20/7/2024: Κοιτώντας πίσω από αυτό που θα συμβεί σήμερα στην Κύπρο

50 χρόνια από την τουρκική απόβαση

Συμπληρώνονται 50 έτη από την τουρκική απόβαση στην Κύπρο και στην Μεγαλόνησο σήμερα ξεκινά σήμερα ένα σκηνικό, το οποίο κατά πολλούς δείχνει αντικατοπτρίζει την διπλωματική πραγματικότητα και το σχέδιο που ξετυλίγεται εις βάρος του Ελληνισμού!

Από την μία οι ηγεσίες Λευκωσίας και Αθήνας θα τιμήσουν τους πεσόντες στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και από την άλλη οι Τούρκοι θα κάνουν πανηγυρική φιέστα!

Από την μία Αθήνα/Λευκωσία ζητούν διάλογο (κατά πάσα πιθανότητα για ένα νέο σχέδιο Ανάν, το οποίο παρουσιάζεται ως ιδανική λύση) και από την άλλη οι Τούρκοι παριστάνουν τους αδιάλλακτους, ζητώντας διχοτόμηση και αναγνώριση κράτους για τα κατεχόμενα, ενώ στην πραγματικότητα ένα νέο σχέδιο Ανάν τους βολεύει! Δεν αποκλείεται λοιπόν ένα νέο σχέδιο Ανάν να παρουσιαστεί ως η καλύτερη λύση και νίκη της Κύπρου, έναντι της τουρκικής υποτιθέμενης αδιαλλαξίας!

Με ακόμα πιο απλά λόγια, οι Μεγάλες Δυνάμεις πιέζουν για «λύση» τύπου Ανάν (Διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία με την Κύπρο να μετατρέπεται από ελεύθερο ευρωπαϊκό κράτος σε κοινότητα), και την Τουρκία να παρουσιάζεται πως θέλει λύση δύο κρατών και ως εκ τούτου η αποδοχή του διεθνιστικού σχεδίου θα παρουσιαστεί ως δήθεν υποχώρηση της Τουρκίας, αν τελικά όλες οι πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία σε βάθος χρόνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι, όπως μεταδίδεται ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που συμμετέχει στις αντίστοιχες εκδηλώσεις, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της Αθήνας για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών!

Αντίθετα στα κατεχόμενα θα διοργανωθεί σόου με 50 πλοία και δυνάμεις του στρατού, προκειμένου να γιορταστεί η επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική απόβαση και τις σφαγές Ελλήνων! Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα βγάλει μάλιστα και λόγο!

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ελπίζει σε επανέναρξη των συνομιλιών, όπως δήλωσε την Παρασκευή!

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί