Μοναδικό: Σπάνια φύλλα χρυσού με αρχαίες αιγυπτιακές θεότητες αποκαλύφθηκαν σε νεκρόπολη

Αρχαιολόγοι του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακάλυψαν σπάνια φύλλα χρυσού κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Tel El-Dir.

Το Tel El-Dir είναι ένα ταφικό συγκρότημα στην περιοχή του Κυβερνείου Damietta της Αιγύπτου. Η τοποθεσία περιέχει διάφορες ταφές από την 26η Δυναστεία (664 π.Χ. έως το 525 π.Χ.), την τελευταία ιθαγενή δυναστεία της αρχαίας Αιγύπτου πριν από την περσική κατάκτηση το 525 π.Χ.


Οι ανασκαφές 63 τάφων από τούβλα από λάσπη αποκάλυψαν μια μεγάλη συλλογή ταφικών προσφορών, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων φύλλων χρυσού που απεικονίζουν αρχαίες αιγυπτιακές θεότητες και φύλλα σε σχήμα συμβόλων που σχετίζονται με την καλή τύχη και την προστασία.


Η ομάδα βρήκε επίσης αλουμινόχαρτα σε σχήμα γλώσσας, μια παράδοση που επέτρεπε στον νεκρό να μιλήσει ενώπιον του δικαστηρίου του Όσιρι στη μετά θάνατον ζωή.


Η ανακάλυψη έπεται μιας προηγούμενης ανάσυρσης το 2022, όπου οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν στο Tel El-Dir βρήκαν φύλλα χρυσού που απεικονίζουν την Ίσιδα, την Μπαστέτ και τον Ώρο (με τη μορφή φτερωτού γερακιού), καθώς και φύλλα σε διάφορα σχήματα.


Σύμφωνα με δήλωση Τύπου του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, πολλοί από τους τάφους περιείχαν νεκρικές πυρές, εισαγόμενα και τοπικά κεραμικά και αγάλματα Ushabti (ειδώλια που τοποθετήθηκαν με τον νεκρό για να τους υπηρετήσουν στη μετά θάνατον ζωή).


Από την ανασκαφή προέκυψε επίσης μεγάλος αριθμός ταφικών αναθημάτων, όπως προστατευτικά φυλαχτά, ειδώλια, νομίσματα και ένας καθρέφτης.


Μιλώντας για τα ευρήματα, το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων εξήγησε ότι τα αντικείμενα επιβεβαιώνουν ότι η Damietta ήταν κέντρο εμπορίου κατά την αρχαιότητα και παρέχει νέες πληροφορίες για τις ταφικές πρακτικές κατά την 26η Δυναστεία .

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί