Η «χρυσή κυρία» της Αιγύπτου: Ανακατασκεύασαν το πρόσωπο μυστηριώδους μούμιας γνωστή για τη «χρυσή κόμμωσή» της

Μια μυστηριώδης μούμια που είναι γνωστή μόνο ως η "χρυσή" κυρία λόγω της χρυσής κόμμωσής της έρχεται στο φως για πρώτη φορά αφού οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπό της.

Η γυναίκα ζούσε στη Ρωμαϊκή Αίγυπτο πριν από 1.500 χρόνια και πέθανε στα 40 της, ίσως από φυματίωση ενώ η μούμια της δεν έφερε ιερογλυφικά για να αποκαλύψει το όνομά της.

Για να προστατευθούν τα λείψανά της, δεν ξετυλίχθηκε ποτέ, αλλά υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία για πρώτη φορά το 2011, αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες για το σώμα.

Τώρα το πραγματικό της πρόσωπο έχει αποκαλυφθεί περισσότερα από 1.500 χρόνια μετά τον θάνατό της, αποκαλύπτοντας τα «λεπτά» χαρακτηριστικά της όπως ήταν κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Ο Κικέρων Μοράες, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, είπε ότι η ανακατασκευή υποβοηθήθηκε από την προσεκτική συντήρηση της μούμιας.


Είπε: «Είναι πολύ καλά διατηρημένη, στην αρχική κατάσταση της ανακάλυψης, χωρίς να έχει ξετυλιχθεί η μούμια.Κάτι που τραβάει την προσοχή είναι η παρουσία κοντών, σγουρών μαλλιών, κάτι που φαίνεται στην τομογραφία».

Και συνέχισε: «Αρχικά, ανακατασκευάσαμε το κρανίο, με βάση την αξονική τομογραφία, και αργότερα προσαρμόσαμε τη θέση της γνάθου.

«Το κρανίο μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε δομές όπως η μύτη, τα αυτιά, τη θέση των ματιών, τα όρια των χειλιών και άλλα, χρησιμοποιώντας δεδομένα που μετρήθηκαν σε τομογραφίες ζωντανών ανθρώπων.


«Επιπλέον, χρησιμοποιούμε μετρήσεις που πραγματοποιούνται με χρήση υπερήχων, επίσης σε ζωντανούς ανθρώπους, για να μάθουμε το πάχος του μαλακού ιστού σε διάφορες περιοχές του κρανίου».

Λόγω της καταγωγής της από την Ρωμαϊκή Αίγυπτο, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα πάχους ιστού από σύγχρονες Ευρωπαίες γυναίκες ηλικίας 40 έως 49 ετών.


Ο κ. Μοράες είπε: «Προσαρμόζουμε το πρόσωπο και το κρανίο ενός εικονικού δότη ώστε να ταιριάζει στις παραμέτρους της χρυσής κυρίας, με αποτέλεσμα ένα δομικά συμβατό πρόσωπο.Στο τέλος διασταυρώνουμε όλα τα δεδομένα, για να δημιουργήσουμε το τελικό πρόσωπο».

Η ομάδα δημιούργησε δύο εκδοχές του προσώπου.Και στις δύο περιπτώσεις βοηθήθηκαν από την ασυνήθιστη διατήρηση των κοντών σγουρά μαλλιών, που αποκάλυψε μια άλλη πτυχή της εμφάνισης της ζωντανής γυναίκας.

Ο Κικέρων είπε: «Είναι ένα λεπτό, νεανικό πρόσωπο.Μου θυμίζει την πεθερά μου κατά κάποιο τρόπο! Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το έδειξα σε κάποια μέλη της οικογένειας και συμφώνησαν όλοι ».

Η αξονική τομογραφία έδειξε επίσης ότι η ζωντανή γυναίκα είχε ένα ελαφρύ τσίμπημα, καθώς και σβώλους ρητίνης που πιθανόν εισήχθησαν κατά τη μουμιοποίηση για να βελτιωθεί η οσμή.

Ο αρχαιολόγος Michael Habicht του Πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία, είπε ότι η ταφή «δείχνει ένα άτομο της μεσαίας τάξης».

Τα λείψανα φυλάσσονται τώρα στο Field Museum στην πόλη του Σικάγο των ΗΠΑ.

Η πολυεθνική ομάδα πίσω από την ανασυγκρότηση εκτείνεται σε τρεις ηπείρους.

Η Elena Varotto, επίσης από το Πανεπιστήμιο Flinders, ο Francesco Galassi του Πανεπιστημίου του Lodz στην Πολωνία, η Veronica Papa του Πανεπιστημίου της Νάπολης στην Ιταλία και ο Thiago Beaini από το Πανεπιστήμιο της Uberlândia στη Βραζιλία.

Δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο Anthropologie – International Journal of Human Diversity and Evolution.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ και ΕΔΩ

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί