Εξαιρετικά σπάνιο: Ανακάλυψαν απομεινάρια γιγάντιου πλάσματος που έζησε δίπλα στους πρώτους ανθρώπους στον κόσμο

Τα υπολείμματα ενός γιγαντιαίου πλάσματος που περιπλανιόταν στη Γη μαζί με τους πρώτους ανθρώπους ανακαλύφθηκαν στην Αϊόβα .

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν πολλά οστά και το τεράστιο κρανίο ενός μαστόδοντα( γένος προϊστορικών προβοσκιδωτών, που έζησε στην Βόρεια και την Κεντρική Αμερική) 13.600 ετών θαμμένο βαθιά στη λάσπη μιας όχθης ενός κολπίσκου, σηματοδοτώντας το πρώτο καλοδιατηρημένο δείγμα της πολιτείας.

Οι μαστόδοντες είναι ο μακρινός ξάδερφος των σύγχρονων ελεφάντων και των εξαφανισμένων μαμούθ, που ζούσαν μόνο στη Βόρεια Αμερική μεταξύ 3,5 εκατομμυρίων έως 10.500 ετών πριν.

Η ομάδα τώρα ψάχνει για σημάδια ότι το νεκρό ζώο αλληλεπιδρούσε με τους ανθρώπους, ειδικά αναζητά μοναδικά σημάδια κοπής στα οστά του που δείχνουν ότι σκοτώθηκε για τροφή.


«Ελπίζουμε πραγματικά να βρούμε στοιχεία ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με αυτό το πλάσμα – ίσως τα σημεία βλήματος και τα μαχαίρια που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν το ζώο και να κάνουν την αρχική σφαγή», είπε ο John Doershuk, διευθυντής και κρατικός αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.


«Υπάρχουν επίσης πιθανά στοιχεία στα ίδια τα οστά — θα μπορούσαν να υπάρχουν αναγνωρίσιμα σημάδια κοπής».

Η ανακάλυψη έγινε από έναν ντόπιο κάτοικο της κομητείας Wayne, ο οποίος εντόπισε ένα μηριαίο οστό να προεξέχει από τη λάσπη το 2022.

Το εύρημα οδήγησε τους αρχαιολόγους να “χτενίσουν” την περιοχή, αποκαλύπτοντας το τεράστιο κρανίο και άλλα οστά του μαστόδοντα.

Χρησιμοποιώντας χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα, το κρανίο προσδιορίστηκε ότι ήταν 13.600 ετών.

Οι μαστόδοντες ήταν παρόμοιοι σε μέγεθος με τους σύγχρονους ελέφαντες, με ύψος 2 μέτρων περίπου για τα θηλυκά και 3 μέτρων για τα αρσενικά.

Οι χαυλιόδοντες ήταν λιγότερο καμπυλωτοί από αυτούς των μαμούθ αλλά μεγαλύτεροι και μακρύτεροι από τους χαυλιόδοντες των ελεφάντων.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης πολλά ανθρωπογενή τεχνουργήματα, όπως πέτρινα εργαλεία που χρονολογούνται μερικές χιλιάδες χρόνια μετά το κρανίο μαστόδοντα.

Ωστόσο, το πιο χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τους μαστόδοντες από τα μαμούθ είναι τα δόντια τους.

Σε αντίθεση με τους σύγχρονους ελέφαντες και τα εξαφανισμένα μαμούθ, ο μαστόδοντας είχε γομφίους που διέθεταν διακριτικά, κωνικά άκρα.

Τα μαμούθ είχαν επίπεδους, ραβδωτούς γομφίους εντελώς διαφορετικούς στην όψη από τα δόντια των μαστόδοντων.

Η ανακάλυψη της Αϊόβα έρχεται λίγες μέρες αφότου βρέθηκαν υπολείμματα μαμούθ στο Μισισιπή.

Ο κυνηγός απολιθωμάτων Έντι Τέμπλετον ήταν έξω για εξερεύνηση όταν συνάντησε ένα αξιοσημείωτο εύρημα σε ένα απότομο ανάχωμα, το οποίο φαινόταν ότι ήταν μέρος ενός χαυλιόδοντα από κάποιο μαμούθ της εποχής των παγετώνων στις 9 Αυγούστου.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί