Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός ήταν πιο ισότιμος και λιγότερο ελιτίστικος από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα(vid)

Μια πρόσφατη αρχαιολογική μελέτη έχει ρίξει νέο φως στην κοινωνική δομή των αρχαίων μυκηναϊκών κοινοτήτων, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι κοινωνίες ήταν λιγότερο ελιτίστικες και πιο ισότιμες από ό,τι πιστευόταν παλαιότερα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Oxford Journal of Archaeology από τη Susan Lupack, βασίζεται σε μια λεπτομερή ανάλυση πήλινων πινακίδων γραμμένων στη Γραμμική Β που τεκμηριώνουν την κατοχή γης στην Πύλο.

Μέχρι τώρα, οι μελέτες για τη μυκηναϊκή κοινωνία έδιναν μεγάλη έμφαση σε ελίτ και διοικητικά κέντρα γνωστά ως «ανάκτορα». Αυτές οι ελίτ θεωρήθηκαν ως οι κύριοι παράγοντες της οικονομίας και του πολιτισμού, συσσωρεύοντας εξωτικά αγαθά και αντικείμενα κύρους. Ωστόσο, η νέα μελέτη προτείνει μια πιο σύνθετη κοινωνική πραγματικότητα.

Το επίκεντρο της μελέτης της Lupack αποτέλεσε η αλληλουχία των αρχείων (πινακίδων) EP και EA, όπου καταγράφονται οι έγγειες ιδιοκτησίες από διαφορετικούς δήμους (περιοχές): pa-ki-ja-ne και ti-no. Στην pa-ki-ja-ne , όπου βρίσκεται το κύριο ιερό της Πύλου, οι εκτάσεις κατανέμονται άνισα, με το θρησκευτικό προσωπικό να καταλαμβάνει τα μεγαλύτερα οικόπεδα. Αντίθετα, στην ti-no , οι εκτάσεις κατανέμονται πιο δίκαια στους τεχνίτες και τους βοσκούς.


Η σύγκριση ανάμεσα στις αλληλουχίες από τις δύο πήλινες πινακίδες αποκαλύπτει μια διαφορετική εικόνα της Μυκηναϊκής κοινωνίας. Ενώ η pa-ki-ja-ne παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη ιεραρχία, η ti-no αντανακλά μια πιο δίκαιη κοινωνική δομή. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η τυπική μυκηναϊκή κοινωνία μπορεί να ήταν λιγότερο ιεραρχική από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, με μια πιο ισότιμη κατανομή της γης σε ορισμένες κοινότητες.

Η μελέτη εντοπίζει επίσης τρεις σφαίρες εξουσίας στη μυκηναϊκή κοινωνία: τη διοίκηση των ανακτόρων, τα ιερά και τους δήμους . Αν και τα ανάκρορα, με επικεφαλής τον wa-nax (άνακτας) αντιπροσώπευε το διοικητικό κέντρο, τα ιερά και τα δικοικητικά κέντρα είχαν επίσης σημαντική επιρροή.

Τα έγγραφα κατοχής γης διαχειρίζονταν από κολεκτίβες γνωστές ως ko-to-no-o-ko , οι οποίες διαχειρίζονταν τα εδάφη εντός των δήμων . Παρά τον έλεγχο των ανακτόρων, η καθημερινή ζωή στους δήμους επικεντρωνόταν στις τοπικές κοινότητες, με κοινωνικά και οικονομικά δίκτυα ανεξάρτητα από τον έλεγχο των ανακτόρων.


Οι πινακίδες EP και EA ακολουθούν μια τυποποιημένη μορφή, καταγράφοντας το όνομα του ιδιοκτήτη, τον τίτλο τους, τον τύπο της γης και το μέγεθός της. Αυτό το αρχείο επιτρέπει μια ακριβή σύγκριση της κατάστασης των ατόμων. Στην pa-ki-ja-ne πολλοί γαιοκτήμονες εκτελούσαν θρησκευτικούς ρόλους, ενώ στην ti-no η ποικιλία των επαγγελμάτων ήταν μεγαλύτερη.

Η έρευνα της Lupack προσφέρει μια νέα προοπτική για τη μυκηναϊκή κοινωνία, τονίζοντας την ανάγκη να κοιτάξουμε πέρα ​​από τις ελίτ και τα ανάκτορα για να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα αυτών των αρχαίων κοινοτήτων.

Αυτή η προσέγγιση υπόσχεται να ανοίξει νέους δρόμους έρευνας για τις κοινωνικές δομές του μυκηναϊκού κόσμου, αμφισβητώντας προκαταλήψεις για αυτές τις αρχαίες κοινωνίες.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί