Αποκάλυψαν το περιεχόμενο μιας μούμιας αιγυπτιακής γάτας…μέσω εικονικής πραγματικότητας

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Ρεν αποκάλυψε πρόσφατα μια συναρπαστική ανακάλυψη σχετικά με το περιεχόμενο μιας αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας γάτας, χάρη σε ένα καινοτόμο έργο εικονικής πραγματικότητας.

Η εν λόγω μούμια γάτας αποτελεί μέρος της εκτεταμένης συλλογής Αιγυπτιολογίας στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Ρεν. Η μούμια κατατέθηκε στο μουσείο από το Λούβρο το 1923, με στόχο την παροχή μιας εκπαιδευτικής αναπαράστασης του πολύπλοκου και διαφορετικού αιγυπτιακού πολιτισμού.

Το έργο εικονικής πραγματικότητας ξεκίνησε το 2017 όταν το μουσείο επικοινώνησε με μια ομάδα ειδικών για να δημιουργήσει τρισδιάστατες εικόνες σε δύο από τα αντικείμενά του: ένα μεσοαμερικανικό αγαλματίδιο και τη μούμια γάτας. Αυτό που ξεκίνησε ως επιστημονική προσπάθεια μετατράπηκε σε μια διεπιστημονική συνεργασία στην οποία συμμετείχαν αρχαιολόγοι, επιστήμονες υπολογιστών και ειδικοί εικονικής πραγματικότητας από το Πανεπιστήμιο της Rennes 1 και το Ινστιτούτο Έρευνας στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Τυχαία Συστήματα (IRISA).


Το πρώτο βήμα ήταν να δημιουργηθεί μια διαφανής τρισδιάστατη εκτύπωση της μούμιας, βασισμένη σε αξονική τομογραφία. Παραδόξως, ανακαλύφθηκε ότι η μούμια περιείχε πολλά δείγματα και ότι, αντί για το κρανίο μιας γάτας, υπήρχε μια μπάλα από νήματα. Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό καθώς τεκμηριώνει το πραγματικό περιεχόμενο της μούμιας και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα ορισμένων μούμιων ζώων, ένα θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό τους αρχαιολόγους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές αιγυπτιακές μούμιες ζώων είναι κενές ή περιέχουν ανάμεικτα υπολείμματα.

Μετά την επιτυχία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, το μουσείο αποφάσισε να προχωρήσει περαιτέρω. Μαζί με τους συνεργάτες της, ανέπτυξε μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν το εσωτερικό της μούμιας και να κατανοήσουν την επιστημονική διαδικασία πίσω από την ανάλυσή της. Αυτή η εφαρμογή βυθίζει τον χρήστη σε ένα εικονικό αρχαιολογικό εργαστήριο, όπου μπορεί να πραγματοποιήσει ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες για να εξετάσει τα οστά και άλλα στοιχεία μέσα στη μούμια.

Ο Jean-Roch Bouiller, διευθυντής του μουσείου, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το έργο παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του για την εικονική πραγματικότητα. Τόνισε ότι η εφαρμογή παρέχει μια καθηλωτική εμπειρία που επιτρέπει στους επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα το έργο των αρχαιολόγων και τη σημασία των μη επεμβατικών τεχνολογιών στη μελέτη αρχαίων αντικειμένων.


Ο Théophane Nicolas, ένας από τους επικεφαλής του έργου, τόνισε τις δυνατότητες αυτών των τεχνολογιών τόσο για έρευνα όσο και για πολιτιστική διαμεσολάβηση. Παρόμοιες εφαρμογές έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλα έργα, όπως η εικονική ανακατασκευή του δωματίου Jeu de Paume του Pelican στη Ρεν και η εξερεύνηση ενός καταφυγίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Fleury-sur-Orne. Αυτές οι εμπειρίες δείχνουν πώς η εικονική πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει νέους τρόπους εξερεύνησης και κατανόησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί