Καρχαρίες στις ακτές της Βραζιλίας βγήκαν θετικοί σε…κοκαΐνη

Οι καρχαρίες στα νερά των ακτών της Βραζιλίας βρέθηκαν θετικοί σε κοκαΐνη, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές έχουν από καιρό προτείνει ότι η ζωή στη θάλασσα θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα ναρκωτικά που ρίχνουν στο νερό οι λαθρέμποροι, με τόνους κοκαΐνης που βρέθηκαν στη Φλόριντα, τη Νότια και την Κεντρική Αμερική.


Μια μελέτη από το Ίδρυμα Oswaldo Cruz στη Βραζιλία βρήκε τώρα στοιχεία ότι οι καρχαρίες στην πραγματικότητα επηρεάζονται από τα ναρκωτικά που ρυπαίνουν τον ωκεανό.


Οι επιστήμονες έκαναν ανατομία σε 13 άγριους βραζιλιάνικους καρχαρίες που αγοράστηκαν από μικρά αλιευτικά σκάφη, καθώς το είδος περνούσε ολόκληρη τη ζωή του στα παράκτια ύδατα και επομένως ήταν πολύ πιθανό να επηρεαστεί από τη ρύπανση.

Στη συνέχεια, ο μυς και ο ηπατικός ιστός δοκιμάστηκαν χρησιμοποιώντας μια τυπική τεχνική που ονομάζεται υγρή χρωματογραφία με διαδοχική φασματομετρία μάζας – όπου τα μόρια διαχωρίζονται σε ένα υγρό – για να αναζητηθούν κοκαΐνη και βενζοϋλεκγονίνη, ο κύριος μεταβολίτης του φαρμάκου.


Και οι 13 καρχαρίες βρέθηκαν θετικοί στο ναρκωτικό , με συγκέντρωση έως και 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως για άλλα υδρόβια πλάσματα, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Σηματοδοτεί την πρώτη μελέτη που ανακάλυψε την παρουσία κοκαΐνης σε καρχαρίες ελεύθερης βοσκής και διαπίστωσε ότι η ουσία ήταν πιο διαδεδομένη στον μυϊκό ιστό παρά στο συκώτι του καρχαρία.

Ωστόσο, η μελέτη ανέφερε ότι το πεδίο της έρευνας ήταν «πολύ περιορισμένο» και η επίδραση της κοκαΐνης ή της βενζοϋλεκγονίνης στην υδρόβια ζωή δεν είναι πλήρως γνωστή.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ κατέσχεσε περισσότερες από 14.100 λίρες (6.400 κιλά) κοκαΐνης στην Καραϊβική Θάλασσα και τον Ατλαντικό Ωκεανό, με εκτιμώμενη αξία 186 εκατομμυρίων δολαρίων (142 εκατομμυρίων στερλινών).


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science of the Total Environment.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί