Ανεξήγητο μυστήριο στο πιο απομακρυσμένο νησί της Γης – Γιατί παραμένει άλυτο ακόμα και σήμερα

Βαθιά κάτω από τον Νότιο Ατλαντικό, το νησί Bouvet περιγράφεται ως μια από τις πιο απομονωμένες τοποθεσίες στη Γη, στην οποία η πλησιέστερη ξηρά είναι η Ανταρκτική.

Αν υπάρχει μια μέση του πουθενά, αυτό το κομμάτι γης των δεκαεννέα τετραγωνικών μιλίων στον Ατλαντικό ωκεανό ακατοίκητο και καλυμμένο από παγετώνα είναι αναμφίβολα αυτό.


Αυτό όμως που κάνει το νησί Bouvet ακόμη πιο περίεργο είναι ότι το 1964, μια εγκαταλελειμμένη σωσίβια λέμβος βρέθηκε σε αυτό το εξαιρετικά απομονωμένο νησί. Εκτός από το σκάφος, δεν υπήρχε κανένα άλλο σημάδι ανθρώπινης ζωής ή δραστηριότητας στο νησί και δεν υπάρχουν εμπορικοί δρόμοι που να εκτείνονται σε απόσταση 1.000 μιλίων από αυτήν την τοποθεσία. Η προέλευση του σκάφους είναι ακόμα ένα μυστήριο.


Όντας το πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου, το νησί Bouvet βρίσκεται σχεδόν 1.000 μίλια από μια άλλη λωρίδα γης – έναν τομέα της Ανταρκτικής που ονομάζεται Queen Maud Land. Το Tristan da Cunha είναι ένα άλλο απομακρυσμένο νησί και η πλησιέστερη κατοικημένη στεριά από το νησί Bouvet που απέχει 1.400 μίλια από αυτό. Και το νησί απέχει 1.600 μίλια από την πλησιέστερη χώρα της Νότιας Αφρικής – περίπου την απόσταση από το Παρίσι στη Μόσχα.

Το μυστήριο πίσω από το σκάφος στο νησί Bouvet
Ανακαλύφθηκε αρχικά το 1739 από τον Νορβηγό εξερευνητή Jean Baptiste Charles Bouvet de Lozier, το νησί είναι μια ερημιά από βράχους και πάγους, χωρίς βλάστηση εκτός από τις περιστασιακές λειχήνες ή βρύα. Από τον ουρανό, μοιάζει με μια γιγάντια, πεπλατυσμένη χιονόμπαλα. Από το 1929 είναι έδαφος της Νορβηγίας και το 1977 κατασκευάστηκε ένας αυτοματοποιημένος σταθμός παρακολούθησης καιρού στο νησί. Αλλά η μεγαλύτερη παραδοξότητα του νησιού ήρθε στο φως το 1964, όταν μια ομάδα ερευνητών έπεσε πάνω σε ένα μυστηριώδες σκάφος στο νησί και δεν είχαν καμία εξήγηση για το πώς αυτό το σκάφος κατέληξε εκεί σε ένα τόσο απομακρυσμένο ακατοίκητο μέρος!


Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, με την άδεια της Νορβηγίας, διερεύνησε την κατασκευή ενός επανδρωμένου σταθμού στο νησί και στη δεκαετία του 1950 ξεκίνησε να δει αν υπήρχε αρκετός επίπεδος χώρος στο νησί Bouvet για να καλύψει τις ανάγκες τους. Καθόρισαν ότι το terraform δεν ταιριάζει στις ανάγκες τους. Επίσης, διαπίστωσαν ότι το νησί είχε μεγαλώσει, πιθανότατα λόγω ηφαιστειακής έκρηξης, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν δικαιολογούσαν την επίσημη μελέτη της νέας στεριάς.

Ανακάλυψη του μυστηριώδους σκάφους στο νησί Bouvet
Τον Απρίλιο του 1964, επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν τη μελέτη τους στα νεότερα μέρη του νησιού — και βρήκαν ένα μυστήριο. Μια βάρκα, περιφραγμένη στο νησί, με ένα ζευγάρι κουπιά μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, βρισκόταν σε μια λιμνοθάλασσα μέσα στη νέα στεριά. Το σκάφος δεν είχε κανένα σημάδι αναγνώρισης και, παρόλο που υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι υπήρχαν άνθρωποι στο σκάφος, δεν βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα.

Τα ερωτήματα που παραμένουν μυστήριο μέχρι σήμερα
Τα ανοιχτά ερωτήματα είναι πολλά. Γιατί ήταν ένα σκάφος οπουδήποτε κοντά στην περιοχή — κυριολεκτικά, στη μέση του πουθενά; Ποιος ήταν στο σκάφος; Πώς έφτασαν εκεί – πάνω από χίλια μίλια από τον πολιτισμό – χωρίς τίποτα περισσότερο από ένα ζευγάρι κουπιά; Και τι έγινε με το πλήρωμα; Οι απαντήσεις είναι ελάχιστες, όπως σημείωσε ο Λονδρέζος ιστορικός Mike Dash, ο οποίος έριξε μια εις βάθος ματιά στην ερώτηση, αλλά δεν έδωσε τίποτα σαν μια πειστική απάντηση.

Πιθανές εξηγήσεις
Πολλοί προσπάθησαν να βγάλουν ένα συμπέρασμα στο μυστήριο του νησιού Μπουβέ, λέγοντας ότι το σκάφος ξεβράστηκε με κάποιο τρόπο στο νησί Μπουβέ από ρεύματα στον ωκεανό. Όμως η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακάλυψε το σκάφος με δύο κουπιά σε μια λιμνοθάλασσα του νησιού. Υπήρχαν σημάδια ότι κάποτε υπήρχαν άνθρωποι στο πλοίο, αλλά δεν υπήρχαν σημάδια από το σώμα τους. Πολλοί εξήγησαν ότι, μετά το θάνατό τους, τα σώματά τους ξεβράστηκαν με κάποιο τρόπο στη θάλασσα, παρόλο που ήταν μια απομονωμένη λιμνοθάλασσα στη μέση του νησιού.

Πολλοί μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι αυτό το ταλαιπωρημένο πλήρωμα κατάφερε με κάποιο τρόπο να παρασύρει το σκάφος τους στην ακτή του νησιού και στη συνέχεια να το μεταφέρει στη λιμνοθάλασσα για να το προστατεύσει από την παλίρροια της θάλασσας. Και μέσα σε λίγες μέρες, όλοι είχαν πεθάνει από ασιτία ή αφυδάτωση κοντά στην παραλία της θάλασσας και τα σώματά τους ξεβράστηκαν.

Η πιο πειστική και ορθολογική εξήγηση θα μπορούσε να βρεθεί στο βιβλίο Transactions of the Oceanographical Institute (Μόσχα, 1960), στη Σελίδα Νο 129. Μεταφέρει ότι «το σκάφος επιστημονικής αναγνώρισης «Slava-9» ξεκίνησε την τακτική 13η κρουαζιέρα του με το « Ο στόλος φαλαινοθηρικών Slava’ Antarctic στις 22 Οκτωβρίου 1958. Στις 27 Νοεμβρίου έφτασε στο νησί Bouvet. Μια ομάδα ναυτικών έφτασε. Τελικά, δεν μπόρεσαν να φύγουν εγκαίρως από το νησί λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και έμειναν στο νησί για περίπου τρεις ημέρες. Οι άνθρωποι αποσύρθηκαν με ελικόπτερο στις 29 Νοεμβρίου 1958».

Υπάρχει επίσης μια άλλη παρόμοια θεωρία ότι μια ομάδα στρατιωτών του παγκόσμιου πολέμου είχε χαθεί στη θάλασσα και παρασύρθηκε στο νησί Bouvet. Ίσως, να διασώθηκαν με ελικόπτερο ή πλοίο και να είχαν αφήσει το σκάφος εγκαταλελειμμένο εκεί. Ωστόσο, δεν υπάρχει αποδεικτικό έγγραφο που να επαληθεύει αυτόν τον ισχυρισμό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τόσες πολλές θεωρίες για αυτήν την περίεργη ανακάλυψη, που είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μία.

Το περιστατικό Βέλα

Το περιστατικό Vela είναι ένα άλλο παράξενο αλλά ενδιαφέρον γεγονός που συνδέεται με το μυστήριο του νησιού Bouvet. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου 1979, πάνω από τη θάλασσα μεταξύ Μπουβέ και Νήσων Πρίγκηπα Εδουάρδου, όταν ο δορυφόρος του αμερικανικού ξενοδοχείου Vela 6911 κατέγραψε μια ανεξήγητη διπλή αναλαμπή. Αν και αυτή η παρατήρηση έχει ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως ως πυρηνική δοκιμή, μετεωρίτης ή σφάλμα οργάνων, πολλοί εξακολουθούν να είναι περίεργοι να βρουν ένα πιο μυστηριώδες πράγμα σε αυτήν.


Δεδομένης της απομακρυσμένης περιοχής του νησιού Μπουβέ και του αφιλόξενου τοπίου του, η προέλευση του σκάφους και το δυνητικό πλήρωμά του έχει παραμείνει ως επί το πλείστον ανεξερεύνητη εδώ και μισό αιώνα. Πιθανότατα, θα παραμείνει έτσι ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά άλυτα μυστήρια της ιστορίας.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί