Τα καρότα έχουν μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία!

Tα καρότα μπορεί να είναι απλώς το πιο ευέλικτο λαχανικό. Και είτε είναι ωμά είτε ψητά, αλμυρά ή γλυκά, θα έχετε τα ίδια διατροφικά οφέλη από τα καρότα.

Τα καρότα είναι οικονομικά, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα, μόνα τους ή αναμειγνύονται σε ένα πιάτο και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά.

Αυτό τα καθιστά ένα προσιτό λαχανικό για πολλούς ανθρώπους. Και αυτά είναι καλά νέα γιατί αυτά τα πολύχρωμα λαχανικά είναι γεμάτα υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Ναι, περιέχουν βήτα-καροτίνη (την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α) , αλλά τα καρότα είναι επίσης μια άφθονη πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών.

Διατροφικά στοιχεία καρότου
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα ωμά καρότα περιέχει:

52 θερμίδες
1 γραμμάριο πρωτεΐνης
0,3 γραμμάρια λίπους
12 γραμμάρια υδατάνθρακες
3,5 γραμμάρια φυτικών ινών
Θα βρείτε παρόμοια θρεπτικά συστατικά σε καρότα – baby και καρότα διαφορετικών χρωμάτων. Όμως τα καρότα διαφορετικού χρώματος περιέχουν πρόσθετες ενώσεις, που τους δίνουν το χρώμα τους και μερικά μοναδικά οφέλη για την υγεία.

Τα οφέλη του καρότου
Εάν γνωρίζετε κάτι για τα διατροφικά οφέλη των καρότων, είναι ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να λαμβάνετε την ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Α , η οποία είναι χρήσιμη για την υγεία της όρασης, την υγεία του δέρματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η βιταμίνη Α αποτελείται από άλφα και βήτα-καροτίνη και τα καρότα περιέχουν τεράστια ποσότητα βήτα-καροτίνης.

Τα καρότα έρχονται με άλλα οφέλη, επίσης, που μπορεί να μην είναι τόσο καλά διαφημισμένα. Έχουν μια μικρή ποσότητα φυσικής ζάχαρης – περίπου 6 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρότα – χωρίς την πικράδα που είναι κοινή σε άλλα λαχανικά.

Περιέχουν επίσης μια καλή βοήθεια φυτικών ινών, σχεδόν 4 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι, που μας βοηθούν να αφομοιώσουμε το φαγητό πιο αργά. Λόγω αυτής της ίνας, μπορεί φυσικά να βοηθήσει (να αποφύγει) τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι φυτικές ίνες μας βοηθούν επίσης να νιώθουμε χορτάτοι και κορεσμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι τα καρότα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

Τα καρότα οποιουδήποτε χρώματος έχουν μια ολόκληρη σειρά αντιοξειδωτικών που είναι ευεργετικά για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που συμβάλλουν στη γήρανση, τους καρκίνους και άλλες ασθένειες.

Για παράδειγμα, τα καρότα περιέχουν την αντιοξειδωτική λουτεΐνη , η οποία βοηθά στην προστασία από την καταστροφή των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην υγεία της όρασης.

Τα κίτρινα καρότα περιέχουν ξανθοφύλλη, μια χρωστική ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της όρασης .
Τα κόκκινα καρότα περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται επίσης στις ντομάτες. Αυτή η αντιοξειδωτική χρωστική ουσία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Τα μωβ καρότα περιέχουν ανθοκυανίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά, που βρίσκονται επίσης στα βατόμουρα , μπορούν να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί