Ένα παρασιτικό σκουλήκι των ματιών εξαπλώνεται στις ΗΠΑ – Μια μαύρη αρκούδα το τελευταίο θύμα

Οι ερευνητές εντόπισαν το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από Thelazia callipaeda σε μια μαύρη αρκούδα της Πενσυλβάνια - ένα ανησυχητικό σημάδι ότι το σκουλήκι έχει δημιουργήσει μια βάση στη Βόρεια Αμερική.


Ένα χωροκατακτητικό είδος παρασιτικού οφθαλμοσκώληκα εξαπλώνεται περαιτέρω στις ΗΠΑ και βρίσκει νέους τύπους ξενιστών ζώων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν την πρώτη γνωστή περίπτωση μόλυνσης από Thelazia callipaeda σε μια αμερικανική μαύρη αρκούδα από την Πενσυλβάνια. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να υποδεικνύει μια ταχεία επέκταση στον πληθυσμό και το εύρος του στρογγυλού σκουληκιού, που είναι επίσης γνωστό ότι μολύνει κατοικίδια ζώα και ανθρώπους.

Τα σκουλήκια Thelazia εξαπλώνονται από είδη μυγών που μοιάζουν πολύ με την τυπική οικιακή σας μύγα.

Υπάρχουν τρία γνωστά είδη Thelazia που μπορούν δυνητικά να μολύνουν τον άνθρωπο. Το T. callipaeda είναι ο πιο κοινός ένοχος αυτών των λοιμώξεων, αν και η επιβεβαιωμένη κατανομή του περιοριζόταν στην Ευρώπη και την Ασία μέχρι πρόσφατα. Το 2018, αξιωματούχοι ανέφεραν το πρώτο τοπικό κρούσμα T. callipaeda στις ΗΠΑ σε κατοικίδιο σκύλο από τη Νέα Υόρκη. Έκτοτε έχουν παρατηρηθεί και άλλες περιπτώσεις σε γάτες και σκύλους, συνήθως από τα βορειοανατολικά. Αυτή η τελευταία περίπτωση αναφέρθηκε λεπτομερώς από ερευνητές σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases .


Σύμφωνα με την έκθεση, η μόλυνση εντοπίστηκε σε μια μαύρη αρκούδα στην κομητεία Monroe της Πενσυλβάνια, κάποια στιγμή τον Νοέμβριο του 2023. Καθώς η αρκούδα προετοιμαζόταν για ταξρρίχευση, κάποιος παρατήρησε πολλαπλούς νηματώδεις (στρογγυλούς σκώληκες) πίσω από ένα από τα τρίτα βλέφαρα της αρκούδας. Τα σκουλήκια εξετάστηκαν και στάλθηκαν στους ερευνητές για εξέταση. Οι επιστήμονες εντόπισαν τελικά εννέα θηλυκά και τέσσερα αρσενικά σκουλήκια T. callipaeda από το μάτι της αρκούδας. Περαιτέρω γενετικός έλεγχος επιβεβαίωσε την ταυτότητα αυτών των σκουληκιών, ενώ έδειξε επίσης ότι τα σκουλήκια σχετίζονταν στενά με σκουλήκια που προήλθαν από όλες τις άλλες πρόσφατες περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στη Βόρεια Αμερική και κάπως κοντά σε άλλες περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν, λένε οι ερευνητές, ότι η T. callipaeda έχει κάνει επιτυχώς το άλμα από τα οικόσιτα ζώα στην άγρια ​​ζωή στη Βόρεια Αμερική. Η ανακάλυψη αυτής της υπόθεσης στην Πενσυλβάνια υποδηλώνει επίσης ότι το εύρος της διευρύνεται. Και η εμφάνιση των σκουληκιών στις μαύρες αρκούδες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς αυτά τα ζώα είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη την ήπειρο.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί