Ο «Οίκος των Μουσών» με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά συναρπάζει ακόμα – Η αρχαία ελληνική πόλη που βρέθηκαν(vid)

Ο Οίκος των Μουσών, που ανακαλύφθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη Ζεύγμα στην περιοχή Νιζίπ της νοτιοανατολικής επαρχίας Γκαζιαντέπ κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν από το 2007,

είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα ρωμαϊκών κατοικιών στον ιστορικό χώρο με τον πλούσιο αρχιτεκτονικό του διάκοσμο, καλά διατηρημένο, με εκπληκτικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες.

Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τρία καλοδιατηρημένα γυάλινα μωσαϊκά 2.200 ετών.

Το Ζεύγμα φιλοξενεί ρωμαϊκά σπίτια, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε ευγενείς, που χρονολογούνται από τον δεύτερο και τρίτο αιώνα π.Χ. της αρχαίας Ελλάδας, που, σύμφωνα με το μύθο, κυριαρχούν στις τέχνες και τις επιστήμες και εμπνέουν όσους τις ακολουθούν.

Το Zeugma Mosaic Museum, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία ψηφιδωτών στον κόσμο, φιλοξενεί μοναδικά αρχαία αντικείμενα, όπως μωσαϊκά, σιντριβάνια της ρωμαϊκής εποχής, ένα χάλκινο γλυπτό του Άρη –του θεού του πολέμου στη ρωμαϊκή μυθολογία– και του φημισμένου Gypsy Girl.

Η αρχαία πόλη Ζεύγμα , γνωστή και ως “Σελεύκεια πάνω στον Ευφράτη”, βρίσκεται στη σύγχρονη επαρχία Γκαζιαντέπ, όπου ο ποταμός Ευφράτης στρογγυλεύει την πιο απομακρυσμένη στροφή του προς τα δυτικά και αρχίζει να ρέει νότια στην έρημο της Συρίας.

Ιδρύθηκε το 300 π.Χ. από τον Σέλευκο Α΄ Νικάτορα –έναν από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου– που ονόμασε την πόλη προς τιμήν του.

Το 64 π.Χ. η πόλη κατακτήθηκε από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και με αυτή τη μετατόπιση το όνομα της πόλης άλλαξε σε Ζεύγμα .

Πέρα από τα βουνά του Ταύρου από την Ανατολία και πέρα ​​από τον Ευφράτη από τη Μεσοποταμία, η πόλη βρισκόταν για πάντα ανάμεσα σε μεγάλες πολιτιστικές δυνάμεις, αλλά ποτέ δεν ήταν εντελώς μέρος κάποιας. Ο πληθυσμός της πόλης στην ακμή της ήταν περίπου 80.000 κάτοικοι.

Η πόλη είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της, η οποία εκτείνεται σε αιώνες και δίνει μια ματιά στον ελληνιστικό και ρωμαϊκό πολιτισμό στα σύνορα του Ευφράτη.

Τα ψηφιδωτά Ζεύγμα έχουν αναγνωριστεί από καιρό για την εξαιρετική τους λεπτομέρεια και ομορφιά. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Gypsy Girl .

Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Kutalmis Görkay του Πανεπιστημίου της Άγκυρας ανακάλυψε τρία εξαιρετικά άθικτα μωσαϊκά από γυαλί στο χώρο.

Τα ευρήματα υπολογίζεται ότι είναι 2.200 ετών. Η πρώτη απεικονίζει τις εννέα Μούσες – τις θεές της έμπνευσης της λογοτεχνίας, της επιστήμης και των τεχνών. Η Μούσα Καλλιόπη βρίσκεται στο κέντρο του μωσαϊκού.

Το δεύτερο μωσαϊκό απεικονίζει τον Ωκεανό – τη θεϊκή προσωποποίηση της θάλασσας – και την αδελφή του Τηθύ. Το τρίτο, μικρότερο σε μέγεθος ψηφιδωτό, απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα.

Σύμφωνα με την ομάδα, όλα τα ψηφιδωτά είναι κατασκευασμένα από χρωματιστό γυαλί και χρησιμεύουν ως δάπεδα ενός κτιρίου που οι αρχαιολόγοι έχουν ονομάσει Οίκος των Μουσών.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί