Γλυπτό δράκου και σπάνιο πυροβόλο όπλο της δυναστείας Μινγκ ανακαλύφθηκαν στο Σινικό Τείχος της Κίνας

Οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στο τμήμα Jiankou του Σινικού Τείχους της Κίνας έδωσαν αξιόλογα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαίσιου γλυπτού δράκου και ενός σπάνιου πυροβόλου όπλου της δυναστείας Μινγκ.

Αυτό το τμήμα του τείχους, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια του Πεκίνου, διασχίζει μια απόκρημνη οροσειρά και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο από την κατασκευή του κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ το 1500 και στις αρχές του 1600.


Οι ανακαλύψεις έγιναν από μια ομάδα από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πεκίνου, με επικεφαλής τον Σανγκ Χενγκ, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης σε έναν κατεστραμμένο αμυντικό πύργο, ο οποίος προσδιορίστηκε ως Σκοπιά Νο. 120. Ο πύργος που καλύπτεται από πυκνό δάσος, είχε παραμείνει σχετικά ανενόχλητος.

Κατά την ανασκαφή του εσωτερικού διαδρόμου του πύργου, οι αρχαιολόγοι έπεσαν πάνω σε ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο στολισμένο με σκαλιστές κλίμακες. Καθώς συνέχιζαν να καθαρίζουν τα συντρίμμια, εμφανίστηκε μια ουρά, νύχια και τελικά το κεφάλι ενός γλυπτού δράκου. Ο περίπλοκα σκαλισμένος δράκος, γνωστός ως «θηρίο που φιλά», είναι ένα σημαντικό εύρημα.

Ο Σανγκ Χενγκ περιέγραψε το γλυπτό: «Τα λέπια στο σώμα του είναι πολύ ευαίσθητα και οι λεπτομέρειες του στόματος, των ματιών, της μύτης κ.λπ., είναι όλες λεπτές σκαλισμένες. Μπορούμε να φανταστούμε ότι στη Δυναστεία των Μινγκ, ο εχθρικός πύργος Νο. 120 ήταν πολύ ψηλός και υπέροχος, και οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες ήταν επίσης πολύ εξαίσιες».


Αυτός ο δράκος, μεγαλύτερος από άλλους που ανακαλύφθηκαν προηγουμένως, χρησίμευε ως διακοσμητικό στολίδι στην κορυφογραμμή της οροφής του πύργου. Η διατήρησή του, παρά την κατάρρευση του πύργου, είναι σπάνιο φαινόμενο στην αρχαιολογία του Σινικού Τείχους.

Εκτός από το γλυπτό του δράκου, η ομάδα αποκάλυψε ένα folangji, ένα είδος κανονιού που εισήχθη στην Κίνα από την Ευρώπη κατά την περίοδο Jiajing της δυναστείας Μινγκ. Αυτή η μαύρη και κόκκινη σιδερένια ράβδος μεγέθους παλάμης με ημικυκλικό δακτύλιο είναι το πρώτο όπλο του είδους του που βρέθηκε σε αυτό το τμήμα του Σινικού Τείχους.


Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης διάφορα προσωπικά αντικείμενα, όπως εργαλεία, κρίκους πόρτας, κουτάλια και φτυάρια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτά τα τεχνουργήματα δείχνουν ότι η σκοπιά χρησιμοποιήθηκε από έναν σχετικά υψηλόβαθμο αξιωματικό υπεύθυνο για την άμυνα των συνόρων.

Ο Σανγκ Χενγκ εξήγησε τη σημασία αυτών των ευρημάτων: «Η σχετικά χαμηλή θέση αυτού του παρατηρητηρίου στην αμυντική γραμμή έδειξε τη σημασία του στην άμυνα των συνόρων. Με βάση τα περίτεχνα αρχιτεκτονικά στοιχεία, προκαταρκτικά κρίνεται ότι οι χρήστες της σκοπιάς ήταν ανώτερης βαθμίδας. Ένας κατώτερος αξιωματικός μπορεί να έμενε εδώ».

Το τμήμα Jiankou του Σινικού Τείχους, γνωστό για το απότομο και γραφικό του τοπίο, είναι από καιρό αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους αρχαιολόγους. Η αρχαιολογική ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει το έργο της στο Jiankou. Ο Σανγκ Χενγκ και οι συνεργάτες του θα πραγματοποιήσουν επίσης εργαστηριακές αναλύσεις στο folangji για να δοκιμάσουν τυχόν εναπομείνασα πυρίτιδα, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και την αποτελεσματικότητα του όπλου.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί