλέτο που φτιάχτηκε από σιδερένιο μετεωρίτη την Εποχή του Χαλκού

Το στιλέτο από μετεωρίτη με την ονομασία Alaca Höyük είναι ένα σιδερένιο σφυρήλατο στιλέτο.

Κατά την Εποχή του Χαλκού, ο σίδηρος είχε μεγαλύτερη αξία από τον χρυσό (που αποδεικνύεται στις ταμπλέτες Kültepe του 1950 π.Χ.) και πολύ λίγοι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν την τεχνολογία τήξης για να εξάγουν έναν χαμηλής ποιότητας σίδηρο από περιορισμένες πηγές κραμάτων σιδήρου-νικελίου.


Η εξόρυξη μετάλλου από σιδηρομετάλλευμα απαιτούσε διατήρηση θερμοκρασίας 1.500 °C (2.730 °F) και προηγμένη κατανόηση της μεταλλουργίας χρησιμοποιώντας κλιβάνους.


Οι πηγές σιδήρου περιορίζονταν στον σιδερένιο μετεωρίτη,(περίπου ένας στους 20 μετεωρίτες αποτελείται από μεταλλεύματα σιδήρου-νικελίου). Οι σιδηρομετεωρίτες προέρχονται από τον πυρήνα ενός σώματος πλανητοειδούς που βρίσκονταν σε κατάσταση τήξης στο εσωτερικό του.

Οι Χετταίοι ήταν ένας τέτοιος πολιτισμός που πιστεύεται ότι ανέπτυξε την τεχνολογία τήξης σιδήρου κατά τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ.


Οι Χετταίοι ήταν ένας λαός της Ανατολίας που ίδρυσε μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολίας, τμήματα του βόρειου Λεβάντε και της Άνω Μεσοποταμίας, με κέντρο την πρωτεύουσα Χατούσα κοντά στο σύγχρονο Boğazkale της Τουρκίας.


Τα περισσότερα από όσα γνωρίζουμε για τους Χετταίους προέρχονται από σφηνοειδή γράμματα γραμμένα είτε στα ακκαδικά (τη διπλωματική γλώσσα της εποχής) είτε στις διάφορες διαλέκτους της συνομοσπονδίας των Χετταίων και από διπλωματική και εμπορική αλληλογραφία που βρέθηκε σε αρχεία στην Ασσυρία, τη Βαβυλωνία, την Αίγυπτο και η Μέση Ανατολή.


Από το 1935–39, οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον οικισμό των Χετταίων Alaca Höyük ανακάλυψαν 14 «πριγκιπικούς τάφους» ή «βασιλικούς τάφους», στους οποίους βρήκαν κτερίσματα αποτελούμενα από χρυσά και ήλεκτρα όρθια κύπελλα, εκτός από τα πρότυπα στιλέτα Alaca Höyük από χαλκό και τα πρότυπα Alaca.

Το στιλέτο διαθέτει σιδερένια λεπίδα με χρυσή λαβή και χρονολογείται μεταξύ 2400 και 2300 π.Χ. κατά την Εποχή του Χαλκού.

Μια μελέτη με ακτίνες Χ (XRF) της λεπίδας το 2012 εντόπισε ότι ο σίδηρος και το νικέλιο, με ίχνη κοβαλτίου, ήταν τα κύρια συστατικά της λεπίδας.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το στιλέτο κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας σιδερένιο μετεωρίτη, κάτι που επιβεβαιώθηκε σε μια γεωχημική ανάλυση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Science. Αυτό προηγείται της έναρξης της Εποχής του Σιδήρου στην Ανατολία και τον Καύκασο σχεδόν 1000 χρόνια, όπου η Εποχή του Σιδήρου ξεκίνησε περίπου το 1300 π.Χ.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί