«Συντάσσεστε με τα ρωσικά συμφέροντα»: Φωνές στη Βουλή για τα όπλα που δίνουμε στην Ουκρανία, vid

«Εξερράγη» νωρίτερα στη Βουλή ο Βορίδης, ο οποίος αρνήθηκε ότι η άμυνα της χώρας μας έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας των αποστολών όπλων στο Κίεβο.

Μία αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην Ουάσινγκτον σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η αποστολή των όπλων στην Ουκρανία, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή.

Κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, ενώ ακούστηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί μέχρι και για «προδοσία».

Θυμίζουμε πως ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κενά» στις αμυντικές δυνατότητες κρατών:

«Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες. Όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη», ήταν τα ακριβή λόγια του πρωθυπουργού.

«Κανένα κενό δεν έχει δημιουργηθεί στην άμυνα της χώρας, γιατί έχουμε φροντίσει εμείς», ήταν η απάντηση του Υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει για λογαριασμό της κυβέρνησης σε πολύ έντονο ύφος.

Ο κ. Βορίδης μίλησε για ανεύθυνη αντιπολίτευση δεδομένου ότι περιέκοψαν την απάντηση του πρωθυπουργού, για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

«Δεν λέτε αλήθεια γιατί δεν θέλετε την ενίσχυση της Ουκρανίας, δεν είστε με αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική, δεν θέλετε και ουσιαστικά συντάσσεστε -δια των παραλείψεων, “ειρήνη, αγάπη, απόσυρση, να σταματήσει ο πόλεμος με κατειλημμένα τα εδάφη από τους Ρώσους”- με τα ρωσικά συμφέροντα και όχι με την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και την προσπάθεια που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και έρχεστε να χυδαιολογείτε, να λασπολογείτε και να διαστρεβλώνετε. Ο ελληνικός λαός και ξέρει και έχει εγκρίνει τις πολιτικές μας και βεβαίως κανένα αμυντικό κενό δεν έχει αφήσει αυτή η κυβέρνηση, που είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

Η φράση που απομονώθηκε ήταν “…ταυτόχρονα πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις αμυντικές μας ικανότητες…”. Αυτή η φράση απομονώθηκε. Η ερώτηση της δημοσιογράφου ήταν “η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία. Είστε ένα από τα κορυφαία κράτη στην παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς. Τι περισσότερο πιστεύετε ότι πρέπει να σπεύσει να κάνει το ΝΑΤΟ και πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί;”.

Ρωτάει για το ΝΑΤΟ η δημοσιογράφος και συνεχίζει “ένα κομβικής σημασίας θέμα το περασμένο έτος ήταν η ταχύτητα, η ικανότητα ή μη του ΝΑΤΟ, να μεταφέρει οπλισμό στην Ουκρανία αρκετά γρήγορα. Ήταν ένα πρόβλημα που είχαμε και στις ΗΠΑ. Πώς πιστεύετε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τους επόμενους μήνες; Τι θα μπορούσε να έχει ουσιαστικότερη επίδραση ώστε να ενεργούμε ταχύτερα”. Αυτή ήταν η ερώτηση».

ΦΩΤΟ:Eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί