Τα ταξί χωρίς οδηγό κατακτούν τις πόλεις της Κίνας

Τα ταξί χωρίς οδηγό εξαπλώνονται σιγά-σιγά στις κινεζικές πόλεις, προκαλώντας επιφυλακτικότητα και απορία.

Οι εταιρείες τεχνολογίας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να φτάσουν τους ηγέτες του συγκεκριμένου κλάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κεντρική πόλη της Γουχάν μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων στον κόσμο, που φιλοξενεί έναν στόλο με περισσότερα από 500 αυτόματα ταξί.

Σε μια διασταύρωση σε μια βιομηχανική περιοχή της Γουχάν, οι ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τουλάχιστον πέντε “ρομποταξί” να περνούν το ένα το άλλο καθώς περιηγούνταν στην τακτική κυκλοφορία.

«Φαίνεται κάπως μαγικό, σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ντόπιος.

Η συζήτηση γύρω από την ασφάλεια φούντωσε τον Απρίλιο, όταν ένα αυτοκίνητο Aito που υποστηρίζεται από μεγάλη κινέζικη εταιρεία ενεπλάκη σε θανατηφόρο ατύχημα, με την εταιρεία να λέει ότι το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος του απέτυχε.

Οι οδηγοί ταξί και οι εργαζόμενοι σε παραδοσιακές εταιρείες μεταφοράς έχουν επίσης εκφράσει φόβους για την αντικατάστασή τους από την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε πρώτη φάση μόλις 5 ρομποτικά αυτοκίνητα μετέφεραν επιβάτες σε 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης των περίπου 14 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα ταξί λειτουργούν τώρα σε μια έκταση 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης της Wuhan, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού τμήματος του κέντρου της πόλης.

Μόλις ένα όχημα φτάσει στο σημείο παραλαβής του, οι επιβάτες σκανάρουν έναν κωδικό QR με τα smartphones τους για να ξεκλειδώσουν το όχημα.

Οι μπροστινές θέσεις είναι πάντοτε κλειδωμένες για λόγους ασφαλείας.

Προς το παρόν, ο αντίκτυπος δεν είναι πολύ μεγάλος επειδή τα ρομποτικά μηχανήματα δεν είναι πλήρως διαδεδομένα και δεν μπορούν ακόμη να οδηγήσουν παντού

AFP – φωτο:freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί