Ο συντομότερος πόλεμος στην ιστορία που κράτησε λιγότερο από 40 λεπτά και είχε 500 νεκρούς

Ο συντομότερος πόλεμος στην ιστορία κράτησε μόνο 40 λεπτά, αλλά κατάφερε να αφαιρέσει τη ζωή σε 500 ανθρώπους.

Ο πόλεμος Αγγλίας – Ζανζιβάρης , ο οποίος έλαβε χώρα το 1896, είναι ευρέως γνωστός ως ο συντομότερος πόλεμος που έγινε ποτέ.

Αλλά δυστυχώς, είχε πολλά θύματα, παρόλο που κράτησε λιγότερο από μια ώρα.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1896, όταν ο σουλτάνος ​​της Ζανζιβάρης , Σουλτάνος ​​Χαμάντ, πέθανε ξαφνικά. Η Βρετανία , που είχε επιρροή στην περιοχή εκείνη την εποχή, προτιμούσε ποιος θα αντικαθιστούσε τον σουλτάνο, αλλά ο πρίγκιπας Khālid ibn Barghash δεν συμφώνησε.


Αντίθετα, ανέλαβε ο ίδιος τον έλεγχο – προς μεγάλη αποδοκιμασία των Βρετανών – γεγονός που προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Στις 25 Αυγούστου, οι Βρετανοί έφτασαν στη Ζανζιβάρη με στρατιώτες και κανονιοφόρους, ενώ ο πρίγκιπας Khālid κατέφυγε στο παλάτι πίσω από έναν στρατό 3.000 στρατιωτών και υποστηρικτών, καθώς και πολλά πυροβόλα πυροβολικού.

Ενώ ζητούσαν απευθείας από τον Πρίγκιπα Khālid να παραδοθεί, οι Βρετανοί έστελναν επίσης στρατεύματα για να προστατεύσουν το Βρετανικό Προξενείο και να ελέγξουν τυχόν ταραχές από το κοινό.

Παρά την αυξανόμενη ένταση – και τα τελεσίγραφα που εξέδωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης, Basil Cave στον Khālid – τα βρετανικά στρατεύματα δεν μπορούσαν να προχωρήσουν χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης στο εσωτερικό.


Ο Κέιβ έστειλε τηλεγράφημα στο Φόρεϊν Όφις, ρωτώντας: «Είμαστε εξουσιοδοτημένοι σε περίπτωση που όλες οι απόπειρες ειρηνικής λύσης αποβούν άχρηστες, να πυροβολήσουμε το Παλάτι από τους άντρες του πολέμου;»

Την επόμενη μέρα, έλαβε τα εξής: «Είστε εξουσιοδοτημένοι να υιοθετήσετε όποια μέτρα κρίνετε απαραίτητα και θα υποστηριχθείτε στη δράση σας από την Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας. Μην επιχειρήσετε, ωστόσο, να προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια που δεν είστε βέβαιοι ότι θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε με επιτυχία».

Ο Πρίγκιπας Khālid έλαβε ένα τελευταίο τελεσίγραφο στις 26 Αυγούστου, αλλά δεν παραδόθηκε.

Εκείνο το απόγευμα, τα λιμάνια εκκαθαρίστηκαν και οι Βρετανίδες και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφάλεια.


Στις 9 το πρωί της επόμενης ημέρας, στρατεύματα άρχισαν να διεισδύουν στο παλάτι και στις 9.02 π.μ., τα πλοία Racoon, Thrush και Sparrow άνοιξαν πυρ στο παλάτι, με αποτέλεσμα περίπου 500 θύματα.

Πολλοί από τους νεκρούς είχαν πεθάνει στην πυρκαγιά που έπληξε το παλάτι.

Ο Khālid, ωστόσο, κατέληξε να δραπετεύσει, αναζητώντας καταφύγιο στο γερμανικό προξενείο πριν μεταφερθεί λαθραία στην Τανζανία. Παρέμεινε σε φυγή μέχρι που συνελήφθη το 1916, όταν οι βρετανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ανατολική Αφρική.

Παρά τη σύγκρουση που κράτησε λίγα λεπτά, κόστισε τη ζωή πολλών από τα στρατεύματα του Khālid.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί