Σύλληψη Durov: Φόβοι για «απαγορευτικό» στο ανεξάρτητο Telegram στη Δύση

Ο ιδρυτής του είχε αρνηθεί τον έλεγχο και από τους Ρώσους και -εσχάτως- από τις δυτικές υπηρεσίες.

«Σεισμό» στη διαδικτυακή κοινότητα και δη στους υπερμάχους της ελευθερίας του λόγου έχει προκαλέσει η είδηση της σύλληψης του ιδρυτή του Telegram.

Υπαρκτός είναι πλέον ο φόβος λήψης άμεσων «κατασταλτικών» μέτρων στις ευρωπαϊκές χώρες για το ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Εξάλλου οι διεθνιστικές αρχές των Βρυξελλών έχουν αποδείξει ήδη από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία το 2022 πως μπορούν εν μία νυκτί να απαγορεύσουν τη μετάδοση ρωσικών ΜΜΕ (βλ. RT, Ria Novosti κ.α.).

Ο Durov είχε προ πολλού υποστηρίξει πως το Telegram δεν πρόκειται να γίνει «πιόνι γεωπολιτικών εξελίξεων» διατηρώντας έναν -κατά το δυνατό- ανεξάρτητο και ουδέτερο ρόλο στα social media.

Στο παρελθόν έχει συγκρουστεί και με το ρωσικό κράτος. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014.

Για καιρό δεχόταν πιέσεις από τις αμερικανικές Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες, ενώ το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν ο χαρακτηρισμός του ως «persona non grata» από τη Γαλλία, παρά το ότι έχει μεταξύ άλλων και γαλλική υπηκοότητα.

Ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και χρήστες στα social media σε Ρωσία και Δύση αναρωτιούνται πως «έπεσε στην παγίδα» που του είχαν στήσει οι Γάλλοι (ίσως με εντολές των ΗΠΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Durov είχε κι άλλες φορές επισκεφθεί τη Γαλλία και συγκεκριμένα το Παρίσι.

Πλέον πολλοί λαμβάνουν μέτρα για ενδεχόμενη γενική απαγόρευση του Telegram σε πολλά δυτικά κράτη, υπό το πρόσχημα της διάδοσης «fake news», προπαγάνδας και… «παράνομου περιεχομένου».

Άλλοι «προοικονομούν» πως ανάλογη κατάληξη θα έχει και ο Έλον Μασκ, αφεντικό του Twitter, που εδώ και καιρό βρίσκεται σε πόλεμο με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για το διαδίκτυο.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί