Ιερουσαλήμ: Ανακαλύφθηκε αρχαίο λατομείο που συνδέεται με τα ανάκτορα του Ηρώδη(vid)

Ένα από τα μεγαλύτερα λατομεία στην Ιερουσαλήμ, που χρονολογείται από το τέλος της περιόδου του Δεύτερου Ναού, αποκαλύφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διεξήγαγε η Αρχή Αρχαιοτήτων στη βιομηχανική περιοχή Har Hotzvim στην Ιερουσαλήμ.

Η περιοχή που ανασκάφηκε καλύπτει περίπου 3.500 τετραγωνικά μέτρα και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου χωραφιού λατομείων, όπου βρέθηκαν λίθινα εργαλεία που, σύμφωνα με το halacha (εβραϊκό νόμο), δεν υπόκεινται σε ακαθαρσίες και χρησιμοποιήθηκαν από τον εβραϊκό πληθυσμό. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δεκάδες οικοδομικές πέτρες διαφόρων μεγεθών, καθώς και κανάλια κοπής και διαχωρισμού, που δείχνουν το μέγεθος των ογκόλιθων βράχου που εξήχθησαν από την τοποθεσία.

Οι περισσότεροι από τους οικοδομικούς λίθους που εξήχθησαν από εδώ ήταν τεράστιοι βράχοι, περίπου 2,5 μέτρα μήκος, 1,2 μέτρα πλάτος και περίπου 40 εκατοστά πάχος, λένε οι Mikhail Tzernin και Lera Shilov, διευθυντές της ανασκαφής για λογαριασμό της Αρχής Αρχαιοτήτων.

Κάθε τεμάχιο που εξάγεται ζύγιζε περίπου 2,5 τόνους! Το εντυπωσιακό μέγεθος των λίθων που εξήχθησαν από αυτό το λατομείο μπορεί να υποδηλώνει ότι προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν ως οικοδομικές πέτρες σε ένα από τα πολλά κρατικά κατασκευαστικά έργα που έγιναν στην Ιερουσαλήμ στο τέλος της περιόδου του δεύτερου ναού, ξεκινώντας από τον βασιλιά Ηρώδη τον Μέγα. (που βασίλεψε από το 37 έως το 4 π.Χ.).

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τα κατασκευαστικά έργα του Ηρώδη στην Ιερουσαλήμ περιελάμβαναν, πρώτα και κύρια, την επέκταση του Όρους του Ναού και του ίδιου του Ναού. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, μια σειρά από εντυπωσιακά δημόσια κτίρια κατασκευάστηκαν σε όλη την πόλη: παλάτια και οχυρώσεις που απαιτούσαν τεράστια ποσότητα ποιοτικών οικοδομικών λίθων. Τα μνημειακά κατασκευαστικά έργα συνεχίστηκαν στην πόλη ακόμη και κατά την εποχή των διαδόχων του Ηρώδη: το πιο σημαντικό από αυτά τα έργα ήταν η κατασκευή του «τρίτου τείχους» της πόλης από τον εγγονό του Ηρώδη, τον βασιλιά Αγρίππα Α’ (ο οποίος βασίλεψε από το 37 έως το 44 μ.Χ.).


Μπορεί να υποτεθεί, με μεγάλη προσοχή, ότι τουλάχιστον μερικές από τις οικοδομικές πέτρες που εξήχθησαν από εδώ προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν ως πλακόστρωτες πλάκες για τους δρόμους της Ιερουσαλήμ εκείνης της εποχής, λένε οι Tzernin και Shilov.

Σε μια άλλη ανασκαφή από την Αρχή Αρχαιοτήτων, που διεξήχθη τα τελευταία χρόνια στην Ιερουσαλήμ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν πλακόστρωτο δρόμο (το σκαλοπάτι «Οδός του Προσκυνητή») που χρονολογείται επίσης στο τέλος της περιόδου του Δεύτερου Ναού: προς έκπληξη πολλών, αποδεικνύεται ότι οι πέτρες του πεζοδρομίου αυτού του δρόμου είναι πανομοιότυποι σε μέγεθος, πάχος και γεωλογική σύνθεση με τις πέτρινες πλάκες που εξορύσσονται τώρα στο εκτεθειμένο λατομείο στο Har Hotzvim.

Σε μια γωνιά του λατομείου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έκπληκτοι ένα άθικτο πέτρινο εργαλείο. Το εργαλείο, κρυμμένο σε μια γωνία για δύο χιλιάδες χρόνια, ανακαλύφθηκε σχεδόν τυχαία από τον αρχαιολόγο Alex Petchorov.

Είναι ένα πέτρινο εργαλείο καθαρισμού του τύπου που χρησιμοποιούσε η εβραϊκή κοινότητα την εποχή του Δεύτερου Ναού, λέει η Lera Shilov. Είναι πιθανό να σχεδιάστηκε επί τόπου, στην περιοχή του λατομείου ή να μεταφέρθηκε ειδικά στο χώρο για χρήση από τους λιθοξόους.

Η τρέχουσα ανασκαφή αποκαλύπτει μια άλλη πτυχή της ιστορίας της Ιερουσαλήμ κατά τη χρυσή εποχή της, λίγο πριν την καταστροφή της από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. Σύμφωνα με τον Δρ. Amit Reem, αρχαιολόγο της περιοχής της Ιερουσαλήμ στην Αρχή Αρχαιοτήτων: Εργαζόμαστε ακούραστα, μαζί με τον κατασκευαστή, για να παρουσιάσουμε το λατομείο και να το ενσωματώσουμε στο προγραμματισμένο εμπορικό συγκρότημα για αυτήν την τοποθεσία. Έτσι, το ευρύ κοινό θα μπορεί να εκτιμήσει αυτό το εντυπωσιακό έργο εξόρυξης λίθων για την Ιερουσαλήμ της περιόδου του Δεύτερου Ναού.

Σύμφωνα με τον Έλι Εσκοζίντο, διευθυντή της Αρχής Αρχαιοτήτων, η αποκάλυψη αυτού του τεράστιου λατομείου, λίγο πριν από τις εννέα μέρες και την Tisha B’Av, είναι πολύ συμβολική και συναρπαστική. Τα μοναδικά πέτρινα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν εδώ θα εκτεθούν σε οικογένειες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Συγκρότημα Jay and Jeanie Schottenstein στην Ιερουσαλήμ, το οποίο αυτό το καλοκαίρι ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί