Βρέθηκε ρωμαϊκό στρατιωτικό λιμάνι 2.700 ετών σε αρχαία ελληνική πόλη της Τουρκίας

Υποβρύχιες μελέτες στο Πάριο, μια αρχαιοελληνική πόλη-λιμάνι 2.700 ετών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο χωριό Κεμέρ στη βορειοδυτική Τουρκία, αποκάλυψαν το δεύτερο αρχαίο λιμάνι της πόλης.

Η προέλευση του ονόματός του δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά μια θεωρία προτείνει ότι μπορεί να πήρε το όνομά του από τον Πάριο, τον γιο του Ιάσωνα ή της Δήμητρας από τις Ερυθρές, ή ακόμα και τον Πάρη, τον πρίγκιπα της Τροίας. Έχοντας καθιερωθεί ως πόλη λιμάνι, η Αρχαία Πόλη του Πάριου είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της περιοχής με διάμετρο περίπου 4 χμ. Στην αρχαιότητα το Πάριο λειτουργούσε ως σημαντικό λιμάνι για τους γύρω οικισμούς.

Το 546 π.Χ., το Πάριο έγινε ελληνική πόλη υπό την περσική κυριαρχία και αργότερα το 334 π.Χ., περιήλθε στην κυριαρχία του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετά την εισβολή του στη Μικρά Ασία. Μετά τον θάνατό του, την πόλη κατέλαβαν οι Ατταλίδες από την Πέργαμο. Ως μέρος του Βασιλείου της Περγάμου, το Πάριο παραδόθηκε στους Ρωμαίους με τη διαθήκη του Αττάλου Γ’ το 133 π.Χ.

Εδώ και χρόνια, πραγματοποιούνται ανασκαφές στο χωριό Κεμέρ της συνοικίας Biga του Τσανάκκαλε για να αποκαλυφθεί η ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά της Αρχαίας Πόλης Πάριο. Με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι επιστημονικές ανασκαφές στην Αρχαία Πόλη του Πάριον, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Vedat Keleş, Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ondokuz Mayıs (OMU), έχουν φτάσει στο 20ο έτος. σεζόν 2024.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής Vedat Keleş είπε: «Αυτό το λιμάνι, σε σύγκριση με το νότιο λιμάνι, που χρησίμευε ως εμπορικό λιμάνι, είναι ελαφρώς μικρότερο και γεμάτο με προσχώσεις που εναποτίθεται από το ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Το Πάριον ήταν αποικία ρωμαϊκών λεγεώνων, επομένως υπάρχει πιθανότητα αυτό το λιμάνι να ήταν στρατιωτικό λιμάνι».

Υποθαλάσσιες εργασίες πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά φέτος στην πόλη και κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών αποκαλύφθηκε το δεύτερο αρχαίο λιμάνι του Πάριου.


Δηλώνοντας ότι είναι η 20η χρονιά των ανασκαφών στο Πάριο, ο Keleş είπε: «Αυτό είναι μια σημαντική πηγή υπερηφάνειας για εμάς. Βλέποντας τα 20 χρόνια, νομίζω ότι το έργο του Πάριον έχει ολοκληρώσει το ρόλο του τα τελευταία 20 χρόνια σε ανασκαφή, αποκατάσταση-συντήρηση, έκδοση και εκπαίδευση επιστημόνων. Φέτος, ξεκινήσαμε υποβρύχιες μελέτες. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Πάριο είναι σημαντικό λιμάνι της Βόρειας Τρωάδας. Γνωρίζαμε ήδη ότι είχαμε ένα νότιο λιμάνι. Αυτό αναφέρεται στις αρχαίες πηγές. Σκεφτήκαμε ότι μπορεί να υπάρχει και βόρειο λιμάνι. Αλλά αυτό ήταν πάντα ένα ερωτηματικό στο μυαλό μας. Με τις υποβρύχιες μελέτες, διαπιστώσαμε ότι αυτό το μέρος είναι και λιμάνι».

Ο Keleş σημείωσε ότι οι ανασκαφές συνεχίστηκαν σε δύο σημεία κατά την ανασκαφική περίοδο: «Το ένα είναι θέατρο, το άλλο είναι η αγορά. Το έργο του θεάτρου είναι δύσκολο γιατί είναι κατεστραμμένο. Επειδή ένα τείχος χτίστηκε πάνω από το κτίριο της σκηνής και σχεδόν όλες οι σειρές καθισμάτων και τα αρχιτεκτονικά μέρη του θεάτρου χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε αυτό το τείχος της πόλης. Ως εκ τούτου, η δομή φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά στην ύστερη περίοδο. Παρόλο που έχουμε κάποιο πρόβλημα λόγω αυτής της καταστροφής, η δουλειά μας προχωρά αργά. Εκτός από αυτό, συνεχίζονται και οι εργασίες αποκατάστασης».

Ο Keleş εξέφρασε τον στόχο του να ανυψώσει το Πάριο στο άξιο του καθεστώς στο εγγύς μέλλον, δηλώνοντας: «Ως νεαρή ομάδα ανασκαφών, η πόλη που ανασκάπτουμε έχει υψηλό επίπεδο καταστροφής. Πρέπει να αποκαλύψουμε πλήρως την πόλη. Επομένως, χρειαζόμαστε εργατική υποστήριξη. Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στις τοπικές αρχές. Αν μας στηρίξουν, ειδικά παρέχοντας εργατική υποστήριξη, μπορούμε να συνεχίσουμε τις ανασκαφές μας αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως το επιτρέπει το κλίμα».

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί