Η Αγορά της αρχαίας πόλης των Αιγών έρχεται στο φως – Οι επιγραφές στον θεό Απόλλωνα και οι μυστηριώδεις κεφαλές ταύρων

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αγορά 2.200 ετών, ή πλατεία της πόλης, στην αρχαία πόλη των Αιγών, η οποία ιδρύθηκε από τους Αιολείς, και βρίσκεται στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, στη σημερινή δυτική Τουρκία.

Η αγορά, που βρίσκεται δίπλα σε ένα κτίριο του συμβουλίου, διαθέτει ανάγλυφα με κεφάλι ταύρου και επιγραφές που συνδέονται με τον Απόλλωνα, τον θεό της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας που σχετίζεται με πολλές πτυχές της ζωής.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στην τοποθεσία, η οποία έχει ιστορία 2.700 ετών.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Yusuf Sezgin, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Manisa Celal Bayar, η ομάδα εργάζεται στον χώρο εδώ και 21 χρόνια. Ο Σεζγκίν τόνισε τη σημασία της αγοράς, περιγράφοντάς την ως την καρδιά και το κέντρο της αρχαίας πόλης.

«Αυτή η περιοχή ήταν όπου συγκεντρώθηκαν όλα τα δημόσια κτίρια και χρησίμευε ως κόμβος για την καθημερινή ζωή», εξήγησε ο Σεζγκίν. «Η πλατεία περιβάλλεται από «στοές» ή πεζόδρομους με κίονες καθιστώντας την έναν ζωτικό χώρο».

Ο Σεζγκίν τόνισε τη σημασία της αγοράς εντός των Αιγών, σημειώνοντας ότι τμήματα του κτιρίου θα υποστούν αποκατάσταση και συντήρηση. Επισήμανε ότι η κατασκευή τόσο της αγοράς όσο και του κτιρίου του συμβουλίου χρονολογείται πριν από 2.200 χρόνια, μια περίοδος που υποστηρίζεται από αρχαιολογικά στοιχεία.

Η ανασκαφή αποκάλυψε ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως ανάγλυφα με κεφάλι ταύτου κάτω από τις στέγες της στοάς. «Αυτά τα ανάγλυφα είναι σημαντικά επειδή τα κεφάλια των ταύρων απεικονίζονται συχνά σε σχέση με θεούς στον αρχαίο κόσμο», είπε ο Σεζγκίν.

“Έχουμε συναντήσει μερικά παραδείγματα στον αρχαίο κόσμο και πιθανότατα σχετίζεται με τον Απόλλωνα. Έχουμε βρει παραδείγματα σε ορισμένα σημεία του αρχαίου κόσμου και το πιο πιθανό είναι ν’ αναφέρονται στον Απόλλωνα επειδή κοντά στην περιοχή που εργαζόμαστε, βρήκαμε και επιγραφές που αναφέρονται στον Απόλλωνα. Τέτοιες στοές έχουν συνήθως απλά αρχιτεκτονικά σχέδια, αλλά εάν συνδέονται με προσφορές, αυτά τα ανάγλυφα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια τελετουργία ή μια σύνδεση με τους θεούς. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με μια σημαντική μάχη ή μια αφιέρωση στους θεούς μετά την ανοικοδόμηση της πόλης», κατέληξε ο Sezgin.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί