Μητσοτάκης για ένταση στο Αιγαίο: «Μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας, αλλά όλα καλά»

Αίσθηση προκάλεσε ένα σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός, έχοντας επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχολίασε το σκηνικό έντασης των τελευταίων 24ωρων στο Καρπάθιο Πέλαγος.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενους στους Τούρκους ως «φίλους μας», φέρεται να είπε την εξής ατάκα:

«Μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας, αλλά τελικά όλα καλά».

Είχε προηγηθεί η αποκλιμάκωση της έντασης στο Καρπάθιο λίγο πριν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο IEVOLI Relume φτάσει σε περιοχή που αμφισβητούν οι Τούρκοι.

Πιο συγκεκριμένα, το ιταλικό πλοίο διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ και επέστρεψε στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό, ενώ κατά άλλες πληροφορίες το «IEVOLI RELUME» δεν βρέθηκε τελικά στο σημείο που είχε προκαθοριστεί για τις έρευνες, παρά περίμενε στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, νότια της Καρπάθου, μη αξιοποιώντας ολόκληρο το χρονικό περιθώριο της ελληνικής NAVTEX

Θυμίζουμε πως το ερευνητικό πλοίο χαρτογραφούσε μία περιοχή ανάμεσα στην Κάσο και την Κάρπαθο προκειμένου στο μέλλον να ποντιστούν καλώδια για την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης-Κύπρου.

Οι Τούρκοι τα τελευταία 24ωρα είχαν στείλει σε απόσταση… ασφαλείας 5 πολεμικά τους πλοία.

Από κοντά παρακολουθούσαν ελληνικά πολεμικά πλοία καθώς και σκάφη ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Σαν πρόσχημα οι Τούρκοι είχαν την υποτιθέμενη «παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», βασιζόμενοι στο ούτως ή άλλως παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τα τηλέφωνα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πήραν… «φωτιά» σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν γεγονότα που παραπέμπουν στο θερμό καλοκαίρι του 2020.

Eurokinissi photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί