Είναι γεγονός! «Οι πατριώτες για την Ευρώπη» του Όρμπαν δημιουργήθηκαν και αποκτούν δυναμική

Χαρακτηρίζονται ως νέα δεξιά κίνηση αποδυναμώνοντας τις προηγούμενες!

Οι Πατριώτες για την Ευρώπη του Όρμπαν δημιούργησαν την πολιτική τους ομάδα!

Για αρχή αποτελείται από 84 βουλευτές που προέρχονται από 12 χώρες!

Πρόεδρος εξελέγη ο Ζορντάν Μπαρντελά της Λεπέν (Rassemblement National, Γαλλία)!

Η πολιτική ομάδα αποτελείται από τα εξής κόμματα:

  • Εθνικός Συναγερμός (Γαλλία): 30 ευρωβουλευτές
  • Fidesz και Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (Ουγγαρία): 11 ευρωβουλευτές
  • Λέγκα (Ιταλία): 8 ευρωβουλευτές
  • ANO (Τσεχία): 7 ευρωβουλευτές
  • PVV (Ολλανδία): 6 ευρωβουλευτές
  • FPÖ (Αυστρία): 6 ευρωβουλευτές
  • VOX (Ισπανία): 6 ευρωβουλευτές
  • Vlaams Belang (Βέλγιο): 3 ευρωβουλευτές
  • Oath and Motorists (Τσεχία): 2 ευρωβουλευτές
  • CHEGA (Πορτογαλία): 2 ευρωβουλευτές
  • Φωνή Λογικής (Ελλάδα): 1 ευρωβουλευτής
  • Πρώτη Λετονία (Λετονία): 1 ευρωβουλευτής
  • Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (Δανία): 1 ευρωβουλευτής

Τι αναφέρουν ΜΜΕ για την νέα αυτή κίνηση

Ο συνασπισμός «Πατριώτες για την Ευρώπη» του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αποκτά δυναμική καθώς εθνικοδεξιά κόμματα από την Ολλανδία και την Ισπανία ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Fidesz, το FPÖ της Αυστρίας, το τσέχικο ANO και την πορτογαλική Chega.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν (σ.σ. ο οποίος έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία για την παγκόσμια ειρήνη με ταξίδια σε Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα και ΗΠΑ) πρωτοστατεί σε μια δεξιά επανάσταση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον σχηματισμό μιας ισχυρής νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, των Πατριωτών για την Ευρώπη. Αυτή η πρωτοποριακή συμμαχία εθνικοδεξιών κομμάτων από όλη την Ευρώπη υπόσχεται να ταρακουνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετατοπίζοντας ενδεχομένως την ισορροπία δυνάμεων μακριά από το σοσιαλιστικό και μονολιθικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το κίνημα στοχεύει να επαναπροσδιορίσει το μέλλον της ΕΕ αποκαθιστώντας την φωνή των εθνών-κρατών εντός της ένωσης.

Κύμα εθνικοδεξιάς υποστήριξης

Μαζί με το Fidesz του Orbán στην νέα ομάδα είναι το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), η Δράση για τους δυσαρεστημένους πολίτες της Τσεχίας (ANO) και η Chega της Πορτογαλίας. Πρόσφατα, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) από την Ολλανδία και το ισπανικό Vox δήλωσαν επίσης την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν. Επιπλέον, το Γαλλικό Εθνικό Συλλαλητήριο, με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν, εντάχθηκε και αυτό!

Ο αρχηγός του PVV, Geert Wilders, εξέφρασε την δέσμευση του κόμματός του, δηλώνοντας: «Συμμετέχουμε περήφανα στην νέα ομάδα ως πατριώτες που αγαπούν τα ισχυρά κυρίαρχα κράτη, ειρήνη και ελευθερία. Αντιτιθέμεθα στην παράνομη μετανάστευση». Η στάση του Wilders αντανακλά τους ευρύτερους στόχους του Patriots for Europe, που στοχεύει στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και την διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας (σ.σ. Παλαιά τάξη πραγμάτων).

Ο ηγέτης της ισπανικής Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ δήλωσε επίσης ότι το κόμμα του εντάσσεται στους Patriots for Europe.

(…)

Οι δεξιές ομάδες ECR και ID, από τις οποίες άρπαξε μέλη η κίνηση του Όρμπαν

Οι ομάδες των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και Identity and Democracy (ID) υπήρξαν σημαντικοί παίκτες στο κοινοβούλιο της ΕΕ, με ξεχωριστές πολιτικές τάσεις. Το ECR, που ιδρύθηκε το 2009, υποστηρίζει συντηρητικές και ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές, τονίζοντας την σημασία της εθνικής κυριαρχίας έναντι της υπερεθνικής διακυβέρνησης. Με την επιρροή του στο Κοινοβούλιο, το ECR υπήρξε έντονος επικριτής του φεντεραλισμού της ΕΕ, πιέζοντας για μεταρρυθμίσεις που δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα των επιμέρους κρατών μελών.

Η ομάδα Identity and Democracy (ID), που ιδρύθηκε το 2019, είναι γνωστή για την πιο ριζοσπαστική εθνικοδεξιά της στάση. Αποτελούμενη από κόμματα όπως το Εθνικό Ράλι της Γαλλίας, η Λέγκα της Ιταλίας και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) της Γερμανίας, η ομάδα ID υποστηρίζει αυστηρούς ελέγχους μετανάστευσης και την διατήρηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας. Η ομάδα ID έχει γίνει πρωτοσέλιδο για την έντονη αντίθεσή της στην μαζική μετανάστευση και τις εκκλήσεις της για μεγαλύτερη αυτονομία για τα κράτη μέλη.

Και οι δύο ομάδες έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαμορφώνοντας συζητήσεις για βασικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η οικονομική πολιτική και η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των Βρυξελλών και των κρατών μελών. Ωστόσο, η εμφάνιση των Πατριωτών τις αποδυναμώνει και απειλεί να πάρει κι άλλα μέλη στο μέλλον (σ.σ. ΕΔΩ ο νέος χάρτης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με την δημιουργία των Πατριωτών για την Ευρώπη)!

Μια αλλαγή στη δυναμική ισχύος της ΕΕ

Η πρωτοβουλία του Orbán ενισχύεται από την Ουγγρική Προεδρία της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2024 και διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτή η προεδρία εναλλάσσεται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ κάθε έξι μήνες. Η Ουγγαρία διαδέχθηκε το Βέλγιο, το οποίο είχε την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τα πρόσφατα κέρδη των δεξιών κομμάτων στις εκλογές της ΕΕ σηματοδοτούν μια πιθανή αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων του κοινοβουλίου. Οι ψηφοφόροι στα κράτη-μέλη υποστηρίζουν όλο και περισσότερο κόμματα φιλικά προς τα έθνη, ελπίζοντας να μειώσουν την μαζική μετανάστευση και να περιορίσουν την μεταφορά της εξουσίας στις Βρυξέλλες. Αυτή η μετατόπιση στοχεύει να μετατρέψει την ΕΕ από μια υπερεθνική ομοσπονδία ξανά σε μια διακυβερνητική συνεργασία, που ήταν η αρχική της πρόθεση.

Διεύρυνση του Συνασπισμού

Φήμες αναφέρουν ότι άλλα κόμματα, όπως το SMER της Σλοβακίας, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο, και το Πολωνικό Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS), ενδέχεται να ενταχθούν σύντομα στον συνασπισμό. Ο Φίκο, ο οποίος πρόσφατα επέζησε από απόπειρα δολοφονίας, αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό πιθανό σύμμαχο. Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), με επικεφαλής τον Janez Janša, είναι επίσης ένα πιθανό μέλος. Με την Σλοβακία στον Όρμπαν, η ομάδα Βίσεγκραντ θα είναι μέρος του νέου πολιτικού σχηματισμού. Η ομάδα Visegrad, γνωστή και ως V4, αποτελείται από τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης: την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Σλοβακία.

Ο Όρμπαν παραμένει αισιόδοξος, δηλώνοντας στην Βιέννη, «Δημιουργούμε έναν πολιτικό σχηματισμό που σύντομα θα γίνει η μεγαλύτερη δεξιά ομάδα της Ευρώπης».

Το Όραμα του Όρμπαν για την Ευρώπη

Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Orbán δήλωσε: «Η πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη έχει αρχίσει. Οι Ευρωπαίοι θέλουν ειρήνη, τάξη και ανάπτυξη, αλλά το μόνο που παίρνουν από την σημερινή ελίτ των Βρυξελλών είναι πόλεμος, μετανάστευση και στασιμότητα». Τα λόγια του έχουν απήχηση σε πολλούς Ευρωπαίους ψηφοφόρους που αισθάνονται απογοητευμένοι από την τρέχουσα ηγεσία της ΕΕ.

.Εάν πετύχει το εγχείρημα του Όρμπαν, το Patriots for Europe θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την μελλοντική κατεύθυνση της ΕΕ, υποστηρίζοντας την εθνική κυριαρχία και τη μείωση της μετανάστευσης.

Επιπτώσεις για το Μέλλον

Η δημιουργία των Patriots for Europe σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στην πολιτική της ΕΕ. Εάν ο Orbán καταφέρει να ισχυροποιήσει κι άλλο την ομάδα, θα αντιπροσωπεύει μια ουσιαστική στροφή προς τις εθνικοδεξιές και κυριαρχικές πολιτικές εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε επίσης να εμπνεύσει παρόμοιες ανακατατάξεις σε άλλους διεθνείς πολιτικούς φορείς, αντανακλώντας μια αυξανόμενη τάση δεξιού πατριωτισμού και προστατευτισμού στην παγκόσμια πολιτική.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-HUNGARIAN PM’S P.O. via MTI

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί