Μπρούτζινο αντικείμενο από το βυθό αποκαλύπτει στοιχεία για τη Ναυμαχία της Μεσογείου το 241 π.Χ

Η Μεσόγειος θάλασσα αποτέλεσε το σκηνικό για την Ναυμαχία των Αιγατών που έγινε στις 10 Μαρτίου 241 π.Χ στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας, η οποία συνεχίζει να αποκαλύπτει τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.

Η Ναυμαχία έγινε μεταξύ των στόλων της Καρχηδόνας και της Ρώμης κατά τη διάρκεια του Πρώτου Καρχηδονιακού Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής εκστρατείας του Αυγούστου, ένας χάλκινος πολεμικός κριός πλοίου ανασύρθηκε από τον βυθό της θάλασσας σε βάθος περίπου 80 μέτρων.

Αυτό το πολύτιμο εύρημα ανακτήθηκε από δύτες από το Society for Documentation of Submerged Sites (Sdss) με την υποστήριξη του ερευνητικού ωκεανογραφικού σκάφους «Hercules», το οποίο, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του, επέτρεψε τον εντοπισμό και την ανάκτηση πολλών αντικειμένων που σχετίζονται με αυτό.

Ο χάλκινος κριός, ένα καταστροφικό όπλο που τοποθετήθηκε στην πλώρη των πολεμικών πλοίων για να εμβολίσει και να βυθίσει εχθρικά σκάφη, μεταφέρθηκε στο εργαστήριο άμεσης επέμβασης στο Ίδρυμα Florio στη Favignana. Εκεί, αρχαιολόγοι από την Εποπτεία της Θάλασσας της Περιφέρειας της Σικελίας αναλύουν ήδη τα χαρακτηριστικά του.


Το όπλο αυτό παρουσιάζει ομοιότητες με άλλα που βρέθηκαν σε προηγούμενες εκστρατείες, με ανάγλυφη διακόσμηση στο μπροστινό μέρος που απεικονίζει μια περικεφαλαία Montefortino, με τρία φτερά στο επάνω μέρος. Ωστόσο, οι θαλάσσιες επικαλύψεις επάνω του εξακολουθούν να εμποδίζουν την επαλήθευση τυχόν επιγραφών.

Οι δραστηριότητες αναζήτησης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Levanzo και Favignana συνεχίζονται εδώ και περίπου 20 χρόνια από μια ομάδα που αποτελείται από το Superintendence of the Sea, το American RPM Nautical Foundation και το Sdss. Με αυτήν την τελευταία ανακάλυψη, ο συνολικός αριθμός των των ρυγχών από πλώρες πλοίων που ανακτήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έχει αυξηθεί σε 27.

Εκτός από αυτούς, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουν βρεθεί 30 κράνη Montefortino που ανήκουν σε Ρωμαίους στρατιώτες, δύο ξίφη, πολλά νομίσματα και ένας σημαντικός αριθμός αμφορέων. Η Μάχη των Αιγάτων Νήσων, που διεξήχθη βορειοδυτικά του νησιού Λεβάντζο το 241 π.Χ., σηματοδότησε το τέλος του πρώτου Καρχηδονιακού Πολέμου.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί