Ememem: Ο ανώνυμος καλλιτέχνης που φτιάχνει κατεστραμμένα πεζοδρόμια αντί για γκράφιτι!

Η γαλλική απάντηση στον Βρετανό καλλιτέχνη Banksy είναι ο Ememem.

Ο καινοτόμος καλλιτέχνης του δρόμου, του οποίου το όνομα φαίνεται να παρωδεί αυτό του αμερικανού ράπερ Eminem , είναι επίσης μυστικός καλλιτέχνης, που εντοπίζει προβλήματα στους δρόμους τη νύχτα για να πραγματοποιήσει καλλιτεχνικά αριστουρήματα που εμπνέουν τους πεζούς το επόμενο πρωί καθώς πηγαίνουν στη δουλειά. Αντί να χρησιμοποιεί ένα κουτί βαφής με σπρέι, η Ememem ειδικεύεται στα μωσαϊκά.

Οι κρίσιμες διαφορές που έκαναν τον Banksy να ξεχωρίσει από το πλήθος ήταν η ανωνυμία του και τα εμπνευσμένα κοινωνικοπολιτικά του θέματα. Ενώ η Γαλλία έχει πολλά πολιτικά ζητήματα που αξίζει να σχολιαστούν, ο Ememem στοχεύει σε ένα μόνο θέμα: τη συντήρηση των πεζοδρομίων και των αυτοκινητοδρόμων.

Έχετε ποτέ περπατήσει στη γειτονιά σας και νιώσατε ότι σκοντάφτετε σε μια χαλαρή, ραγισμένη πέτρα ή πέφτετε στο έδαφος από μια πλάκα λιθόστρωτου που τυχαίνει να λείπει; Αν ναι, ο Ememem είναι εδώ γι’αυτό το λόγο. Αυτός ο ανώνυμος καλλιτέχνης θα χρησιμοποιήσει την τέχνη των ψηφιδωτών για να φτιάξει το δρόμο, να φωτίσει την πόλη.

Μιλώντας για την καινοτόμο χρήση του στα μωσαϊκά το 2021, ο Ememem αποκάλεσε το μοναδικό του εμπόριο “flacking”. Η λέξη είναι ένα παιχνίδι με τη γαλλική λέξη flaque, που σημαίνει λακκούβα ή μπάλωμα. Εκεί που το πέρασμα του χρόνου ή η κακή κατασκευή αφήνει τα ενοχλητικά σημάδια στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης, με επικίνδυνες λακκούβες, ο Ememem κάνει τις απαραίτητες επισκευές με κεραμικά, ξύλο ή πίσσα. «Είμαι απλώς ένας ποιητής του πεζοδρομίου, ένας γιος της πίσσας», είπε . «Το έργο μου είναι η ιστορία της πόλης, όπου τα λιθόστρωτα έχουν εκτοπιστεί».

Σε αντίθεση με το γκράφιτι, το οποίο μπορεί να είναι ενοχλητικό, το έργο του Ememem κέρδισε αμέσως ομόφωνη δημοτικότητα. Μετά από τα πρώτα του κομμάτια στους δρόμους της γενέτειράς του της Λυών, οι αρχές της πόλης του ανέθεσαν να εργαστεί σε πολλά επίσημα έργα τέχνης σε περιοχές αστικής παραμέλησης. Το έργο του Ememem ξεφεύγει πλέον πολύ πέρα ​​από τα όρια της πόλης της Λυών, με αναφορές στη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, το Παρίσι και το Μιλάνο. Με έναν ολόκληρο κόσμο από δρόμους κακοπροαίρετους εκεί έξω, η αποστολή του απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί