Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο η Ιαπωνία μπαίνει δυναμικά στην ένταση της Ασίας

Τι σύμφωνο υπεγράφη! Την ώρα που ο Όρμπαν προσπαθεί για την ειρήνη, το Τόκιο σηκώνει κύματα

Οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία υπέγραψαν αμυντική συμφωνία για τις κινεζικές διεκδικήσεις στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δείχνοντας πως οι υποψήφιες περιοχές για έναρξη και γεγονότα τρίτου παγκοσμίου πολέμου δυστυχώς αυξάνονται!

Η συμφωνία επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις της μία χώρας να σταθμεύουν στρατεύματα στο έδαφος της άλλης! Είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία συνάπτει ένα τέτοιο σύμφωνο στην Ασία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως σχολιάζεται!

Η Ιαπωνία υποστηρίζει τις Φιλιππίνες στην διαμάχη για τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των αρχιπελάγων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Ενρίκε Μανάλο.

Ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων Gilberto Teodoro και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Yoko Kamikawa υπέγραψαν το αμυντικό σύμφωνο στην Μανίλα, παρουσία του Προέδρου των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos Jr.

Αυτό είναι ένα ορόσημο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στον Ινδο-Ειρηνικό, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Τα κοινοβούλια και των δύο χωρών πρέπει ακόμη να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Η Ιαπωνία δεν έχει αξιώσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά διαφωνεί με την Κίνα για τα δικαιώματα στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Στα τέλη του 2023, η κυβέρνηση στο Τόκιο ανακοίνωσε την μεγαλύτερη στρατιωτική συσσώρευση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τερματίζοντας έτσι τον ειρηνισμό της μεταπολεμικής περιόδου.

Με την συμφωνία, η Ιαπωνία είναι πρόθυμη να παράσχει, μεταξύ άλλων, στις Φιλιππίνες συστήματα ραντάρ για την επιτήρηση των ακτών.

Η ακτοφυλακή και το ναυτικό της Κίνας και των Φιλιππίνων έχουν εμπλακεί σε πολυάριθμες συγκρούσεις στα αμφισβητούμενα ύδατα, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού τον περασμένο μήνα κατά το οποίο το προσωπικό της κινεζικής ακτοφυλακής χρησιμοποίησε μηχανοκίνητα σκάφη για να εμβολίσει δύο πλοία εφοδιασμού του φιλιππινέζικου ναυτικού.

Η Ιαπωνία έχει μια μακροχρόνια εδαφική διαμάχη με την Κίνα για τα νησιά Σενκάκου που βρίσκονται μεταξύ Ταϊβάν και Οκινάουα.

Υπό τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida, το Τόκιο επιδίωξε να ενισχύσει την στρατιωτική του δύναμη πυρός, μεταξύ άλλων μέσω συμφωνιών αμοιβαίας πρόσβασης με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλα αυτά την ώρα που ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, πήρε πρωτοβουλία για την ειρήνη, επισκεπτόμενος και την Κίνα, μετά την Ρωσία και το Κίεβο, ενώ έχει σκοπό να πάει και στις ΗΠΑ! Αντί να κλείσει ένα μέτωπο θα ανοίξει ένα άλλο;

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-PAP

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί