Άθικτο το κατάρτι του πολυτελούς γιοτ! Περιπλέκεται το μυστήριο στο Παλέρμο

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και έξι άνθρωποι αγνοούνται μετά από βύθιση πολυτελούς θαλαμηγού υπό φρικτές καιρικές συνθήκες στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας.


Το Bayesian, μήκους 56 μέτρων, υπό βρετανική σημαία, μετέφερε 22 άτομα – 12 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος – όταν μια σφοδρή καταιγίδα που δημιούργησε υδρορροές χτύπησε νωρίς τη Δευτέρα.


Δεκαπέντε άνθρωποι διασώθηκαν και η επιχείρηση αναζήτησης αγνοουμένων – μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς – συνεχίζεται.

Τι έγινε με το γιοτ;

Το Bayesian χτυπήθηκε από μια ξαφνική και ισχυρή καταιγίδα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, λένε αυτόπτες μάρτυρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αγκυροβολημένο στον βυθό της θάλασσας έξω από το λιμάνι στο Porticello, ένα μικρό ψαροχώρι στα ανατολικά του Παλέρμο, όταν χτύπησε αυτό που η ιταλική ακτοφυλακή περιέγραψε ως «βίαιη καταιγίδα».


Η καταιγίδα ήταν τόσο σφοδρή που προκάλεσε την εμφάνιση υδροσιφώνα πάνω από τη θάλασσα.
Το σκάφος εξαφανίστηκε κάτω από το νερό περίπου στις 05:00 τοπική ώρα (04:00 BST).
Ένας γιατρός που νοσηλεύει επιζώντες είπε ότι το πλοίο «ανετράπη μέσα σε 60 δευτερόλεπτα».


Τι μπορεί να προκάλεσε τη βύθιση του γιοτ

Μάρτυρες είπαν στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι η άγκυρα του Bayesian ήταν πεσμένη όταν ξέσπασε η καταιγίδα, με αποτέλεσμα το αλουμινένιο κατάρτι μήκους 72 μέτρων να σπάσει στη μέση και το πλοίο να χάσει την ισορροπία του και να βυθιστεί.

Ωστόσο, δύτες στην ομάδα έρευνας και διάσωσης είπαν ότι το πλοίο ήταν «πρακτικά άθικτο» στον βυθό της θάλασσας, εγείροντας ερωτήματα για το εάν το κατάρτι είχε σπάσει.


Το ασυνήθιστα ψηλό κατάρτι του πλοίου μπορεί να συνέβαλε στη βύθισή του, σύμφωνα με τον Μάθιου Σανκ, πρόεδρο του Συμβουλίου Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.
Είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι το κατάρτι λειτουργούσε σχεδόν σαν πανί στον δυνατό άνεμο «ειδικά όταν ήταν τόσο ψηλά». Οι έντονοι άνεμοι θα μπορούσαν να είχαν σπρώξει δυνατά το κατάρτι και να βύθισαν το γιοτ, είπε.


Ο Karsten Borner, καπετάνιος ενός κοντινού σκάφους, είπε ότι αφού πέρασε η καταιγίδα, το πλήρωμα παρατήρησε ότι το γιοτ που βρισκόταν πίσω τους είχε εξαφανιστεί.
«Είδαμε μια κόκκινη φωτοβολίδα, οπότε ο φίλος μου και εγώ τρέξαμε και βρήκαμε αυτή τη σωσίβια σχεδία να παρασύρεται», είπε στο Reuters.
Το πλήρωμά του ανέλαβε μερικούς επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων τριών που τραυματίστηκαν σοβαρά.


Ένας άλλος μάρτυρας, ο Fabio Cefalù, καπετάνιος μιας τράτας, είπε ότι επρόκειτο να βγει για ψάρεμα όταν είδε αστραπές και έτσι έμεινε στο λιμάνι.
«Στις 04:15 περίπου είδαμε φωτοβολίδα στη θάλασσα», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων EVN.
“Περιμέναμε να περάσει αυτή η καταιγίδα. Μετά από 10 λεπτά βγήκαμε στη θάλασσα και είδαμε όλο το υπόλοιπο σκάφος [που είχε βυθιστεί], και ό,τι ήταν στο κατάστρωμα, στη θάλασσα».

Ένας άλλος ψαράς περιέγραψε ότι είδε το γιοτ να βυθίζεται «με τα μάτια του».
Μιλώντας στην εφημερίδα Giornale di Sicilia, ο μάρτυρας είπε ότι βρισκόταν στο σπίτι όταν χτύπησε ο υδροσιφώνας.
«Τότε είδα το σκάφος, είχε μόνο ένα κατάρτι, ήταν πολύ μεγάλο», είπε.
Λίγο αργότερα κατέβηκε στον κόλπο Santa Nicolicchia στο Porticello για να δει καλύτερα τι συνέβαινε.
Και πρόσθεσε: «Το σκάφος επέπλεε ακόμα, μετά ξαφνικά εξαφανίστηκε. Το είδα να βυθίζεται με τα μάτια μου».


Μία από τους επιζώντες, η Βρετανίδα τουρίστρια Σαρλότ Γκολούνσκι, είπε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica πώς κράτησε την ενός έτους κόρη της Σοφία για να την εμποδίσει από πνιγμό.
Είπε ότι οι δυο τους και ο σύντροφός της Τζέιμς επέζησαν μόνο επειδή ήταν στο κατάστρωμα όταν βυθίστηκε το γιοτ.

Τους ξύπνησαν «βροντές, αστραπές και κύματα που έκαναν το σκάφος μας να χορεύει» και ένιωθαν σαν «το τέλος του κόσμου» πριν πεταχτούν στο νερό.
Η Σαρλότ είπε: «Για δύο δευτερόλεπτα έχασα την κόρη μου στη θάλασσα και μετά την αγκάλιασα γρήγορα μέσα στη μανία των κυμάτων».
Και πρόσθεσε: «Την κράτησα στην επιφάνεια με όλη μου τη δύναμη, τα χέρια μου τεντωμένα προς τα πάνω για να μην πνιγεί.


“Ήταν όλα σκοτεινά. Μέσα στο νερό δεν μπορούσα να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά. Ούρλιαζα για βοήθεια, αλλά το μόνο που άκουγα γύρω μου ήταν οι κραυγές των άλλων.”


Έξι επιβάτες εξακολουθούν να αγνοούνται και η ακτοφυλακή του Παλέρμο λέει ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται «ασταμάτητα».

Μεταξύ των έξι ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται είναι και ο 59χρονος επιχειρηματίας τεχνολογίας Μάικ Λιντς, γνωστός από ορισμένους ως «Βρετανός Μπιλ Γκέιτς».
Ο Λιντς ίδρυσε τον κολοσσό λογισμικού Autonomy το 1996 και του απονεμήθηκε ένα OBE για υπηρεσίες σε επιχειρήσεις το 2006.
Τον Ιούνιο, απαλλάχθηκε από τη διεξαγωγή μιας τεράστιας απάτης σχετικά με μια πώληση 11 δισ. δολαρίων (8,64 δισ. £) στην αμερικανική εταιρεία Hewlett Packard.
Στη συνέχεια, είπε στο BBC σε μια συνέντευξη ότι μπόρεσε να αποδείξει την αθωότητά του μόνο επειδή είχε τον πλούτο για να πληρώσει τα τεράστια νομικά έξοδα που απαιτούνταν.


Οι άλλοι αγνοούμενοι είναι η 18χρονη κόρη του κ. Lynch, Hannah, ο πρόεδρος της τράπεζας Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer, και ο δικηγόρος του Clifford Chance, Chris Morvillo.
Η σύζυγος του κ. Lynch, Angela Bacares, είναι μεταξύ των 15 ανθρώπων που διασώθηκαν, με οκτώ από αυτούς να λαμβάνουν θεραπεία στο νοσοκομείο, δήλωσε η ιταλική ακτοφυλακή.
Η Charlotte Golunski, ο σύζυγός της και η κόρη της Σοφία επίσης διασώθηκαν και δεν τραυματίστηκαν, αλλά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Ένας εκπρόσωπος της Camper and Nicholsons International, της εταιρείας που διαχειρίζεται το σκάφος κατασκευής 2008, είπε στο BBC Verify: «Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε στη συνεχιζόμενη έρευνα και να παρέχουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη στους διασωθέντες επιβάτες και το πλήρωμα».

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί