«Δεν έχω δει ποτέ σκάφος αυτού του μεγέθους να πέφτει τόσο γρήγορα»: Γιατί το Bayesian βυθίστηκε σε 60 δευτερόλεπτα;

Καθώς και τα επτά πτώματα ανασύρονται από το γιοτ, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς, οι ιταλικές αρχές αρχίζουν να εξετάζουν πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία και ποιος είναι υπεύθυνος.


Στη φωτογραφία, το πολυτελές γιοτ Bayesian είναι αγκυροβολημένο ειρηνικά στα ήρεμα νερά του κόλπου Porticello, με τον ιστό των 75 μέτρων (246 πόδια) να δεσπόζει πάνω του. Αλλά στον ορίζοντα, σκοτεινά σύννεφα διαφαίνονται.

Την εικόνα απαθανάτισε το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στο Porticello, ένα ψαροχώρι λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Παλέρμο της Σικελίας. Ήταν μία από τις τελευταίες που ελήφθησαν από το ιστιοφόρο πριν βυθιστεί σε μια σφοδρή καταιγίδα, σκοτώνοντας τον Βρετανό επιχειρηματία τεχνολογίας Μάικ Λιντς και έξι άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της 18χρονης κόρης του, Χάνα.


Κάποτε χαρακτηρίστηκε ως ο Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας, ο Λιντς βρισκόταν στην αρχή μιας νέας ζωής, αφού τον Ιούνιο απαλλάχθηκε από κατηγορίες απάτης στις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά της εταιρείας του, Autonomy , από τη Hewlett-Packard το 2011. Ο μεγιστάνας επέλεξε να γιορτάσει με στυλ στην Ιταλία μαζί με τη Hannah και τη σύζυγό του, Angela.

Μαζί τους συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο δικηγόρος του Lynch από τον Clifford Chance, ο Chris Morvillo και ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer, μαζί με τους αντίστοιχους συζύγους και άλλους συνεργάτες τους. Απολάμβαναν ένα πλούσιο ταξίδι γύρω από τη Σικελία με το πολυτελές, με βρετανική σημαία Bayesian, ένα υπέροχο ιστιοφόρο 56 μέτρων (184 πόδια) που πήρε το όνομά του από τον μαθηματικό του 18ου αιώνα Thomas Bayes.


Το γιοτ είχε αποπλεύσει από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Την περασμένη εβδομάδα διέσχισε το στενό του Γιβραλτάρ, φτάνοντας στα ανοιχτά της Σικελίας για επίσκεψη στα νησιά του Αιόλου. Μετά από μια στάση στο λιμάνι του Milazzo την Κυριακή, 18 Αυγούστου, το Bayesian έφτασε στα ανοιχτά του Porticello μετά από μια μέρα που πέρασε στις ακτές του Cefalù, παραμένοντας αγκυροβολημένο, 500 μέτρα (547 γιάρδες) από το λιμάνι Porticello.

Ο Fabio Cefalù, 36 ετών, ένας ντόπιος ψαράς, είπε στον Guardian πώς οι κάτοικοι του Porticello, που είναι συνηθισμένοι στη θέα μεγάλων τουριστικών γιοτ, εντυπωσιάστηκαν από το Bayesian, υποθέτοντας ότι «θα μπορούσε να ανήκει σε έναν σταρ του Χόλιγουντ ή ακόμα και στον Έλον Μασκ “.

Παρά τις προβλέψεις που προέβλεπαν μια καταιγίδα που πλησίαζε, ο Cefalù είχε επιλέξει να ξυπνήσει στη μέση της νύχτας για ένα ψάρεμα. Όταν έφτασε στο λιμάνι στις 3.30 τα ξημερώματα, οι πρώτες αστραπές φώτισαν τον ουρανό.


«Στις 3.55, έφτασε ένα είδος μίνι ανεμοστρόβιλου», είπε ο Cefalù. «Έχω δει πολλές καταιγίδες στη ζωή μου. Αλλά δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είδα τον αέρα να σκορπίζει τις καρέκλες και τα τραπέζια του μπαρ, κατευθυνόμενος προς τις βάρκες στο λιμάνι. Οι αποβάθρες παρέσυραν τον ανεμοστρόβιλο, ο οποίος πήγε κατευθείαν προς το γιοτ».


Στο Bayesian, η κατάσταση είχε αρχίσει να χειροτερεύει. Το ιστιοφόρο ταλαντεύτηκε επικίνδυνα στο έλεος του ανέμου και των κυμάτων. Σε απόσταση περίπου 150 μέτρων (492 πόδια) από το Bayesian βρισκόταν το Sir Robert Baden, ένα ιστιοφόρο με ολλανδική σημαία που ναυπηγήθηκε το 1957, και με κυβερνήτη τον έμπειρο ναύτη Karsten Borner, 69 ετών.

«Μας ξύπνησε η καταιγίδα», είπε ο Karsten στον Guardian. «Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βάλω σε λειτουργία τους κινητήρες του ιστιοφόρου μου για να δώσω περισσότερη σταθερότητα στο σκάφος. Αφού ασφαλίσαμε το σκάφος μας, πλησιάσαμε αμέσως το Bayesian».

Μια φωτογραφία που έλαβε ο Guardian από έναν τοπικό ψαρά έδειξε τη στιγμή που εκτοξεύτηκε μια κόκκινη φωτοβολίδα έκτακτης ανάγκης από τη σωσίβια σχεδία του Bayesian στις 4.35 π.μ.

Ο Francesco Lo Coco, που τράβηξε την εικόνα, είπε: «Είδα το ιστιοφόρο να λικνίζεται. Η φωτοβολίδα έκτακτης ανάγκης εκτοξεύτηκε ενώ το ιστιοφόρο βυθιζόταν ήδη».

Ο Μπόρνερ ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να παράσχει βοήθεια, αλλά το σκάφος είχε ήδη χαθεί.
«Δεν έχω δει ποτέ σκάφος αυτού του μεγέθους να πέφτει τόσο γρήγορα», είπε ο Borner. «Μέσα σε λίγα λεπτά δεν έμεινε τίποτα. Μετά είδαμε τη σχεδία με τους 15 επιβάτες. Ήταν μια τραγωδία.”

Από βίντεο που τραβήχτηκαν από κάμερες παρακολούθησης σε ναυπηγείο , φαίνεται ότι οι επιβάτες του Bayesian είχαν περίπου 16 λεπτά για να σωθούν και να αποφύγουν τη βύθιση.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos , το οποίο μίλησε με πηγές από τις αρχές, «οι επιβάτες αναζήτησαν διόδους διαφυγής, φτάνοντας στην αντίθετη πλευρά του πλοίου στο οποίο βρίσκονταν». Όμως το νερό είχε ήδη φτάσει στις καμπίνες. Το πλοίο προφανώς βυθίστηκε στην πλώρη πρώτα και μετά αναποδογύρισε αργά στη δεξιά πλευρά του.

Την επομένη της δημοσιότητας της είδησης, έγινε πρωτοσέλιδο σε μεγάλες ιταλικές εφημερίδες, αναφέροντας 15 επιζώντες από τους 22 επιβάτες. Ωστόσο, αργά το πρωί της Δευτέρας, όταν οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο Λιντς και οι καλεσμένοι του ήταν μεταξύ των επτά αγνοουμένων , η τραγωδία τράβηξε γρήγορα την παγκόσμια προσοχή.

Τουλάχιστον 10 επιζώντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων η Charlotte Golunski, 36 ετών, και η ενός έτους κόρη της. Είπε στους γιατρούς ότι κράτησε το παιδί της στην επιφάνεια τεντώνοντας τα χέρια της προς τα πάνω για να την αποτρέψει από τον πνιγμό.


Οι ψαράδες στο Porticello που είδαν το ναυάγιο του Bayesian λένε γρήγορα ότι το σκάφος βρισκόταν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Αλλά για τους Ιταλούς εισαγγελείς που ερευνούν το περιστατικό , εστιάζουν στο αν ο καπετάνιος και το πλήρωμα έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν την τραγωδία.

Ερευνητές από την κοντινή πόλη Termini Imerese ανέκριναν όλους τους επιζώντες που μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Domina Zagarella, φρουρούμενο από προσωπικό ασφαλείας. Οι εισαγγελείς ερευνούν πιθανές κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια .

Οι ειδικοί μπερδεύονται με το πώς το Bayesian βυθίστηκε μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μιλώντας με πηγές της ακτοφυλακής, ανέφεραν ότι μια καταπακτή φέρεται να παρέμεινε ανοιχτή και ότι η καρίνα ήταν μερικώς ανυψωμένη. Ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι το πλήρωμα μπορεί να υποτίμησε το δελτίο καιρού.


Ο Gabriele Bruni, ένας ιστιοπλόος που έχει συμμετάσχει δύο φορές στο Κύπελλο Αμερικής και έχει προπονήσει την ιταλική Ολυμπιακή ομάδα, είπε: «Αν με ρωτούσαν εκείνο το βράδυ, σε μια θυελλώδη μέρα, σε ποιο ιστιοφόρο στον κόσμο θα ήθελα να είμαι. Θα διάλεγα το Bayesian».

Οι προσπάθειες έρευνας ξεκινούν άμεσα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, με δύτες της πυροσβεστικής να εργάζονται ασταμάτητα. Η ανάκτηση των σορών δεν ήταν απλή.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το βάθος», είπε στον Guardian ο Μάρκο Τιλότα, επικεφαλής των πυροσβεστών δυτών στο Παλέρμο. «Έχουμε τρία λεπτά για να κατέβουμε και οκτώ λεπτά για να δουλέψουμε στο ναυάγιο. Στη συνέχεια πρέπει να ξεκινήσουμε τη φάση της ανάβασης. Για να μην αναφέρουμε τα έπιπλα που εμποδίζουν την πρόσβαση στις καμπίνες».

Το πρώτο πτώμα που ανασύρθηκε ήταν αυτό του σεφ Recaldo Thomas το απόγευμα της Δευτέρας. Δύο ακόμη πτώματα ανασύρθηκαν το πρωί της Τετάρτης, αυτά των Bloomer και Morvillo . Το απόγευμα βρέθηκαν και οι σύζυγοί τους Τζούντι και Νέδα.


Το σώμα του Μάικ Λιντς βρέθηκε το βράδυ και μεταφέρθηκε στην αποβάθρα στο Porticello. Την Παρασκευή, οι δύτες ανέσυραν το σώμα της κόρης του Λιντς, Χάνα, του έβδομου και τελευταίου θύματος.

Ακριβώς όπως ο πατέρας της, η νεαρή γυναίκα είχε κάθε λόγο να γιορτάσει εκείνο το βράδυ: τα αποτελέσματα του επιπέδου Α την περασμένη εβδομάδα της εξασφάλισαν μια θέση για να σπουδάσει αγγλικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όπως και ο πατέρας της, η Χάνα βρέθηκε στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή της. Μια ζωή που διακόπτεται απότομα ένα καλοκαιρινό βράδυ από μια τραγωδία που οι Ιταλοί ερευνητές εργάζονται τώρα για να καταλάβουν, αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί