Ρωσία/Κίνα: Παρουσιάστηκε σημαντικό πρόβλημα! Ποιά θα είναι η «λύση»;

Οι Κινέζοι εταίροι επιβραδύνουν όλο και περισσότερο τις πληρωμές από τη Ρωσία σε γιουάν, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι οι νέοι περιορισμοί των ΗΠΑ. Οι κινεζικές τράπεζες και εταιρείες ανησυχούν για δευτερογενείς κυρώσεις και προσπαθούν να τις αποφύγουν. Ως λύση προτείνεται ο ψηφιακός δρόμος, ο οποίος οδηγεί σε άλλα μονοπάτια...

Όπως γράφει μεταξύ άλλων το γερμανόφωνο Russia Today:

Οι ρωσικές εταιρείες λαμβάνουν όλο και περισσότερο εμβάσματα από διασυνοριακές πληρωμές σε γιουάν. Ως εκ τούτου, έχει καταστεί δύσκολο για τις ρωσικές εταιρείες να πραγματοποιούν διασυνοριακές πληρωμές σε κινεζικό νόμισμα και γενικά να συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Kommersant , επικαλούμενη πηγές της. Σχεδόν στο 80 τοις εκατό των περιπτώσεων, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν επιστροφές – η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη κάθε μέρα. Οι Κινέζοι εταίροι γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί και απαιτούν όλο και περισσότερα έγγραφα και στοιχεία από τη ρωσική πλευρά. 

Η Kommersant γράφει: “Οι άμεσες μεταφορές γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, αναγκάζοντας τους πελάτες να καταφεύγουν σε μεσάζοντες και να χρεώνουν πρόσθετες χρεώσεις για τις συναλλαγές. Οι κίνδυνοι των διασυνοριακών διακανονισμών θεωρούνται από τους συμμετέχοντες στην αγορά ως ένας από τους πιο έντονους κινδύνους αυτή την στιγμή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λύση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι στη χρήση ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (DFA) είναι διαθέσιμα για διακανονισμό.”

Τα DFA είναι ψηφιακά δικαιώματα για ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο όπως μέταλλα, ακίνητα ή δικαίωμα χρηματικής απαίτησης. Η έκδοσή τους και η λογιστική τους γίνεται με την εισαγωγή εγγραφών σε μια βάση δεδομένων που τροφοδοτείται από blockchain (η τεχνολογία σε σχέση με τα εικονικά νομίσματα ή αλλιώς κρυπτονομίσματα). Η ψηφιακή μορφή των συμφωνιών καθιστά σημαντικά πιο εύκολη την προσέλκυση κεφαλαίων και την μείωση του κόστους τους. Η ψηφιοποίηση στον τραπεζικό τομέα έχει συμβάλει σημαντικά στην εισαγωγή των DFA καθώς και του ψηφιακού ρουβλίου. Αρχικά η ρωσική νομοθεσία απαγόρευε την χρήση των DFA για πληρωμές, αλλά πρόσφατα ψήφισε έναν νέο νόμο που επιτρέπει την χρήση τους για διασυνοριακές πληρωμές, ακριβώς για να παρακάμψει τις κυρώσεις. Επομένως το καθετι οδηγεί σε όλο και περισσότερη ψηφιοποίηση και όπως έχει πει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν με αφορμή τα ψηφιακά ρούβλια: «Να μην χάσουμε την ευκαιρία»!

Συνεχίζει το RT:

Οι δευτερεύουσες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται για τις δυσκολίες στη διεξαγωγή συναλλαγών με Κινέζους εταίρους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε διάταγμα για δευτερεύουσες κυρώσεις τον Δεκέμβριο του 2023 και έγινε αισθητά χειρότερη μετά το πακέτο κυρώσεων του Ιουνίου. Ως αποτέλεσμα, τα χρήματα που μεταφέρθηκαν μπορεί να παραμείνουν εκεί για αρκετές εβδομάδες και στην συνέχεια να ακυρωθούν χωρίς εξήγηση, με τον πληρωτή να χάνει χρήματα μέσω προμηθειών και συναλλαγματικών διαφορών.

(…)

Για να λύσουν το πρόβλημα των πληρωμών, οι εταιρείες πρέπει τώρα να ανοίξουν λογαριασμούς σε πέντε ή έξι τράπεζες, αναφέρουν ειδικοί του κλάδου. Ορισμένοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πρακτόρων πληρωμών, γεγονός που φυσικά κάνει τις συναλλαγές πιο ακριβές – επειδή οι προμήθειες για τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να κυμαίνονται από 3 έως 5 έως 8 έως δέκα τοις εκατό (σ.σ. Επομένως η κυριαρχία του ψηφιακού χρήματος σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο θα δώσει ενδεχομένως την «λύση»..

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί