Για πρώτη φορά: Αρχαία χρωμοσώματα από τριχωτό μαμούθ ανακαλύφθηκαν σε δέρμα 52.000 ετών

Σε μια σημαντική ανακάλυψη, οι επιστήμονες προσδιόρισαν την τρισδιάστατη δομή του γονιδιώματος ενός τριχωτού μαμούθ από ένα κομμάτι λυοφιλοποιημένου δέρματος ηλικίας 52.000 ετών.


Ένα τριχωτό σφάγιο μαμούθ 52.000 ετών διατηρήθηκε τόσο καλά, που οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν την τρισδιάστατη δομή του γενετικού κώδικα του προϊστορικού πλάσματος, δείχνει μια πρώτη στο είδος της μελέτη.

Η νέα ανακάλυψη είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς τον προσδιορισμό της αλληλουχίας ενός πλήρους γονιδιώματος τριχωτού μαμούθ ( Mammuthus primigenius ), το οποίο ήταν πρόκληση λόγω της υποβαθμισμένης φύσης του αρχαίου DNA. Με ένα πλήρες γονιδίωμα, οι επιστήμονες μπορεί τελικά να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν κάθε μετάλλαξη DNA που διαφοροποιεί τους σύγχρονους ελέφαντες από τους τριχωτούς συγγενείς μαμούθ τους. Μια πλήρης επισκόπηση αυτών των γενετικών διαφορών θα μπορούσε με τη σειρά του να δώσει ώθηση στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την «αφανισμό» του τριχωτού μαμούθ .


Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (11 Ιουνίου) στο περιοδικό Cell , θα επιτρέψουν στους ερευνητές να “βάλουν μια σειρά σε αυτές τις σελίδες”, είπε ο Rodríguez. Αυτή είναι η παλαιότερη τρισδιάστατη ανάλυση γονιδιώματος που ολοκληρώθηκε ποτέ και η πρώτη που έγινε σε ένα τριχωτό μαμούθ, είπε.

Το εν λόγω τριχωτό μαμούθ είναι ένα δείγμα του όψιμου Πλειστόκαινου που ανακαλύφθηκε το 2018 κοντά στην Μπελάγια Γκόρα, στη Δημοκρατία της Σάχα της Σιβηρίας. Το ζώο, με το παρατσούκλι “YakInf”, ήταν ακόμα καλυμμένο με τρίχες, υποδεικνύοντας ότι ήταν “εξαιρετικά καλά διατηρημένο”, είπε ο Rodríguez.

Το μαμούθ πέθανε και πάγωσε με τρόπο που κρυστάλλωσε όχι μόνο το κουφάρι του, αλλά και τα κύτταρα και τα χρωμοσώματά του, τα οποία παρέμειναν ανέπαφα για 52.000 χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό υποδηλώνει ότι το μαμούθ υποβλήθηκε σε λυοφιλοποίηση, που είναι μια διαδικασία αφυδάτωσης η οποία μετατρέπει ένα παρασκεύασμα από υγρή μορφή σε στερεά. Αυτή η διαδικασία λόγω και των πολύ ψυχρών θερμοκρασιών, επιβραδύνει την αποδόμηση και διατηρεί τη δομή τους σε “γυάλινη” κατάσταση.


Για να εξερευνήσουν την αρχιτεκτονική του γονιδιώματος του μαμούθ, ο Rodríguez και οι συνεργάτες του εξήγαγαν DNA από ένα κομμάτι δέρματος που είχε ληφθεί πίσω από το αυτί του πλάσματος. Χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται High-Throughput Chromosome Conformation Capture Technique (Hi-C), η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να ανιχνεύουν τμήματα DNA που βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο σε σύγχρονα δείγματα και το προσάρμοσαν για να εργαστούν στο αρχαίο δείγμα.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μοναδικά προσαρμοσμένη τεχνική, που ονομάζεται PaleoHi-C, η ομάδα προσδιόρισε, για πρώτη φορά, ότι τα τριχωτά μαμούθ είχαν 28 ζεύγη χρωμοσωμάτων – τα ίδια με τους σύγχρονους ελέφαντες.

Συγκρίνοντας αυτή τη γονιδιακή δραστηριότητα με αυτή ενός ελέφαντα, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να εντοπίσουν διαφορές που μπορεί να ενισχύσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξάλειψη του μαμούθ, είπε.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί