Σάλο στο διαδίκτυο προκαλούν οι ρεαλιστικές μάσκες προσώπου σιλικόνης – Πώς τις χρησιμοποιούν οι εγκληματίες

Μια σειρά κλοπών που περιλαμβάνουν τη χρήση εξαιρετικά ρεαλιστικών μασκών προσώπου σιλικόνης στην Κίνα έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με τη νομιμότητα αυτών των ευρέως διαθέσιμων προϊόντων.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, τέσσερα σπίτια στη Σαγκάη παραβιάστηκαν και εκλάπησαν περισσότερα από 100.000 γιουάν (13.760 δολάρια) σε τιμαλφή. Όταν οι αστυνομικοί αναγνώρισαν τον βασικό ύποπτο, ανακάλυψαν ότι ο 40χρονος είχε μάσκα σιλικόνης που είχε χρησιμοποιήσει για να μεταμφιεστεί σε ηλικιωμένο κατά τη διάπραξη των εγκλημάτων.

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία που ερευνούσε μια σειρά από διαρρήξεις στην επαρχία Jiangsu εντόπισε έναν άνδρα που μεταμφιέστηκε σε ηλεκτρολόγο χρησιμοποιώντας μια ρεαλιστική μάσκα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο αναγνώρισης. Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα μιας αυξανόμενης τάσης στην Κίνα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κορύφωση εγκληματικότητας εκτός εάν ρυθμιστεί η πώληση ρεαλιστικών μασκών σιλικόνης.

«Το να φτιάχνεις μάσκες δεν είναι λάθος», είπε ο δικηγόρος Liu Jiong από το Πανεπιστήμιο Xiamen στο Legal Daily. «Το κλειδί είναι η ρύθμιση της χρήσης τους. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να βαθμολογήσουν τον ρεαλισμό των μασκών προσώπου».

Ένα άλλο πρόβλημα με τις μάσκες σιλικόνης στην Κίνα είναι η ευρεία διαθεσιμότητά τους μέσω διαδικτυακών πωλητών που κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι οι μάσκες είναι του συγκεκριμένου μεγέθους που ζητούν οι αγοραστές και είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές. Ορισμένες επιχειρήσεις σε πλατφόρμες πωλούν μάσκες σιλικόνης που μοιάζουν με διασημότητες , αλλά άλλες θα δέχονται σχεδόν οποιαδήποτε παραγγελία, εφόσον ο πελάτης μπορεί να παρέχει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για τη δημιουργία της μάσκας, όπως φωτογραφίες, μετρήσεις, ακόμη και τρισδιάστατες σαρώσεις.

«Αφού κάνετε μια παραγγελία, θα σας κατευθύνουμε σε ένα τοπικό σημείο σάρωσης 3D. Εάν δεν μπορείτε να πάτε, παρέχετε φωτογραφίες, μετρήσεις κεφαλιού και εικόνες προσώπου 360 μοιρών», συμβούλεψε ένας διαδικτυακός πωλητής έναν πιθανό πελάτη.

Προφανώς, δεν αγοράζουν όλοι εξαιρετικά ρεαλιστικές μάσκες σιλικόνης για να διαπράξουν εγκλήματα. Μερικοί άνθρωποι θέλουν απλώς να χαζεύουν τις μάσκες των αγαπημένων τους διασημοτήτων, να κάνουν φάρσες με φίλους ή απλά να τους περιεργάζονται. Ωστόσο, το κινεζικό περιοδικό Shine γράφει ότι οι πιο ακριβές προσφορές σε αυτήν την εξειδικευμένη αγορά αγοράζονται συχνά για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς, όπως το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου ενός συζύγου με αναγνώριση προσώπου, η παράκαμψη συστημάτων αναγνώρισης προσώπου χαμηλής πιστότητας ή η παρακολούθηση στη δουλειά όταν εργάζεστε από το σπίτι.

Οι μάσκες σιλικόνης υψηλής ποιότητας μπορεί να κοστίζουν έως και 23.000 γιουάν (3.200 δολάρια) και να χρειαστούν έως και έναν μήνα για να κατασκευαστούν, αλλά ορισμένοι ως πωλητές φτάνουν στο σημείο να εγγυηθούν την επιστροφή χρημάτων εάν οι μάσκες δεν παρακάμψουν την αναγνώριση προσώπου smartphone. Ορισμένοι πελάτες επιβεβαίωσαν ότι οι μάσκες λειτουργούν με ορισμένα συστήματα αναγνώρισης προσώπου smartphone, αλλά δυσκολεύτηκαν με λογισμικό που επικεντρωνόταν σε δοκιμές χρώματος ματιών και δέρματος.

Η Κίνα δεν είναι σίγουρα η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι εγκληματίες χρησιμοποιούν μάσκες σιλικόνης για να πραγματοποιήσουν άθλιες δραστηριότητες, αλλά η δυνατότητα χρήσης τέτοιων μεταμφιέσεων για να παρακάμψουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι μεγάλο πρόβλημα σε μια χώρα όπου η παρακολούθηση είναι σχεδόν παντού. Η απειλή είναι προφανώς τόσο μεγάλη που μετά την πρόσφατη αύξηση της χρήσης μασκών σιλικόνης για εγκληματικές δραστηριότητες, ορισμένοι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν λογοκρίνει τις αναζητήσεις για μάσκες σιλικόνης.

photo:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί