Ποιά χώρα θα πληρώνει τους παππούδες και τις γιαγιάδες για να φροντίζουν τα εγγόνια τους;

Η Σουηδία κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες έναν ρηξικέλευθο νέο νόμο που επιτρέπει στους παππούδες και τις γιαγιάδες να λαμβάνουν γονική άδεια μετ' αποδοχών ενώ φροντίζουν τα εγγόνια τους έως και τρεις μήνες από το πρώτο έτος του παιδιού.

Η εξέλιξη έρχεται αφότου το σουηδικό κοινοβούλιο, το Riksdag των 349 εδρών, ενέκρινε τον περασμένο Δεκέμβριο την πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταφορά του γονικού επιδόματος. Αυτό έρχεται 50 χρόνια αφότου η Σκανδιναβική χώρα έγινε η πρώτη στον κόσμο που εισήγαγε τη γονική άδεια μετ’ αποδοχών για τους πατέρες και όχι μόνο για τις μητέρες.

Σύμφωνα με το νόμο, οι γονείς μπορούν να μεταφέρουν μέρος του γενναιόδωρου επιδόματος γονικής άδειας στους παππούδες του παιδιού. Ένα ζευγάρι γονέων μπορεί να μεταφέρει το πολύ 45 ημέρες άδειας μετ’αποδοχών ενώ ένας μόνος γονέας μπορεί να μεταφέρει 90 ημέρες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μια κρατική υπηρεσία που διαχειρίζεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η Alexandra Wallin της Σουηδικής Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε στον σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SVT ότι ο νέος νόμος θα «δώσει μεγαλύτερες ευκαιρίες».

Ωστόσο, οι κανόνες για τους παππούδες, είπε, είναι οι ίδιοι με το συνηθισμένο γονικό επίδομα και απαιτούν ένα άτομο να είναι ασφαλισμένο για γονικό επίδομα, όπως είναι οι περισσότεροι άνθρωποι στη Σουηδία.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για το γονικό επίδομα — ένας συνταξιούχος μπορεί επίσης να λάβει γονική άδεια, για παράδειγμα, οπότε η αποζημίωση βασίζεται στη σύνταξη του ατόμου. Ένα άτομο δεν μπορεί να αναζητήσει εργασία ή σπουδές κατά τη διάρκεια του χρόνου που λαμβάνει το γονικό επίδομα.

Στην κεντρική πόλη της Avesta, περίπου 140 χιλιόμετρα (87 μίλια) βορειοδυτικά της Στοκχόλμης, η Ritva Kärkkäinen είπε στο SVT ότι σκέφτεται να πάρει άδεια από τη δουλειά για να φροντίσει τα εγγόνια της.

Το 1974, η Σουηδία αντικατέστησε την άδεια μητρότητας με βάση το φύλο, με γονική άδεια και για τους δύο γονείς. Εκείνη την εποχή, η λεγόμενη γονική ασφάλιση επέτρεπε στους γονείς να παίρνουν άδεια έξι μηνών από την εργασία ανά παιδί — με κάθε γονέα να δικαιούται τις μισές ημέρες.

Ωστόσο, μετά από αυτή την κίνηση, μόνο το 0,5% της γονικής άδειας μετ’ αποδοχών ελήφθη από πατέρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σήμερα, οι πατέρες στη Σουηδία λαμβάνουν περίπου το 30% της γονικής άδειας μετ’ αποδοχών, ανέφερε ο οργανισμός.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί