Νέα προειδοποίηση στις ΗΠΑ για γεωμαγνητική καταιγίδα – Πού θα είναι ορατό το Βόρειο Σέλας(vid)

Η έντονη ηλιακή δραστηριότητα ώθησε το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) να εκδώσει μία νέα προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα έως την Πέμπτη 1η Αυγούστου.

Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για γεωμαγνητική καταιγίδα έντασης G3, το Σέλας θα μπορούσε να γίνει ορατό στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη γύρω στους 50°. Προηγούμενες γεωμαγνητικές καταιγίδες αυτού του μεγέθους έχουν προκαλέσει σέλας μέχρι το Ιλινόις και το Όρεγκον των ΗΠΑ.

Μια σειρά από ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις οι οποίες απελευθερώθηκαν από τον Ήλιο το Σαββατοκύριακο οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο.

Τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, δηλαδή τα ιόντα, τα οποία απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων όταν συγκρούονται με τη μαγνητόσφαιρα της Γης μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Η πρώτη από αυτές τις στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CME) έπληξε το μαγνητικό πεδίο της Γης χθες, 30 Ιουλίου και πυροδότησε γεωμαγνητική καταιγίδα.

Όταν οι γεωμαγνητικές καταιγίδες βρίσκονται σε εξέλιξη, τα ιόντα συγκρούονται με αέρια στη γήινη ατμόσφαιρα και απελευθερώνουν ενέργεια με τη μορφή φωτός, φαινόμενο που ονομάζουμε Βόρειο Σέλας (aurora borealis) στο βόρειο ημισφαίριο, ή ως Νότιο Σέλας (aurora australis) στο νότιο ημισφαίριο.

(Με πληροφορίες από protothema. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί