Χιλιάδες καρχαρίες βρέθηκαν να κοιμούνται «σαν χαλί» στον πυθμένα του ωκεανού(vid)

Χιλιάδες καρχαρίες εντοπίστηκαν σε ένα υποβρύχιο "πάρτι" ύπνου στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας.

Οι καρχαρίες του Port Jackson, ένα είδος που κατοικεί στα νότια παράκτια ύδατα της Αυστραλίας είναι γνωστοί για την κάπως περίεργη εμφάνισή τους, με δύο προεξέχουσες κορυφογραμμές που εκτείνονται από την αμβλεία μύτη τους μέχρι το πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Οι καρχαρίες, που μπορούν να φτάσουν τα 5,5 πόδια (1,6 μέτρα) σε μήκος, είναι νυκτόβιοι και περνούν τις νύχτες τους κυνηγώντας καλαμάρια, χταπόδια και καρκινοειδή. Σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη καρχαριών, οι καρχαρίες του Πορτ Τζάκσον δεν θεωρούνται απειλούμενο είδος.

Οι καρχαρίες ξεκουράζονταν στον πυθμένα του θαλάσσιου πάρκου Beagle, ενός υδάτινου καταφυγίου στο στενό Bass, το υδάτινο σώμα που χωρίζει την Αυστραλία από την Τασμανία στα νότια της. Μια ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων και Ανταρκτικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Τασμανίας (IMAS) εντόπισε τους καρχαρίες κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης αποστολής. Ο Jacquomo Monk, ανώτερος ερευνητής του IMAS και επικεφαλής της αποστολής, δήλωσε ότι οι επιστήμονες σάρωναν τον βυθό του ωκεανού με ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ρομπότ όταν συνάντησαν τους καρχαρίες «να κοιμούνται σαν χαλί απλωμένο στον πυθμένα της θάλασσας περίπου 213 πόδια (65 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια.

Οι καρχαρίες ήταν ένα ευπρόσδεκτο, αλλά όχι απροσδόκητο, θέαμα για την ερευνητική ομάδα, η οποία είχε δει στο παρελθόν παρόμοια συγκέντρωση πριν από έξι χρόνια κατά τη διάρκεια μιας άλλης αποστολής. Οι ερευνητές είχαν επιστρέψει για να δουν πώς είχαν αλλάξει οι συνθήκες στο πάρκο εκείνη την περίοδο.

«Ελπίζαμε να ξαναδούμε τους καρχαρίες σε αυτήν την έρευνα», είπε ο Monk. «Το να τους συναντάς δύο φορές σε ένα πάρκο 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι σαν να βρίσκεις μια βελόνα μέσα σε άχυρα».

Αυτό που δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως ήταν ότι όλοι οι καρχαρίες ήταν θηλυκά, κάτι που «μάς θέτει περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις, αλλά γνωρίζουμε ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά αυτού του είδους συχνά ζουν χωριστά, εκτός όταν ζευγαρώνουν», είπε ο Monk. «Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί είναι εδώ τα θηλυκά. Ίσως γλεντούν με την τοπική λιχουδιά—τα χτένια—πριν το μακρύ ταξίδι βόρεια για να γεννήσουν τα αυγά τους. Βλέποντάς τους ξανά μας λέει ότι η περιοχή είναι σημαντική για αυτούς».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί