Γεωργία 2008: Έτσι προετοίμασαν οι ΗΠΑ τον πόλεμο με την Ρωσία! 2024: Θα συμβεί το ίδιο;

Οι πιέσεις επέστρεψαν

Πριν από δεκαέξι χρόνια, υπό τον Πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, η Γεωργία εισέβαλε στην Νότια Οσετία, προκαλώντας θύματα. Η Ρωσία επενέβη γρήγορα, πετυχαίνοντας τον στόχο της σε μόλις πέντε ημέρες.

Ποιος όμως ενθάρρυνε την επίθεση του Σαακασβίλι; Αναμένεται να συμβεί το ίδιο στα σύνορα με την Ρωσία, την ώρα που ο Γεωργιανός πρόεδρος της Βουλής, έκανε πρόσφατα λόγο για δυτικές πιέσεις εναντίον της Τιφλίδας, να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία; Γιατί ο Πούτιν επισκέφτηκε πρόσφατα την περιοχή της Οσετίας;

Το Sputnik θυμήθηκε πριν μερικές μέρες εν τάχει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, τα οποία δείχνουν αμερικανική ανάμειξη:

  • Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που έγινε πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ήταν ο αγαπημένος της Ουάσιγκτον από την φιλοδυτική Επανάσταση των Ρόδων το 2003 που απώθησε τη Γεωργία μακριά από την Ρωσία.
  • Μεταξύ 2001 και 2007, η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την ασφάλεια, ανήλθε συνολικά σε πάνω από 945 εκατομμύρια δολάρια.
  • Οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση στις γεωργιανές δυνάμεις μέσω του Προγράμματος Εκπαίδευση και Εξοπλισμός και του Προγράμματος Επιχειρήσεων Διατήρησης και Σταθερότητας μέχρι το 2007, στέλνοντας συμβούλους με στόχο την δημιουργία του στρατού της Γεωργίας.
  • Επί Σαακασβίλι, οι γεωργιανές στρατιωτικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν!
  • Πριν από την σύγκρουση, η Γεωργία αύξησε τις εισαγωγές όπλων από το Ισραήλ, την Τουρκία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία!
  • Τον Μάρτιο του 2008, ο Σαακασβίλι ισχυρίστηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γεωργίας είχαν αυξηθεί σε 33.000 επαγγελματίες στρατιωτικούς και 100.000 έφεδρους.
  • Τον Απρίλιο του 2008, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, οι ΗΠΑ υποστήριξαν τις φιλοδοξίες της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ παρά το σημαντικό εμπόδιο της εδαφικής διαμάχης της Γεωργίας με την Νότια Οσετία.
  • Τον Ιούλιο του 2008, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την κοινή άσκηση Άμεσης Αντίδρασης 2008 με τις γεωργιανές δυνάμεις, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες.
  • Ο ρωσογεωργιανός πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 1.000 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 72 Ρώσων στρατιωτών. Στις 26 Αυγούστου 2008, η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας.

Θα συμβεί το ίδιο σύντομα σε περίπτωση που επικρατήσουν ξανά οι φιλοδυτικές δυνάμεις στην Γεωργία;

Θυμηθείτε: Θέλουν να ανάψουν φιτίλι ξανά στην Γεωργία! Πιέσεις να στείλει μισθοφόρους στην Ουκρανία

Το 2008, ο γεωργιανός στρατός εισέβαλε στη Νότια Οσετία, προκαλώντας μια ρωσική στρατιωτική απάντηση που οδήγησε σε ταπεινωτική ήττα τον γεωργιανό στρατό και τελικά επιτεύχθηκε γρήγορα εκεχειρία.

Σήμερα, το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας βλέπει ομοιότητες με αυτά τα γεγονότα και τις πρόσφατες προσπάθειες της Δύσης να εμπλέξει την Τιφλίδα στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος του γεωργιανού κοινοβουλίου αποκάλυψε πρόσφατα ότι η ΕΕ ζήτησε από την Γεωργία να στείλει μισθοφόρους μαχητές στην Ουκρανία!!!

Συγκεκριμένα, η Γεωργία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι την πιέζει να στείλει μισθοφόρους στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Σάλβα Παπουασβίλι, Πρόεδρο του κοινοβουλίου της Γεωργίας. Ο Παπουασβίλι υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ προτρέπει τη Γεωργία να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Η Γεωργία, όπως γίνεται γνωστό, διατηρεί σταθερά ουδέτερη στάση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο, ουδείς ξέρει τι προτίθεται να κάνει και εκεί η διεθνιστική Δύση, η οποία ανάβει μανιωδώς παντού φιτίλια!!!

Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022, η Γεωργία έχει διατηρήσει ουδέτερη θέση, επικαλούμενη τις ανησυχίες ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας θα μπορούσαν να βλάψουν τα εθνικά της συμφέροντα.

Ο Παπουασβίλι εξήγησε τις έντονες προσπάθειες τόσο από το φιλοδυτικό γεωργιανό κόμμα «Εθνικό Κίνημα» όσο και από διεθνείς προσωπικότητες που προσπάθησαν να επηρεάσουν την γεωργιανή πολιτική. Σημείωσε ότι το Εθνικό Κίνημα πίεζε επίμονα το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» να εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, η γεωργιανή κυβέρνηση αντιστάθηκε σε αυτές τις πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες θα παρέσυραν ουσιαστικά την Γεωργία στην συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Ο Παπουασβίλι αποκάλυψε επίσης ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στις εκκλήσεις για κυρώσεις και για ανάπτυξη Γεωργιανών μισθοφόρων στην Ουκρανία. Τόνισε ότι αυτές οι απαιτήσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Γεωργίας προκαλώντας πιθανώς ξανά μια άμεση σύγκρουση με την Ρωσία.

Με πληροφορίες από Sputnik, photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί